Marko Čadež: Štrajk u Fiatu negativno utiče i na imidž Srbije kao investicione destinacije

Marko Čadež: Štrajk u Fiatu negativno utiče i na imidž Srbije kao investicione destinacije

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže da problemi u kompaniji Fiat treba rešiti što pre jer ta fabrika ima ogroman uticaj na privredu Srbije.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže da problemi u Fiatu treba rešiti što pre jer ta fabrika ima ogroman uticaj na privredu Srbije, izvoz, a za njen rad neposredno ili posredno vezano je 10.000 radnih mesta, te da bi najgori scenario bio odlazak Fiata iz Kragujevca.

Foto: auto.blog.rs

Foto: auto.blog.rs

„Dešavanja koja još traju između rukovodstva kompanije i štrajkačkog odbora utiču na celokupnu privredu. U ukupnom izvozu Srbije, Fiat učestvuje sa osam odsto, a samo u regionu Šumadije i Pomoravlja sa više od 57 odsto”, pojašnjava Čadež.

Osim 2.000 radnika u samoj fabrici Fiata, sa kooperantskim firmama, transportom i logistikom dolazi se do cifre da je 10.000 radnih mesta vezano za rad ove kompanije.

„Ukoliko se nastavi štrajk transportno- logistički gubici bili bi na godišnjem nivou između 22 i 36 miliona evra”, naglasio je predsjednik PKS za TV Pink i dodao da Fiat ima veliki uticaj na nekoliko industrija koje mogu biti pogođene ukoliko se ova situacija ne reši.

Dešavanja u Kragujevcu negativno utiču i na imidž Srbije kao investicione destinacije, ukazao je Čadež i podsetio da vlada pregovara za 53 projekta vrednosti 1, 3 milijarde evra, sa kojima bi bilo otvoreno 30.000 novih radnih mesta.

„Signal koji se šalje nije pozitivan. Znamo da trenutno jedna nemačka kompanija traži mesto u Jugoistočnoj Evropi za proizvodnju automobila i započela monitoring zemalja. Srbija sigurno neće biti visoko na njihovoj lestvici zbog ovih dešavanja”, smatra Čadež.

Kako kaže, treba ozbiljno pristupiti rešavanju problema i najvažnije je da svi budu svesni šta su posledice, jer ako nema fabrike nema ni radnih mesta, a da o Kolektivnom ugovoru treba pregovarati.

„Alarmantan je trenutak u kome svi moramo da se angažujemo. Privredna komora nije direktno uključena, ali na nama je da ukazujemo šta ovo može da znači”, zaključio je Čadež.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Škotska prodaje ostrvo za 5,56 miliona dolara
Next Stopa nezaposlenosti u Bugarskoj 6,8 odsto

You might also like

Mobilni operateri: Srbija bi 2020. mogla dobiti 5G mrežu

Generalni direktori tri najveća srpska mobilna operatera najavljuju da bi 5G mreža za mobilnu telefoniju u Srbiji mogla da zaživi 2020. godine.

Najvažnije vesti 0 Comments

Odobrena prodaja većinskog paketa Sunoka austrijskoj kompaniji Agrana

Austrijskoj kompaniji Agrana odobreno je od strane Komisije za zaštitu konkurencije Srbije preuzmanje srpskog Sunoka, koji je u vlasništvu Miodraga Kostića.

Najvažnije vesti 0 Comments

NBS: Banke mogu ustupiti potraživanja od građana samo drugim bankama

Povodom informacije da je Narodna banka Srbije blizu odluke o prodaji dugovanja građana fondovima i agencijama, u NBS su rekli da to nije tačno.

4 Comments

 1. Sasa videnovic
  July 15, 14:23 Reply
  Godpodin Marko Cadez je veoma bezobrazan ili nekompetentan a zauzima tako vaznu funkciju. Kome se on obraca? Razpolaze li on ozbiljnim ekonomskim pokazateljima? Ciji je lobista? Robovlasnicko uredjenje je imalo besplatnu radnu snagu pa je ipak propalo. Mislite o tome Predsednice Privredne kpmore Srbije.
 2. Dimitrije Ticovic
  July 15, 22:14 Reply
  Marko Cadez negativno utice na imidz Srboje kod domaceg radnosposobnog stanovnistva.
 3. Boris
  July 15, 23:42 Reply
  Ako ima negde jeftinija radna snaga , slobodno neka se presele. Najmanja radnicka plata u takvim fabrikama mora biti bar 600 e neto. A i takve plate su najmanje na svetu. To vazi narocito za fabrike na jugoistoku Srbije. Ovo moze samo pozitivno da deluje na imidz nase zemlje, a ne negativno. Nisu nam potrebne strane investicije u kojima ce radnici biti robovi, gde nece biti sindikata i gde se nece postovati zakon o radu i bezbednost na radu. Takve fabrike niko u svetu nece, a ovi nasi se time ponose. Cime se budala ponosi, pametan se stidi.
 4. PVO1999
  July 17, 07:56 Reply
  Negativno na imidz Srbije utice to sto je Srbija ponizno primila firmu iz neprijateljske NATO zemlje. A i oni da su normalni ne bi dosli ovde, a sa ludacima ne treba imati posla. Treba li jos da objasnjavam?

Leave a Reply