Marko Čadež: Štrajk u Fiatu negativno utiče i na imidž Srbije kao investicione destinacije

Marko Čadež: Štrajk u Fiatu negativno utiče i na imidž Srbije kao investicione destinacije

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže da problemi u kompaniji Fiat treba rešiti što pre jer ta fabrika ima ogroman uticaj na privredu Srbije.

Predsednik Privredne komore Srbije Marko Čadež kaže da problemi u Fiatu treba rešiti što pre jer ta fabrika ima ogroman uticaj na privredu Srbije, izvoz, a za njen rad neposredno ili posredno vezano je 10.000 radnih mesta, te da bi najgori scenario bio odlazak Fiata iz Kragujevca.

Foto: auto.blog.rs

Foto: auto.blog.rs

„Dešavanja koja još traju između rukovodstva kompanije i štrajkačkog odbora utiču na celokupnu privredu. U ukupnom izvozu Srbije, Fiat učestvuje sa osam odsto, a samo u regionu Šumadije i Pomoravlja sa više od 57 odsto”, pojašnjava Čadež.

Osim 2.000 radnika u samoj fabrici Fiata, sa kooperantskim firmama, transportom i logistikom dolazi se do cifre da je 10.000 radnih mesta vezano za rad ove kompanije.

„Ukoliko se nastavi štrajk transportno- logistički gubici bili bi na godišnjem nivou između 22 i 36 miliona evra”, naglasio je predsjednik PKS za TV Pink i dodao da Fiat ima veliki uticaj na nekoliko industrija koje mogu biti pogođene ukoliko se ova situacija ne reši.

Dešavanja u Kragujevcu negativno utiču i na imidž Srbije kao investicione destinacije, ukazao je Čadež i podsetio da vlada pregovara za 53 projekta vrednosti 1, 3 milijarde evra, sa kojima bi bilo otvoreno 30.000 novih radnih mesta.

„Signal koji se šalje nije pozitivan. Znamo da trenutno jedna nemačka kompanija traži mesto u Jugoistočnoj Evropi za proizvodnju automobila i započela monitoring zemalja. Srbija sigurno neće biti visoko na njihovoj lestvici zbog ovih dešavanja”, smatra Čadež.

Kako kaže, treba ozbiljno pristupiti rešavanju problema i najvažnije je da svi budu svesni šta su posledice, jer ako nema fabrike nema ni radnih mesta, a da o Kolektivnom ugovoru treba pregovarati.

„Alarmantan je trenutak u kome svi moramo da se angažujemo. Privredna komora nije direktno uključena, ali na nama je da ukazujemo šta ovo može da znači”, zaključio je Čadež.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Škotska prodaje ostrvo za 5,56 miliona dolara
Next Stopa nezaposlenosti u Bugarskoj 6,8 odsto

You might also like

Agrobiznis 0 Comments

Monsanto odbio Bayerovih 62 milijarde dolara

Ponudu vrednu 62 milijarde dolara poslatu od nemačkog farmaceutskog giganta Bayera, odbijena je od strane američke agrobiznis kompanije Monsanto.

Domaći sajt AskGamblers prodat za 15 miliona evra

Verovatno najveća akvizicija jedne domaće tehnološke kompanije, sajt AskGamblers prodat je za 15 miliona evra malteškoj kompaniji Catena Media.

Nekretnine 0 Comments

NALED: U avgustu 1.878 građevinskih dozvola, najviše od 2007.

Istraživanje NALEDA uz podršku USAID -a pokazuje da je avgustu ove godine izdato 1.878 građevinskih dozvola što predstavlja najveći mesečni broj izdatih dozvola od 2007. godine od kada Republički zavod

4 Comments

 1. Sasa videnovic
  July 15, 14:23 Reply
  Godpodin Marko Cadez je veoma bezobrazan ili nekompetentan a zauzima tako vaznu funkciju. Kome se on obraca? Razpolaze li on ozbiljnim ekonomskim pokazateljima? Ciji je lobista? Robovlasnicko uredjenje je imalo besplatnu radnu snagu pa je ipak propalo. Mislite o tome Predsednice Privredne kpmore Srbije.
 2. Dimitrije Ticovic
  July 15, 22:14 Reply
  Marko Cadez negativno utice na imidz Srboje kod domaceg radnosposobnog stanovnistva.
 3. Boris
  July 15, 23:42 Reply
  Ako ima negde jeftinija radna snaga , slobodno neka se presele. Najmanja radnicka plata u takvim fabrikama mora biti bar 600 e neto. A i takve plate su najmanje na svetu. To vazi narocito za fabrike na jugoistoku Srbije. Ovo moze samo pozitivno da deluje na imidz nase zemlje, a ne negativno. Nisu nam potrebne strane investicije u kojima ce radnici biti robovi, gde nece biti sindikata i gde se nece postovati zakon o radu i bezbednost na radu. Takve fabrike niko u svetu nece, a ovi nasi se time ponose. Cime se budala ponosi, pametan se stidi.
 4. PVO1999
  July 17, 07:56 Reply
  Negativno na imidz Srbije utice to sto je Srbija ponizno primila firmu iz neprijateljske NATO zemlje. A i oni da su normalni ne bi dosli ovde, a sa ludacima ne treba imati posla. Treba li jos da objasnjavam?

Leave a Reply