Dolar stabilan uoči podataka o inflaciji u SAD-u

Dolar stabilan uoči podataka o inflaciji u SAD-u

Kurs dolara u petak se na međunarodnim deviznim tržištima zadržao nedaleko nivoa zabeleženih na zatvaranju dan ranije dok ulagači za nove smernice u vezi dinamike daljeg rasta kamatnih stopa u SAD-u čekaju nove podatke od inflaciji.

Dolarom se u takvim okolnostima jutros trgovalo po 113,26 jena, što znači da mu je cena ostala gotovo nepromenjena u poređenju sa zatvaranjem trgovanja dan ranije.

Američka valuta je ostala stabilna i prema evropskoj, pa se evrom trgovalo po 1,1407 dolara. Evru nije veću podršku pružilo jačanje prinosa na 10-godišnje nemačke državne obveznice ponovo iznad nivoa od 0,5 posto, koje je usledilo nakon izveštaja u kojem se navodi da će Evropska centralna banka (ECB) verovatno u septembru signalizovati da će iduće godine lagano smanjivati program kupovine imovine.

U fokusu su novi podaci o inflaciji u SAD-u koji bi po procenama ekonomista mogli pokazati stopu temeljne godišnje inflacije u junu od svega 1,7 posto, nakon sličnog rasta u prethodnom mesecu. Na mesečnom nivou bi temeljna inflacija trebala dostići 0,2 posto, nakon 0,1-postotne u maju.

Naznake jačanja inflacije mogle bi podupreti očekivanja tržišta da bi se američka centralna banka Fed ipak mogla odlučiti za ranije podizanje kamatnih stopa, što bi poduprlo dolar i prinose na američke državne obveznice.

Najnoviji uspon dolara, i to posebno u odnosu na jen, počeo je posustajati prema kraju nedelje, nakon što su najnovije izjave predsednice Feda Janet Yellen donekle prigušile očekivanja tržišta u pogledu daljeg zaoštravanja monetarne politike koja su podupirala jačanje dolara.

Takva su stajališta poduprle izjave i drugih Fedovih zvaničnika, poput onih predsednika Fedova ogranka u Dallasu Roberta Kalpana u četvrtak, no ulagači su se odlučili ipak oprezno trgovati pred nove podatke o inflaciji.

Među valutama koje su jutros najviše jačale izdvajaju se australski dolar i britanska funta, a posebno u odnosu na japansku valutu.

Izvor: GdeInvestirati / Hina
Previous Uspostavljena čarter linija Beograd-Teheran
Next Wall Street: Novi rekordni nivoi Dow Jonesa i S&P-a

You might also like

Dinar stabilan, NBS i danas intervenisala prodajom evra

Vrednost dinara prema evru u petak će biti približna današnjoj i zvanični srednji kurs će iznositi 123,7821 dinara za evro.

Evropske berze: Oprezna trgovina na berzama

Na evropskim berzama u petak ujutro trguje se oprezno jer ulagači nisu voljni menjati pozicije dok ne vide kako će se u Washingtonu razrešiti situacija sa zakonom o zdravstvenoj zaštiti.

Pale zaliha sirove nafte u SAD, cene na najvišem nivou u tri nedelje

Cene nafte na međunarodnim tržištima dosegle su najviši nivo u poslednje tri nedelje nakon što je američka Uprava za energetiku (EIA) objavila pad zaliha sirove nafte u SAD.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply