Dolar stabilan uoči podataka o inflaciji u SAD-u

Dolar stabilan uoči podataka o inflaciji u SAD-u

Kurs dolara u petak se na međunarodnim deviznim tržištima zadržao nedaleko nivoa zabeleženih na zatvaranju dan ranije dok ulagači za nove smernice u vezi dinamike daljeg rasta kamatnih stopa u SAD-u čekaju nove podatke od inflaciji.

Dolarom se u takvim okolnostima jutros trgovalo po 113,26 jena, što znači da mu je cena ostala gotovo nepromenjena u poređenju sa zatvaranjem trgovanja dan ranije.

Američka valuta je ostala stabilna i prema evropskoj, pa se evrom trgovalo po 1,1407 dolara. Evru nije veću podršku pružilo jačanje prinosa na 10-godišnje nemačke državne obveznice ponovo iznad nivoa od 0,5 posto, koje je usledilo nakon izveštaja u kojem se navodi da će Evropska centralna banka (ECB) verovatno u septembru signalizovati da će iduće godine lagano smanjivati program kupovine imovine.

U fokusu su novi podaci o inflaciji u SAD-u koji bi po procenama ekonomista mogli pokazati stopu temeljne godišnje inflacije u junu od svega 1,7 posto, nakon sličnog rasta u prethodnom mesecu. Na mesečnom nivou bi temeljna inflacija trebala dostići 0,2 posto, nakon 0,1-postotne u maju.

Naznake jačanja inflacije mogle bi podupreti očekivanja tržišta da bi se američka centralna banka Fed ipak mogla odlučiti za ranije podizanje kamatnih stopa, što bi poduprlo dolar i prinose na američke državne obveznice.

Najnoviji uspon dolara, i to posebno u odnosu na jen, počeo je posustajati prema kraju nedelje, nakon što su najnovije izjave predsednice Feda Janet Yellen donekle prigušile očekivanja tržišta u pogledu daljeg zaoštravanja monetarne politike koja su podupirala jačanje dolara.

Takva su stajališta poduprle izjave i drugih Fedovih zvaničnika, poput onih predsednika Fedova ogranka u Dallasu Roberta Kalpana u četvrtak, no ulagači su se odlučili ipak oprezno trgovati pred nove podatke o inflaciji.

Među valutama koje su jutros najviše jačale izdvajaju se australski dolar i britanska funta, a posebno u odnosu na japansku valutu.

Izvor: GdeInvestirati / Hina
Previous Uspostavljena čarter linija Beograd-Teheran
Next Wall Street: Novi rekordni nivoi Dow Jonesa i S&P-a

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Vrednost turske lire opet pada, rastu depoziti u dolarima

Devizni depoziti domaćih investitora u Turskoj porasli su na 164,8 milijardi dolara u nedelji zaključno sa 2. junom, sa 162,3 milijarde dolara prethodne nedelje.

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Novi rekordi berzanskih indeksa

Na Wall Streetu su u četvrtak berzanski indeksi dostigli nove najviše nivoe u istoriji jer su ulagače ohrabrili dobri poslovni rezultati trgovačkih lanaca i rast cena nafte.

Produktna berza: Izveštaj Američkog ministarstva poljoprivrede podigao cene na srpskom tržištu

Ukupni promet robe na Produktnoj berzi u Novom Sadu ove je nedelje iznosio je 525 tona robe što je 2,5 puta veći promet u odnosu na prethodnu sedmicu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply