Dolar stabilan uoči podataka o inflaciji u SAD-u

Dolar stabilan uoči podataka o inflaciji u SAD-u

Kurs dolara u petak se na međunarodnim deviznim tržištima zadržao nedaleko nivoa zabeleženih na zatvaranju dan ranije dok ulagači za nove smernice u vezi dinamike daljeg rasta kamatnih stopa u SAD-u čekaju nove podatke od inflaciji.

Dolarom se u takvim okolnostima jutros trgovalo po 113,26 jena, što znači da mu je cena ostala gotovo nepromenjena u poređenju sa zatvaranjem trgovanja dan ranije.

Američka valuta je ostala stabilna i prema evropskoj, pa se evrom trgovalo po 1,1407 dolara. Evru nije veću podršku pružilo jačanje prinosa na 10-godišnje nemačke državne obveznice ponovo iznad nivoa od 0,5 posto, koje je usledilo nakon izveštaja u kojem se navodi da će Evropska centralna banka (ECB) verovatno u septembru signalizovati da će iduće godine lagano smanjivati program kupovine imovine.

U fokusu su novi podaci o inflaciji u SAD-u koji bi po procenama ekonomista mogli pokazati stopu temeljne godišnje inflacije u junu od svega 1,7 posto, nakon sličnog rasta u prethodnom mesecu. Na mesečnom nivou bi temeljna inflacija trebala dostići 0,2 posto, nakon 0,1-postotne u maju.

Naznake jačanja inflacije mogle bi podupreti očekivanja tržišta da bi se američka centralna banka Fed ipak mogla odlučiti za ranije podizanje kamatnih stopa, što bi poduprlo dolar i prinose na američke državne obveznice.

Najnoviji uspon dolara, i to posebno u odnosu na jen, počeo je posustajati prema kraju nedelje, nakon što su najnovije izjave predsednice Feda Janet Yellen donekle prigušile očekivanja tržišta u pogledu daljeg zaoštravanja monetarne politike koja su podupirala jačanje dolara.

Takva su stajališta poduprle izjave i drugih Fedovih zvaničnika, poput onih predsednika Fedova ogranka u Dallasu Roberta Kalpana u četvrtak, no ulagači su se odlučili ipak oprezno trgovati pred nove podatke o inflaciji.

Među valutama koje su jutros najviše jačale izdvajaju se australski dolar i britanska funta, a posebno u odnosu na japansku valutu.

Izvor: GdeInvestirati / Hina
Previous Uspostavljena čarter linija Beograd-Teheran
Next Wall Street: Novi rekordni nivoi Dow Jonesa i S&P-a

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Produktna berza: Nastavljen pad cena robe

Ukupan promet robe na Produktnoj berzi u Novom sadu ove je nedelje iznosio 1.950 tona, što je oko 152 odsto veći promet u odnosu na prethodnu sedmicu.

Dinar u stagnaciji, NBS intervenisala na deviznom tržištu

Zvanični srednji kurs u četvrtak će biti 122,8744, što predstavlja neznatnu promenu dinara prema evru u odnosu na današnji dan, saopštila je Narodna banka Srbije.

Berza 0 Comments

U ponedeljak 122,76 dinara za evro, NBS intervenisala prodajom 15 miliona evra

Vrednost nacionalne valute prema evru skoro je nepromenjena u odnosu na petak i zvanični srednji kurs za ponedeljak iznosi 122,7555 dinara za jedan evro.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply