Dolar stabilan uoči podataka o inflaciji u SAD-u

Dolar stabilan uoči podataka o inflaciji u SAD-u

Kurs dolara u petak se na međunarodnim deviznim tržištima zadržao nedaleko nivoa zabeleženih na zatvaranju dan ranije dok ulagači za nove smernice u vezi dinamike daljeg rasta kamatnih stopa u SAD-u čekaju nove podatke od inflaciji.

Dolarom se u takvim okolnostima jutros trgovalo po 113,26 jena, što znači da mu je cena ostala gotovo nepromenjena u poređenju sa zatvaranjem trgovanja dan ranije.

Američka valuta je ostala stabilna i prema evropskoj, pa se evrom trgovalo po 1,1407 dolara. Evru nije veću podršku pružilo jačanje prinosa na 10-godišnje nemačke državne obveznice ponovo iznad nivoa od 0,5 posto, koje je usledilo nakon izveštaja u kojem se navodi da će Evropska centralna banka (ECB) verovatno u septembru signalizovati da će iduće godine lagano smanjivati program kupovine imovine.

U fokusu su novi podaci o inflaciji u SAD-u koji bi po procenama ekonomista mogli pokazati stopu temeljne godišnje inflacije u junu od svega 1,7 posto, nakon sličnog rasta u prethodnom mesecu. Na mesečnom nivou bi temeljna inflacija trebala dostići 0,2 posto, nakon 0,1-postotne u maju.

Naznake jačanja inflacije mogle bi podupreti očekivanja tržišta da bi se američka centralna banka Fed ipak mogla odlučiti za ranije podizanje kamatnih stopa, što bi poduprlo dolar i prinose na američke državne obveznice.

Najnoviji uspon dolara, i to posebno u odnosu na jen, počeo je posustajati prema kraju nedelje, nakon što su najnovije izjave predsednice Feda Janet Yellen donekle prigušile očekivanja tržišta u pogledu daljeg zaoštravanja monetarne politike koja su podupirala jačanje dolara.

Takva su stajališta poduprle izjave i drugih Fedovih zvaničnika, poput onih predsednika Fedova ogranka u Dallasu Roberta Kalpana u četvrtak, no ulagači su se odlučili ipak oprezno trgovati pred nove podatke o inflaciji.

Među valutama koje su jutros najviše jačale izdvajaju se australski dolar i britanska funta, a posebno u odnosu na japansku valutu.

Izvor: GdeInvestirati / Hina
Previous Uspostavljena čarter linija Beograd-Teheran
Next Wall Street: Novi rekordni nivoi Dow Jonesa i S&P-a

You might also like

Beogradska berza: Neznatna promena Belex-a, Komercijalna banka dobitnik dana

Državne hartije od vrednosti dale su najveći doprinos današnjem ukupnom prometu koji je iznosio 502,9 miliona RSD (4,1 milion EUR), dok je tržište akcija bilo izuzetno tiho.

Svetske berze 0 Comments

Cena srebra na najvišem nivo u poslednje dve godine

Cene srebra za isporuku u septembru porasle su 4.4 odsto na 20,45 dolara za uncu. Nakratko se fjučersima unce srebra trgovalo po ceni 21,23 dolara.

OPEC-ov ćorsokak i tržište u rasulu

Sporazum OPEC razmatran u Dohi tokom vikenda na kraju je odbijen posebno od strane Saudijske Arabije koja je želela da uključi Iran. 

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply