Wall Street: Dow Jones indeks na rekordnom nivou

Wall Street: Dow Jones indeks na rekordnom nivou

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija znatno porasle, pri čemu je Dow Jones indeks dostigao rekordni nivo, nakon što je predsednica Feda Janet Yellen poručila da će centralna banka zaoštravati monetarnu politiku, ali postepeno.

Dow Jones porastao je 0,57 odsto, na rekordnih 21.532 boda, dok je S&P 500 ojačao 0,73 odsto, na 2.443 boda, a Nasdaq indeks 1,10 odsto, na 6.261 bod.

Uspon indeksa zahvaljuje se umerenom tonu Janet Yellen u njenom polugodišnjem izveštaju o monetarnoj politici u Kongresu. Doduše, najavila je dalje povećanje ključnih kamatnih stopa i smanjenje nagomilanih bilansa Feda, no istakla je da će to biti postepeno, zavisno od kretanja ekonomskih pokazatelja.

“Ulagači su se plašili da će biti oštrija. No, Yellen je rekla upravo ono što je tržište očekivalo, pa su ulagači zadovoljni”, kaže Chris Zaccarelli, direktor u firmi Cornerstone Financial Partners.

Pozitivno je na tržište uticalo i to što Fed ne odustaje od zaoštravanja monetarne politike, što pokazuje da su čelnici centralne banke uvereni da je trenutno usporavanje rasta američke ekonomije i inflacije samo privremeno te da će se rast uskoro ubrzati.

Najviše je juče, 1,3 odsto, skočio tehnološki sektor, koji se oporavlja od pada prethodnih nedelja. Po istoj stopi porasle su i cene akcija  u nekretninskom sektoru, što pokazuje da ulagači očekuju nastavak jačanja potrošnje i rasta ekonomije.

I na evropskim berzama cene akcija juče su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,19 odsto, na 7.416 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,52 odsto, na 12.626 bodova, a pariski CAC 1,59 odsto, na 5.222 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Novi poslovni kompleks na Vračaru - Ziegel House
Next Azijske berze jače, dolar u blagom padu

You might also like

Tema dana 0 Comments

Metali opet najisplativija investicija

Metali su bili jedna od najboljih investicija u 2016. godini, a po svemu sudeći biće najisplativije ulaganje i u prvoj četvrtini ove godine, piše Bloomberg.

Svetske berze 0 Comments

Fidelity Investments “prigrlio” bitcoin

Mnogi su predviđali da će svet nakon osam godina euforije uskoro izgubiti interes za kriptovalute, naročito za bitcoin, ali to se očito ne događa.  

Beogradska berza: Nezadovoljena tražnja akcijama NIS-a, pad indeksa

Jedan od najslabijih trgovačkih dana u tekućoj godini ostao je za nama. Ukupan promet iznosio je mizernih 3,4 miliona RSD (27,4 hiljade EUR), dok je indeks Belex15 oslabio 0,2% na

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply