Wall Street: Dow Jones indeks na rekordnom nivou

Wall Street: Dow Jones indeks na rekordnom nivou

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija znatno porasle, pri čemu je Dow Jones indeks dostigao rekordni nivo, nakon što je predsednica Feda Janet Yellen poručila da će centralna banka zaoštravati monetarnu politiku, ali postepeno.

Dow Jones porastao je 0,57 odsto, na rekordnih 21.532 boda, dok je S&P 500 ojačao 0,73 odsto, na 2.443 boda, a Nasdaq indeks 1,10 odsto, na 6.261 bod.

Uspon indeksa zahvaljuje se umerenom tonu Janet Yellen u njenom polugodišnjem izveštaju o monetarnoj politici u Kongresu. Doduše, najavila je dalje povećanje ključnih kamatnih stopa i smanjenje nagomilanih bilansa Feda, no istakla je da će to biti postepeno, zavisno od kretanja ekonomskih pokazatelja.

“Ulagači su se plašili da će biti oštrija. No, Yellen je rekla upravo ono što je tržište očekivalo, pa su ulagači zadovoljni”, kaže Chris Zaccarelli, direktor u firmi Cornerstone Financial Partners.

Pozitivno je na tržište uticalo i to što Fed ne odustaje od zaoštravanja monetarne politike, što pokazuje da su čelnici centralne banke uvereni da je trenutno usporavanje rasta američke ekonomije i inflacije samo privremeno te da će se rast uskoro ubrzati.

Najviše je juče, 1,3 odsto, skočio tehnološki sektor, koji se oporavlja od pada prethodnih nedelja. Po istoj stopi porasle su i cene akcija  u nekretninskom sektoru, što pokazuje da ulagači očekuju nastavak jačanja potrošnje i rasta ekonomije.

I na evropskim berzama cene akcija juče su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,19 odsto, na 7.416 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,52 odsto, na 12.626 bodova, a pariski CAC 1,59 odsto, na 5.222 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Novi poslovni kompleks na Vračaru - Ziegel House
Next Azijske berze jače, dolar u blagom padu

You might also like

Wall Street: Indeksi oslabili, ulagači oprezni

Na Wall Streetu su u četvrtak cene akcija blago pale jer je na tržištu zavladao oprez nakon što je predsednik SAD-a Donald Trump otkazao summit sa Severnom Korejom i zapretio uvođenjem carina na

Svetske berze 0 Comments

Wall Street: Indeksi zabeležili novi skok

Na Wall Streetu su u utorak cene akcija blago porasle, zahvaljujući dobrim ekonomskim pokazateljima, pri čemu je Nasdaq indeks dostigao novi najviši nivo u istoriji.

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze: Dobri poslovni rezultati banaka podstakli evropske berze

Na evropskim berzama su u petak ujutro cene akcija porasle, najviše u bankarskom sektoru, nakon boljih nego što se očekivalo poslovnih rezultata nekoliko banaka.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply