Wall Street: Dow Jones indeks na rekordnom nivou

Wall Street: Dow Jones indeks na rekordnom nivou

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija znatno porasle, pri čemu je Dow Jones indeks dostigao rekordni nivo, nakon što je predsednica Feda Janet Yellen poručila da će centralna banka zaoštravati monetarnu politiku, ali postepeno.

Dow Jones porastao je 0,57 odsto, na rekordnih 21.532 boda, dok je S&P 500 ojačao 0,73 odsto, na 2.443 boda, a Nasdaq indeks 1,10 odsto, na 6.261 bod.

Uspon indeksa zahvaljuje se umerenom tonu Janet Yellen u njenom polugodišnjem izveštaju o monetarnoj politici u Kongresu. Doduše, najavila je dalje povećanje ključnih kamatnih stopa i smanjenje nagomilanih bilansa Feda, no istakla je da će to biti postepeno, zavisno od kretanja ekonomskih pokazatelja.

“Ulagači su se plašili da će biti oštrija. No, Yellen je rekla upravo ono što je tržište očekivalo, pa su ulagači zadovoljni”, kaže Chris Zaccarelli, direktor u firmi Cornerstone Financial Partners.

Pozitivno je na tržište uticalo i to što Fed ne odustaje od zaoštravanja monetarne politike, što pokazuje da su čelnici centralne banke uvereni da je trenutno usporavanje rasta američke ekonomije i inflacije samo privremeno te da će se rast uskoro ubrzati.

Najviše je juče, 1,3 odsto, skočio tehnološki sektor, koji se oporavlja od pada prethodnih nedelja. Po istoj stopi porasle su i cene akcija  u nekretninskom sektoru, što pokazuje da ulagači očekuju nastavak jačanja potrošnje i rasta ekonomije.

I na evropskim berzama cene akcija juče su porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 1,19 odsto, na 7.416 bodova, dok je frankfurtski DAX porastao 1,52 odsto, na 12.626 bodova, a pariski CAC 1,59 odsto, na 5.222 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Novi poslovni kompleks na Vračaru - Ziegel House
Next Azijske berze jače, dolar u blagom padu

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Savet investitorima za ulaganje u bitcoin

Situacija oko bitcoina je vrelija nego ikada, zbog čega se postavlja pitanje: da li je sada dobar trenutak za prosečne investitore da se uključe u akciju ulaganja u ovu kriptovalutu?

Kako kupiti akcije Aerodroma na Beogradskoj berzi?

Akcije Aerodroma „Nikola Tesla“ (AERO) pojavile se se na Beogradskoj berzi 7. februara 2011. godine sa početkom cenom od 641 dinar.

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze: Akcije porasle, FTSE indeks blizu rekorda

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro cene akcija su porasle, pri čemu se londonski FTSE indeks primakao rekordnom nivou.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply