Ole Hansen: Smanjena očekivanja za cene nafte

Ole Hansen: Smanjena očekivanja za cene nafte

Druga polovina 2017. godine potvrdila se kao vrlo izazovna za sirovu naftu jer se povećala globalna proizvodnja zahvaljujući tehnološkom napretku u SAD-u i smanjenju tenzija u Nigeriji i Libiji.  

A time su ujedno narušena sva nastojanja OPEC-a i Rusije da smanje priliv nafte i dovedu u red stanje s prekomernom količinom ‘crnog zlata’ na zalihama širom sveta. Cena se naime spustila ispod 50 dolara za barel i time izbrisala sav uloženi trud od prošlogodišnje odluke OPEC-a i pojedinih država nečlanica tog kartela, da smanje proizvodnju iz svojih bušotina.

Ole Hansen (Foto:menaherald.com)

Ole Hansen (Foto:menaherald.com)

“Tokom započetog trećeg kvartala za očekivati je da će OPEC-ova nastojanja o izvozu sirove nafte biti poljuljana potražnjom na domaćem tržištu, tokom letnih meseci i vrhunca potražnje. U SAD-u je proizvodnja tokom drugog kvartala manja za gotova pola od one iz prvog kvartala, što ukazuje da proizvođači s druge strane Atlantika možda i nisu baš toliko spremni na proizvodnju po bilo kojoj ceni”, komentariše Ole Hansen, rukovodilac za tržište roba u Saxo banci i dodaje da to otvara novu mogućnost za OPEC: cena Brent nafte mogla bi ponovo da naraste do 55 dolara za barel u sledećim mesecima, pre novog slabljenja kada u fokus dođe 2018. godina i mogući rizici da novi bareli počnu stizati na tržište ako OPEC i Rusija ne produže dogovor o smanjenju proizvodnje, nakon prvog kvartala 2018. godine.

U skladu sa svim navedenim, u Saxo banci ipak smanjuju svoja očekivanja o ceni Brent nafte za kraj godine, s 58 dolara za barel na 53 dolara za barel. Svakako nezahvalna pozicija za OPEC koji uporno nastoji da tu situaciju promeni, zaključuje Hansen.

Globalna potražnja za naftom sigurno će nastaviti rasti i sledeće decenije, što znači da će kompanije u naftnom biznisu morati da traže nove izvore kako bi zamenile one već stare i oslabljenje, u skladu s povećanom potražnjom. To se sigurno neće dogoditi u sledeće 2-3 godine, zaključuje Hansen, i taj proces neće predstavljati problem za države izvan OPEC-ovog kartela jer će njihova proizvodnja biti sasvim dovoljna da ispuni potražnju na tržištu.

Izvor: GdeInvestirati/Saxo bank
Previous Francuska zatvara trećinu nuklearnih reaktora?
Next Beograd na vodi: Prodaja stanova u BW parkview u petak, useljavanje 2019.

You might also like

Wall Street: Novi rekord Dow Jonesa, S&P 500 stagnirao

Na Wall Streetu je u četvrtak Dow Jones dostigao nov najviši nivo u istoriji, dok su S&P 500 i Nasdaq indeks ostali gotovo nepromenjeni jer ulagači pažljivo analiziraju tko su dobitnici i

Najvažnije vesti 0 Comments

Australija snizila prognoze za cenu gvožđa

Australija je danas snizila prognoze za cenu gvožđa za period od 18 meseci, jer se industrija suočava sa suficitom ovog metala i slabom tražnjom.

Svetske berze 0 Comments

Christine Lagarde: Tržišne oscilacije nisu razlog za zabrinutost zahvaljujući snažnoj ekonomiji

Oštre oscilacije cena na globalnim finansijskim tržištima u proteklih nekoliko dana nisu razlog za zabrinutost budući da je ekonomski rast snažan ali reforme su i dalje potrebne kako bi se otklonile

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply