Dun & Bradstreet: U Srbiji porastao uvoz za 15,3 odsto

Dun & Bradstreet: U Srbiji porastao uvoz za 15,3 odsto

Najveća bonitetna kuća na svetu, Dun & Bradstreet, u junskom izveštaju i dalje svrstava Srbiju u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja i stabilnim rejtingom.

Istoj grupi u regionu pripadaju i Hrvatska, Bugarska, Mađarska, Makedonija i Albanija. Bolji rejting u regionu imaju Slovenija i Rumunija, koje su okarakterisane kao zemlje blagog rizika. Niži rejting od Srbije u regiji ima Bosna i Hercegovina kao zemlja vrlo visokog rizika.

Internet infrastruktura u Srbiji će se ubrzano razvijati zbog potpisivanja ugovora između Vlade Srbije i kineske kompanije Huawei o izgradnji nove, brze mreže. Vrednost projekta je procenjena na između 800 miliona i jedne milijarde evra i ako on bude uspešno implementiran, garantovaće brzinu downolad-a od 30 mbps na celoj teritoriji Srbije i 100 mbps kod skoro polovine svih korisnika do 2020. To će značajno doprineti pozitivnoj klimi u zemlji, koju je svetski ekonomski forum rangirao kao 90-tu u svetu, što se tiče propusnog opsega interneta, i povecati potencijale za internet oglašavanje, prodaju i komunikacije od strane investitora i izvoznika u zemlji.

Politička perspektiva Srbije ugrožena je rastućim napetostima na jugu zemlje, Albaniji, Kosovu i Makedoniji. Dalji razvoj negativnih odnosa može ugroziti i ekonomski stabilnost.

Na ekonomskom nivou, podaci za Q1 ukazuju da je uvoz značajno porastao, za 15,3% na godišnjem nivou, što otvara nove mogućnosti za prodaju u zemlji. Porast uvoza podstaknut je delom snažnim rastom privatne potrošnje, a podržan je i rastom realnih prihoda, zatim porastom zaposlenosti i relativno povoljnim kreditnim uslovima. Porast uvoza takođe je i posledica rasta proizvodnog sektora u Srbiji, u kom je izvoz u Q1 porastao za 13,5% na godišnjem nivou, što je podstaklo potražnju za kapitalnim ulaganjima.

Dun & Bradstreet (D&B) je najveća i najstarija bonitetna kuća na svetu i postoji više od 175 godina. Procene njenih stručnjaka omogućavaju brzo i efikasno smanjivanje poslovnih rizika i mogu se naručiti i preko interneta. Beogradski Bisnode d.o.o. je ekskluzivni zastupnik bonitetne kuće ’Dun & Bradstreet’ (D&B) u našoj zemlji.

Izvor: GdeInvestirati/BiF
Previous PepsiCo u drugom kvartalu iznad očekivanja, pad bruto margine
Next Atlantic Grupa prodala fabrike u Nemačkoj i Hrvatskoj belgijskom Aminolabsu

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Telekom Srbija danas isplaćuje dividendu akcionarima

Telekom Srbija isplatiće danas dividendu iz prošlogodišnje dobiti koju je u junu odobrila skupština akcionara, piše na sajtu Centralnog registra hartija od vrednosti.

Najvažnije vesti 1Comments

Hoću da investiram i zaradim. Koji je izbor?

Biti štediša ili investitor danas nije  lako. U šta da uloži neko ko ne želi da oroči novac na rekordno niskim kamatnim stopama u banci ?

Industrija 0 Comments

Otvorena nova fabrika Henkel u Kruševcu

Otvaranje nove fabrike kompanije Henkel u Kruševcu je važno jer, osim novih radnih mesta, znači i dovođenje novih tehnologija i znanja, izjavila je u Kruševcu premijerka Ana Brnabić.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply