Dun & Bradstreet: U Srbiji porastao uvoz za 15,3 odsto

Dun & Bradstreet: U Srbiji porastao uvoz za 15,3 odsto

Najveća bonitetna kuća na svetu, Dun & Bradstreet, u junskom izveštaju i dalje svrstava Srbiju u grupu zemalja sa umerenim rizikom poslovanja i stabilnim rejtingom.

Istoj grupi u regionu pripadaju i Hrvatska, Bugarska, Mađarska, Makedonija i Albanija. Bolji rejting u regionu imaju Slovenija i Rumunija, koje su okarakterisane kao zemlje blagog rizika. Niži rejting od Srbije u regiji ima Bosna i Hercegovina kao zemlja vrlo visokog rizika.

Internet infrastruktura u Srbiji će se ubrzano razvijati zbog potpisivanja ugovora između Vlade Srbije i kineske kompanije Huawei o izgradnji nove, brze mreže. Vrednost projekta je procenjena na između 800 miliona i jedne milijarde evra i ako on bude uspešno implementiran, garantovaće brzinu downolad-a od 30 mbps na celoj teritoriji Srbije i 100 mbps kod skoro polovine svih korisnika do 2020. To će značajno doprineti pozitivnoj klimi u zemlji, koju je svetski ekonomski forum rangirao kao 90-tu u svetu, što se tiče propusnog opsega interneta, i povecati potencijale za internet oglašavanje, prodaju i komunikacije od strane investitora i izvoznika u zemlji.

Politička perspektiva Srbije ugrožena je rastućim napetostima na jugu zemlje, Albaniji, Kosovu i Makedoniji. Dalji razvoj negativnih odnosa može ugroziti i ekonomski stabilnost.

Na ekonomskom nivou, podaci za Q1 ukazuju da je uvoz značajno porastao, za 15,3% na godišnjem nivou, što otvara nove mogućnosti za prodaju u zemlji. Porast uvoza podstaknut je delom snažnim rastom privatne potrošnje, a podržan je i rastom realnih prihoda, zatim porastom zaposlenosti i relativno povoljnim kreditnim uslovima. Porast uvoza takođe je i posledica rasta proizvodnog sektora u Srbiji, u kom je izvoz u Q1 porastao za 13,5% na godišnjem nivou, što je podstaklo potražnju za kapitalnim ulaganjima.

Dun & Bradstreet (D&B) je najveća i najstarija bonitetna kuća na svetu i postoji više od 175 godina. Procene njenih stručnjaka omogućavaju brzo i efikasno smanjivanje poslovnih rizika i mogu se naručiti i preko interneta. Beogradski Bisnode d.o.o. je ekskluzivni zastupnik bonitetne kuće ’Dun & Bradstreet’ (D&B) u našoj zemlji.

Izvor: GdeInvestirati/BiF
Previous PepsiCo u drugom kvartalu iznad očekivanja, pad bruto margine
Next Atlantic Grupa prodala fabrike u Nemačkoj i Hrvatskoj belgijskom Aminolabsu

You might also like

Rezidencijalne nekretnine 0 Comments

Goran Vesić: Danas je veliki dan za Beograd na vodi

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić izjavio je da je danas “veliki dan za ‘Beograd na vodi’”, jer se završava prva faza, useljavanjem prvih stanara u Kulu A, saopštila je gradska

Najvažnije vesti 1Comments

Mario Draghi: Rast inflacije u evrozoni privremen, ECB neće pooštriti monetarnu politiku

Predsednik Evropske centralne banke Mario Draghi izjavio je da su monetarni podsticaji i dalje potrebni za privredni oporavak u Evropskoj uniji uprkos rastu inflacije u evrozoni.

Trgovina 0 Comments

Sberbanka blokira prodaju Agrokorovih preduzeća u Srbiji

Ruska Sberbanka predala je nadležnim sudovima u Beogradu i Zrenjaninu zahteve za zabranu prodaje imovine Frikoma i Dijamanta koji posluju u sastavu Agrokora, tvrdi u petak beogradska štampa.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply