Kina: Cene veće za 1,5 odsto

Kina: Cene veće za 1,5 odsto

Indeks potrošačkih cena, koji je glavni pokazatelj inflacije, u junu je porastao za 1,5 odsto na godišnjem nivou, navodi Kineska državna kancelarija za statistiku.

S druge strane, na mesečnom nivou, indeks je pao za 0,2 odsto, sudeći prema službenim podacima.

Državna kancelarija za statistiku pripisuje mesečni pad nižim cenama prehrambenih proizvoda koje su u junu pale za jedan odsto na mesečnom nivou.

Cene voća pale su u junu za 4,2 odsto, dok su cene svinjetine i povrća pale za 3,4, odnosno 1,1 odsto.

Istovremeno, kineski indeks proizvođačkih cena, kojim se mere fabričke cene troškova proizvodnje robe, u junu je povećan za 5,5 odsto u poređenju sa prošlom godinom i podacima iz maja.

Rast od 5,5 odsto označava kraj kontinuiranog smanjenja rasta ovog indeksa od februara ove godine.

Inflacija fabričkih cena u industrijama koje za otapanje i proizvodnju koriste metale sa gvožđem i metale bez gvožđa porastao je u poređenju sa prošlom godinom.

Istovremeno, smanjen je rast cena u industrijama ugljenog rudarstva i prerade uglja, nafte, i vađenja nafte i prirodnog gasa, navodi Kineski radio.

Izvor: GdeInvestirati/Srna
Previous Počela gradnja novog naselja "Zemunske kapije"
Next Wall Street: Mirno trgovanje na početku nedelje

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Vlada Srbije usvojila predlog budžeta za 2018.

Vlada Srbije usvojila je Predlog zakona o budžetu za 2018. godinu kojim su planirani prihodi u iznosu od 1.178 milijardi dinara, a rashodi 1.207 milijardi dinara, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Makroekonomija 0 Comments

Privreda Srbije se oporavlja, naplata doprinosa porasla 1,9 odsto

Naplata doprinosa i dalje raste i u periodu od 1. januara do 14. marta ove godine naplaćeno je 802,6 miliona dinara više nego što je predviđeno planom, izjavio je ministar

Makroekonomija 0 Comments

Draghijeva “bazuka” i reakcije tržišta širom Evrope

Evropska centralna banka je danas otkrila paket mera koje će stimulisati ekonomiju evrozone – dodatno kvantitativno popuštanje, podsticaj bankama da daju pozajmice i dodatno sniženje kamatnih stopa.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply