Francuska zatvara trećinu nuklearnih reaktora?

Francuska zatvara trećinu nuklearnih reaktora?

Gotovo trećina nuklearnih reaktora u Francuskoj bi mogla da bude zatvorena prema planu za smanjenje proizvodnje električne energije iz nuklearnih centrala, izjavio je danas francuski ministar za zaštitu životne sredine Nikola Ilo.

Prethodni francuski parlament, predvođen socijalistima, usvojio je 2015. godine zakon kojim se zvanični Pariz obavezao na smanjenje udela nuklearne energije u energetskom miksu sa postojećih 75 odsto na 50 odsto do 2025. godine, podseća agencija France presse.

“Moramo shvatiti da ćemo za postizanje tog cilja morati da zatvorimo izvestan broj reaktora”,izjavio je Ilo za radio RTL.

“To će čak možda biti 17 reaktora, ali to moramo da razmotrimo”, dodao je on.

Francuska ima 58 nuklearnih reaktora kojima upravlja državna kompanija EDF, navodi agencija AFP, i dodaje da zvanični Pariz godišnje zaradi oko tri milijarde evra od izvoza električne energije u susedne zemlje.

Najveći broj tih postrojenja je izgrađen tokom 70-ih i 80-ih godina prošlog veka.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Saveti za brendiranje proizvoda
Next Ole Hansen: Smanjena očekivanja za cene nafte

You might also like

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Rusija i Kina odložile zabranu izvoza nafte u Severnu Koreju

Rusija i Kina danas su odložile nastojanja SAD da se u komitetu Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija (SBUN) naredi obustavljanje izvoza prerađene nafte Severnoj Koreji.

Kompanije 0 Comments

Katar neće prekinuti isporuke gasa UAE

Katar neće prekinuti isporuke gasa Ujedinjenim Arapskim Emiratima uprkos diplomatskoj krizi, saopštio je direktor “Qatar petroleuma”.

Kompanije 0 Comments

OMV i Gasprom na pragu velikog dogovora

Generalni direktor austrijskog naftnog koncerna OMV Rayner Zele uveren je da će do kraja godine biti postignut dogovor oko razmene udela OMV u naftnim i gasnim poljima u Severnom moru

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply