Francuska zatvara trećinu nuklearnih reaktora?

Francuska zatvara trećinu nuklearnih reaktora?

Gotovo trećina nuklearnih reaktora u Francuskoj bi mogla da bude zatvorena prema planu za smanjenje proizvodnje električne energije iz nuklearnih centrala, izjavio je danas francuski ministar za zaštitu životne sredine Nikola Ilo.

Prethodni francuski parlament, predvođen socijalistima, usvojio je 2015. godine zakon kojim se zvanični Pariz obavezao na smanjenje udela nuklearne energije u energetskom miksu sa postojećih 75 odsto na 50 odsto do 2025. godine, podseća agencija France presse.

“Moramo shvatiti da ćemo za postizanje tog cilja morati da zatvorimo izvestan broj reaktora”,izjavio je Ilo za radio RTL.

“To će čak možda biti 17 reaktora, ali to moramo da razmotrimo”, dodao je on.

Francuska ima 58 nuklearnih reaktora kojima upravlja državna kompanija EDF, navodi agencija AFP, i dodaje da zvanični Pariz godišnje zaradi oko tri milijarde evra od izvoza električne energije u susedne zemlje.

Najveći broj tih postrojenja je izgrađen tokom 70-ih i 80-ih godina prošlog veka.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Saveti za brendiranje proizvoda
Next Ole Hansen: Smanjena očekivanja za cene nafte

You might also like

Kompanije 0 Comments

Milorad Grčić: EPS-ov profit skočio na 15,3 milijarde dinara

Vršilac dužnosti direktora tog javnog preduzeća Milorad Grčić izjavio je danas da je Elektroprivreda Srbije (EPS) nastavila trend uspešnog poslovanja u 2016. i za devet meseci ostvarila je profit od

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Pad dobiti Exxon Mobile-a za 51 odsto u 2016. godini

Dobit Exxon Mobila, najveće svetske naftne kompanije čije su akcije uvrštene na berzu, pala je u prošloj godini za 51 odsto, na 7,8 milijardi dolara, što je posledica niskih cena nafte

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Srbija: Benzinske pumpe na granicama propadaju

Zbog osetno nižih cena goriva u regionu, vozači na putu za letovanje ga toče u okolnim zemljama, dok u okolini granica propadaju sve domaće benzinske stanice.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply