Buffett donirao fondaciji Gates 3,17 milijardi dolara

Buffett donirao fondaciji Gates 3,17 milijardi dolara

Poznati investitor Warren Buffett u ponedeljak je donirao oko 3,17 milijardi dolara akcija svoje kompanije Berkshire Hathaway za fondaciju Bill & Melinda Gates i još četiri porodične dobrotvorne organizacije.

To je njegov najveći pojedinačni doprinos u više od deceniju staroj nameri da većinu svog bogatstva da u dobrotvorne svrhe.

Dvanesta godišnja donacija američkog milijardera za pet dobrotvornih organizacija uključila je 18,63 miliona akcija serije ‘B’ kompanije Berkshire, pojedinačne vrednosti od 170,25 dolara prema tržišnoj ceni od ponedeljka.

Kompanija je objavila da je Buffett (86) od 2006. godine u korist rada pet dobrotvornih organizacija donirao 27,54 milijarde dolara, uključujući i oko 21,9 milijardi fondaciji Gates.

Buffett u vlasništvu ima još oko 17 posto konglomerata Berkshire, čije je sedište u Omahi u saveznoj državi Nebraska, kojeg milijarder vodi i gradi od 1965. godine, uprkos tome što je više od 40 posto udela poklonio.

Fondacija Gates, koja je koncentrisana na unapređenje zdravstvene zaštite, smanjenje siromaštva i razvoj obrazovanja, od donacije od ponedeljka primila je oko 2,42 milijarde dolara. Bill Gates je blizak prijatelj s Buffettom.

Buffett je takođe donirao fondaciju Susan Thompson Buffett, nazvanu po njegovoj preminuloj supruzi, kao i fondacije Howard G. Buffett, Sherwood i NoVo, koje su pokrenule njegova deca Howard, Susan i Peter.

Nakon jučerašnje donacije, Buffett je po magazinu Forbesu ostao četvrta najbogatija osoba na svetu.

Pre objave donacija, Forbes je neto vrednost Buffettovog bogatstva procenjivao na 76,3 milijarde dolara, dok su bogatiji od njega suosnivač Microsofta Bill Gates s 89,4 milijardi, osnivač kompanije za internet prodaju Amazon Jeff Bezos s 84,8 milijardi te španski biznismen i vlasnik nekoliko modnih lanaca Amancio Ortega s 81,8 milijardi dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Bankar
Previous Katar poručuje: Imamo dovoljno novca da izdržimo sve
Next Saveti za brendiranje proizvoda

You might also like

Industrija 0 Comments

Pokrenut stečaj u EI Niš

Stečajni postupak pokrenut je od strane Privrednog suda iako u korporaciji tvrde da imaju obaveze samo prema državi, a da radnicima ništa ne duguju.

Trgovina 0 Comments

Agrokoru odobren novi kredit od 480 miliona evra

Privremeno veće poverilaca “Agrokora” dalo je saglasnost vanrednoj upravi tog koncerna za potpisivanje ugovora o finansijskom aranžmanu od 480 miliona evra, saopšteno je iz kompanije Agrokor.  

Najvažnije vesti 0 Comments

Investicioni fond South Central Ventures ulaže u srpski Cube milion evra

Regionalni investicioni fond South Central Ventures odlučio je da investira milion evra u srpsku kompaniju Cube.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply