Buffett donirao fondaciji Gates 3,17 milijardi dolara

Buffett donirao fondaciji Gates 3,17 milijardi dolara

Poznati investitor Warren Buffett u ponedeljak je donirao oko 3,17 milijardi dolara akcija svoje kompanije Berkshire Hathaway za fondaciju Bill & Melinda Gates i još četiri porodične dobrotvorne organizacije.

To je njegov najveći pojedinačni doprinos u više od deceniju staroj nameri da većinu svog bogatstva da u dobrotvorne svrhe.

Dvanesta godišnja donacija američkog milijardera za pet dobrotvornih organizacija uključila je 18,63 miliona akcija serije ‘B’ kompanije Berkshire, pojedinačne vrednosti od 170,25 dolara prema tržišnoj ceni od ponedeljka.

Kompanija je objavila da je Buffett (86) od 2006. godine u korist rada pet dobrotvornih organizacija donirao 27,54 milijarde dolara, uključujući i oko 21,9 milijardi fondaciji Gates.

Buffett u vlasništvu ima još oko 17 posto konglomerata Berkshire, čije je sedište u Omahi u saveznoj državi Nebraska, kojeg milijarder vodi i gradi od 1965. godine, uprkos tome što je više od 40 posto udela poklonio.

Fondacija Gates, koja je koncentrisana na unapređenje zdravstvene zaštite, smanjenje siromaštva i razvoj obrazovanja, od donacije od ponedeljka primila je oko 2,42 milijarde dolara. Bill Gates je blizak prijatelj s Buffettom.

Buffett je takođe donirao fondaciju Susan Thompson Buffett, nazvanu po njegovoj preminuloj supruzi, kao i fondacije Howard G. Buffett, Sherwood i NoVo, koje su pokrenule njegova deca Howard, Susan i Peter.

Nakon jučerašnje donacije, Buffett je po magazinu Forbesu ostao četvrta najbogatija osoba na svetu.

Pre objave donacija, Forbes je neto vrednost Buffettovog bogatstva procenjivao na 76,3 milijarde dolara, dok su bogatiji od njega suosnivač Microsofta Bill Gates s 89,4 milijardi, osnivač kompanije za internet prodaju Amazon Jeff Bezos s 84,8 milijardi te španski biznismen i vlasnik nekoliko modnih lanaca Amancio Ortega s 81,8 milijardi dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Bankar
Previous Katar poručuje: Imamo dovoljno novca da izdržimo sve
Next Saveti za brendiranje proizvoda

You might also like

Transport 0 Comments

Nemački Daimler ulaže 250 miliona evra u fabriku automobila u Rusiji

Fabrika će proizvoditi putnička vozila premijum klase, koja će biti završena do 2019. godine.

Industrija 0 Comments

Aleksandar Vučić: Evropa se nije plašila srpske čeličane, ali se plaši kineske

Premijer Srbije Aleksandar Vučić kaže da će se Vlada i He Steel boriti da im Evropska unija odobri nivo proizvodnje koji će toj fabrici omogućiti da posluje punim kapacitetom.

Amazon počinje sa prodajom vozila u Evropi

Kompanija Amazon će pokušati da pokrene revoluciju na tržištu novih automobila u Evropi tako što će lansirati digitalni servis za prodaju istih. Ta informacija dolazi od nezvaničnih izvora. 

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply