Buffett donirao fondaciji Gates 3,17 milijardi dolara

Buffett donirao fondaciji Gates 3,17 milijardi dolara

Poznati investitor Warren Buffett u ponedeljak je donirao oko 3,17 milijardi dolara akcija svoje kompanije Berkshire Hathaway za fondaciju Bill & Melinda Gates i još četiri porodične dobrotvorne organizacije.

To je njegov najveći pojedinačni doprinos u više od deceniju staroj nameri da većinu svog bogatstva da u dobrotvorne svrhe.

Dvanesta godišnja donacija američkog milijardera za pet dobrotvornih organizacija uključila je 18,63 miliona akcija serije ‘B’ kompanije Berkshire, pojedinačne vrednosti od 170,25 dolara prema tržišnoj ceni od ponedeljka.

Kompanija je objavila da je Buffett (86) od 2006. godine u korist rada pet dobrotvornih organizacija donirao 27,54 milijarde dolara, uključujući i oko 21,9 milijardi fondaciji Gates.

Buffett u vlasništvu ima još oko 17 posto konglomerata Berkshire, čije je sedište u Omahi u saveznoj državi Nebraska, kojeg milijarder vodi i gradi od 1965. godine, uprkos tome što je više od 40 posto udela poklonio.

Fondacija Gates, koja je koncentrisana na unapređenje zdravstvene zaštite, smanjenje siromaštva i razvoj obrazovanja, od donacije od ponedeljka primila je oko 2,42 milijarde dolara. Bill Gates je blizak prijatelj s Buffettom.

Buffett je takođe donirao fondaciju Susan Thompson Buffett, nazvanu po njegovoj preminuloj supruzi, kao i fondacije Howard G. Buffett, Sherwood i NoVo, koje su pokrenule njegova deca Howard, Susan i Peter.

Nakon jučerašnje donacije, Buffett je po magazinu Forbesu ostao četvrta najbogatija osoba na svetu.

Pre objave donacija, Forbes je neto vrednost Buffettovog bogatstva procenjivao na 76,3 milijarde dolara, dok su bogatiji od njega suosnivač Microsofta Bill Gates s 89,4 milijardi, osnivač kompanije za internet prodaju Amazon Jeff Bezos s 84,8 milijardi te španski biznismen i vlasnik nekoliko modnih lanaca Amancio Ortega s 81,8 milijardi dolara.

Izvor: GdeInvestirati/Bankar
Previous Katar poručuje: Imamo dovoljno novca da izdržimo sve
Next Saveti za brendiranje proizvoda

You might also like

Kompanije 0 Comments

Kompanija Xiaomi početkom februara izbacuje novi model telefona Mi 6

Novi flagship, Xiaomi Mi 6 bi se u prodaji mogao službeno pojaviti 6. februara, što je praktično mesec dana pre MWC 2017 sajma u Barceloni.

Kompanije 0 Comments

Intel za 15,3 milijardi dolara preuzeo kompaniju Mobileye

Intel je preuzeo izraelsku kompaniju Mobileye koja se bavi naprednim tehnološkim rešenjima za automobilski sektor.

Agrobiznis 0 Comments

Bankom grupa gradi novu fabriku soje u Obrenovcu

Bankom grupa, koja u Obrenovcu već ima fabriku soje, gradi još jednu fabriku za preradu sojinog zrna vrednu 14 mil EUR.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply