Jen oslabio prema dolaru i evru

Jen oslabio prema dolaru i evru

Japanski jen oslabio je u ponedeljak prema dolaru i evru na međunarodnim deviznim tržištima, nakon što su se ponovo u fokusu tržišta našle razlike među monetarnim politikama vodećih centralnih banaka u svetu.

Jenom se tako jutros trgovalo po 114,30 jena za dolar, što su njegovi najniži nivoi u poslednja dva meseca, a nakon što su podršku dolaru u petak pružili snažni podaci o zaposlenosti.

Japanska valuta oslabila je i prema evru, skliznuvši na najniže nivoe od februara 2016. godine, pa se evrom pritom trgovalo po 130,33 jena.

Pritiske na slabljenje jena izazvale su u petak posebne operacije japanske centralne banke Bank of Japan (BOJ) povezane s kupovinom japanskih državnih obveznica. Uz to, BOJ je u petak povećao i iznos redovnih kupovina tamošnjih državnih obveznica.

Poslednjih nedelja su povećane razlike među prinosima između japanskih i američkih 10-godišnjh državnih obveznica, a zahvaljujući skoku prinosa na strani američkih njihova je razlika dostigla najviše nivoe u poslednja dva meseca.

Američki podaci o zaposlenosti pokazali su u petak veći od očekivanog rast, pa bi mogli zadržati američku centralnu banku Fed na putu trećeg podizanja kamatnih stopa u ovoj godini, mišljenja su analitičari.

S druge strane, guverner BOJ-a Haruhiko Kuroda u ponedeljak je ponovio čvrsto stajalište centralne banke vezano za očuvanje izdašnih programa podsticajnih mera sve dok se inflacija ne bude stabilno kretala iznad zacrtanog nivoa od dva posto.

Britanska se funta stabilizovala u ponedeljak nakon prošlonedeljnih pritisaka intenziviranih nakon vesti o vrlo sporim aktivnostima u britanskoj građevini, proizvodnji i u industriji jer su ulagači počeli sumnjati u neočekivana upozorenja iz britanske centralne banke Bank of England (BoE) da je na rubu podizanja kamatnih stopa.

U ponedeljak se funtom trgovalo po 1,2890 dolara, što znači da se više-manje zadržala na nivoima sa zatvaranju tržišta u petak. Približno 0,1 posto skliznula je jutros i prema evru, na 88,52 penija za evro.

U fokusu će stoga biti ovonedeljni podaci o platama i nezaposlenosti u Velikoj Britaniji. Slabi bi podaci, po oceni analitičara, mogli dodatno potkopati verodostojnost izjava dužnosnika BoE-a u vezi mogućeg podizanja kamatnih stopa u idućim mesecima.

Kurs dolara prema evru ostao je nepromenjen u odnosu na prethodno zatvaranje, na 1,1407 dolara za evro.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Evropske berze u skoku na početku nedelje
Next NBS: Referentna kamatna stopa ostaje četiri odsto

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Nafta zabeležila prvi nedeljni dobitak od kraja februara

Na međunarodnim tržištima nafte ova je sedmica protekla u izračunavanju da li će smanjenje proizvodnje od strane najvećih proizvođača nafte  u svetu biti neutralisano rastom zaliha u Sjedinjenim Državama.

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze na putu nedeljnih dobitaka

Na evropskim berzama su u petak ujutro cene akcija blago porasle, zahvaljujući rastu cena nafte i dobrim poslovnim rezultatima nekoliko kompanija.

Cena nafte na tronedeljnom maksimumu

Cene nafte su blizu najvišeg nivoa u poslednje tri nedelje, nakon usporavanja eksploatacije u Sjedinjenim Američkim Državama.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply