Wall Street: Oštar pad akcija na berzi

Wall Street: Oštar pad akcija na berzi

Na Wall Streetu su u četvrtak cene akcija oštro pale jer su ulagače razočarali slabi pokazatelji s tržišta rada, a na oprez ih je naveo i rast napetosti na korejskom poluostrvu.

Dow Jones pao je 0,74 odsto, na 21.320 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,94 odsto, na 2.409 bodova, a Nasdaq indeks 1,0 odsto, na 6.089 bodova.

Najveći dnevni pad S&P 500 indeksa od polovine maja najviše je posledica slabijih nego što se očekivalo pokazatelja s američkog tržišta rada.

Prema izveštaju najveće američke agencije za zapošljavanje ADP-a, u junu je u privatnom sektoru broj zaposlenih povećan za 158.000, dok se očekivalo 185.000.

Drugi izveštaji su pokazali da je broj zahteva za pomoć nezaposlenima prošle nedelje porastao treću nedelju zaredom, i to više nego što se očekivalo, što takođe navodi na zaključak da se tržište rada ′hladi′.

Ti podaci sami po sebi nisu zabrinjavajući, s obzirom da se u SAD-u beleži rast zaposlenosti već godinama i da je dostignuta gotovo puna zaposlenost.

Međutim, u sredu je objavljen zapisnik s poslednje sednice Feda, koji je pokazao da se sve više zvaničnika američke centralne banke ne slaže oko smera inflacije, koja se kreće ispod ciljanih 2 odsto.

I dok jedni drže da je slabljenje inflacije privremeno i da će rast zaposlenosti i potrošnje uskoro podstaći cene, drugi očekuju dalje popuštanje inflacijskih pritisaka.

A sve to dovodi u pitanje planove Feda o povećanju kamatnih stopa.

“Izveštaji ADP-a nešto su slabiji od očekivanja, pa su ulagači pomalo nervozni. Čini se da je Fed zabrinut zbog niske inflacije, ali i dalje namerava činiti s kamatama što je pre planirao jer smatra da nešto mora učiniti”, kaže Anthony Conroy, predsednik u firmi Abel Noser.

Ulagači su oprezni i zbog napetosti na korejskom poluostrvu nakon što je utorak Severna Koreja ispalila balističku interkontinentalnu raketu, koja je pala u japansko more, a koja bi, procenjuje se, mogla dostići i SAD.

To je izazvalo velike kritike međunarodne zajednice, široku diplomatsku aktivnost, ali i pretnje Severoj Koreji iz SAD-a.

I na evropskim berzama cene akcija juče su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,41 odsto, na 7.337 bodova, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,58 odsto, na 12.381 bod, a pariski CAC 0,53 odsto, na 5.152 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Airbus potpisao najveći ugovor
Next Dinar jača, srednji kurs 120,3313 dinara za evro

You might also like

Berza 1Comments

Akcionari razočarani dividendom Impol Sevala

Uprava kompanije Impol Seval odlučila je da najveći deo dobiti ne raspodeli, što je razočaralo akcionare.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: Snažan rast berzi, dolar ojačao

Na azijskim berzama u petak su cene akcija dostigle najviše nivoe u više od dve godine, što se zahvaljuje rekordima na Wall Streetu nakon naznaka ubrzavanja rasta američke ekonomije.  

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze drugi dan zaredom u padu

Na evropskim berzama u petak ujutro cene akcija blago su pale, drugi dan zaredom, što je posledica jačanja evra, no dobri poslovni rezultati kompanija podržavaju tržišta.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply