Dobit Samsunga skočila 70 odsto, na rekordne nivoe

Dobit Samsunga skočila 70 odsto, na rekordne nivoe

Samsung Electronics izvestio je da će njegova operativna dobit u drugom tromesečju biti oko 70 odsto veća nego u istom razdoblju prošle godine i dostići rekordne nivoe, što se zahvaljuje snažnom rastu potražnje za memorijskim čipovima.

Južnokorejski tehnološki div objavio je u petak procenu da je u proteklom kvartalu ostvario operativnu dobit od 14.000 milijardi korejskih wona ili oko 12 milijardi dolara, što je njegova najveća tromesečna dobit u istoriji i 72 posto veća nego u istom lanjskom razdoblju.

Prodaja kompanije porasla je za 18 odsto, na 60.000 milijardi wona, pri čemu je snažno porasla prodaja poluvodiča ili memorijskih čipova koji se koriste u pametnim telefonima i kompjuterima.

Zbog toga neki analitičari procenjuju da će Samsung u ovoj godini smeniti Intel na čelu liste najvećih svetskih proizvođača čipova.

Uz to, u proteklom je tromesečju porasla i prodaja Samsungovih pametnih telefona, uključujući novi Galaxy S8.

Analitičari kažu da odlični poslovni rezultati pokazuju da se Samsung oporavio od prošlogodišnjeg skandala u vezi njegovog pametnog telefona Galaxy Note 7, kojeg je kompanija povukla s tržišta zbog paljenja baterija.

Propast Note 7 narušila je ugled Samsunga, a u prvom je tromesečju Samsung i izgubio poziciju najvećeg svetskog proizvođača pametnih telefona. Rivali, kao što su Apple, kineski Huawei, Xiaomi i Oppo povećali su svoje udele na tržištu nakon opoziva Note 7.

Ugled Samsunga narušen je i zbog hapšenja i suđenja šefu kompanije Jay Y. Leeu u skandalu povezanom s političkom korupcijom, prema Lee odbacuje sve optužbe.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Profit Krke u prvih šest meseci skočio 31 odsto
Next Akcije Tesle i tehnički u fazi korekcije nakon novog pada od 5 odsto

You might also like

Kompanije 0 Comments

ArcelorMittal: Veća tražnja za čelikom udvostručila profit u prvom tromesečju

Kompanija ArcelorMittal je više nego udvostručila profit u prvom tromesečju usled poboljšane tražnje za čelikom, što je uticalo na oporavak cena širom sveta.

Kompanije 0 Comments

Skupština Metalca krajem aprila, predložena dividenda 80 dinara po akciji

Nadzorni odbor gornjomilanovačkog Metalca (MTLC) zakazao je redovnu skupštinu akcionara kompanije za 28. april, a kao dan akcionara i dan dividende je utvrđen 18. april.

Transport 0 Comments

Volkswagen ulaže preko 20 mlrd evra u proizvodnju električnih automobila

Najveći svetski proizvođač automobila po broju prodatih vozila, Volkswagen, proizvešće 80 modela električnih automobila do 2025. godine.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply