Vantiv preuzima Worldpay

Vantiv preuzima Worldpay

Američki div u sektoru usluga plaćanja Vantiv preuzeće britanskog konkurenta Worldpay, objavile su dve kompanije u sredu, čime će nastati globalni div u tom uslužnom sektoru vredan 27 milijardi dolara.

Transakcija je okvalifikovana kao spajanje kojim će akcionari Worldpaya postati vlasnici 41 odsto nove grupe aktuelne ukupne tržišne kapitalizacije oko 24 milijardi evra, uključujući dug.

Prema sporazumu koji predviđa plaćanje u gotovini i akcijama, Vantiv će za Worldpay platiti oko 11 milijardi dolara, uključujući i Worldpayov dug.

“Upravni odbori kompanija Worldpay i Vantiv sa zadovoljstvom objavljuju da su postigli načelni dogovor o ključnim uslovima potencijalnog spajanja”, navodi se u juče objavljenom saopštenju.

Spajanje je objavljeno dan nakon što je cena Worldpayove akcije skočila pod uticajem vesti da su mu ponude za spajanje dostavili Vantiv i bankarski div JPMorgan Chase. Iz bankarskog su diva poručili da neće pripremati službenu konkurentsku ponudu za Worldpay.

“Odbori Worldpaya i Vantiva vide uverljive strateške, komercijalne i financijske razloge za povezivanje komplementarnog poslovanja Worldpaya i Vantiva”, stoji u saopštenju dve kompanije.

“Spajanjem će nastati globalna grupa za plaćanja svetske klase na dinamičnom tržištu, s raznolikim mogućnostima plaćanja, proizvodnom i vertikalnom ekspertizom i jakim distributivnim kanalima koji će služiti trgovcima širom sveta na globalnom tržištu elektronske trgovine, te u fizičkim i internet trgovinama u Velikoj Britaniji i SAD-a.”

Iz dve kompanije su dodali i da su prepoznali “znatne mogućnosti” uštede troškova.

Worldpay ima 400.000 klijenata i bio je u vlasništvu Royal Bank of Scotland do 2013. godine kada je taj zajmodavac prodao preostali udeo privatnim kompanijama Advent International i Bain Capital.

Dve godine kasnije Worldpay je organizovao najveću početnu ponudu akcija na Londonskoj berzi u toj, 2015. godini.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Zaustavljen rast kursa dolara nakon objave zapisnika sa sednice Fed-a
Next Moody's: Srbija okrenuta izvozu, Hrvatska privreda jača

You might also like

Kompanije 0 Comments

Planinka ostvarila rekordan profit zahvaljujući Prolom vodi i turizmu

Hotelijersko preduzeće Planinka, koje puni i čuvenu „prolom“ vodu, zabeležilo je odlične poslovne rezultate u prošloj godini.

Banke i finansije 0 Comments

Nenad Gujaničić: Vrlo nizak prinos na kapital bankarskog sektora

Iako je bankarski sektor u Srbiji zabeležio rast tržišnog učešća u 2015 godini, ostvario je nezadovoljavajuć prinos u odnosu na angažovani kapital i aktivu.

Kompanije 0 Comments

Alrosa očekuje deficit na globalnom tržištu dijamanata do 2019.

Alrosa, najveći svetski proizvođač dragog kamenja, očekuje da do 2019. tražnja na globalnom tržištu dijamanata premaši ponudu, saopštila je kompanija na predstavljanju godišnjeg izveštaja za 2015.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply