Moody’s: Srbija okrenuta izvozu, Hrvatska privreda jača

Moody’s: Srbija okrenuta izvozu, Hrvatska privreda jača

Hrvatska ima konkurentniju i za trećinu veću ekonomiju od Srbije, ocenjuje rejting agencija “Moody’s”.

Ova agencija procenjuje da će privreda Srbije u predstojećim godinama biti podstaknuta strukturnim reformama i snažnim okretanjem izvozu.

“Moody’s” je državnim obveznicama Hrvatske dodelio ocenu “Ba2”, uz stabilnu prognozu, dok je ocena državnih obveznica Srbije niža za jedan nivo i iznosi “Ba3”, takođe, uz stabilnu prognozu.

Time agencija ulagačima signalizuje da kupovina obveznica dve zemlje ima karakter špekulacija i da ne ulazi u kategoriju investicija, napominju stručnjaci.

U komparativnoj analizi “Vlade Hrvatske i Srbije – razvijenija ekonomija i institucije u Hrvatskoj opravdavaju snažniji kreditni profil” agencija ukazuje na velike dugove obe zemlje.

Tako je u Hrvatskoj udeo duga u bruto domaćem proizvodu u 2016. godini iznosio 84,2 odsto, a u Srbiji 74 odsto, u poređenju sa prosečnih 47,6 odsto za slične zemlje sa rejtingom “Ba”.

“Moody’s” primećuje i da su stope nezaposlenosti u obe zemlje smanjene, pri čemu su u Srbiji reforme zakonodavstva, sprovedene 2014. godine, dovele do većeg udela aktivnog stanovništva i snažnijeg rasta zaposlenosti zahvaljujući privatnom sektoru.

Izvor: GdeInvestirati/Srna
Previous Vantiv preuzima Worldpay
Next Rusija produžila sankcije Crnoj Gori do kraja 2018.

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Rat koštao sirijsku ekonomiju 226 milijardi dolara

Šestogodišnji ratni sukobi u Siriji uništili su infrastrukturu te zemlje i prouzrokovali su štetu sirijskoj ekonomiji od 226 milijardi dolara. 

Lične finansije 3 Comments

Najbitnije stvari kod uzimanja stambenog kredita

Najvažnija stvar koju građani treba da urade pre kupovine stana ili kuće je da dobro razmisle koliki deo svojih mesečnih primanja mogu da izdvajaju za plaćanje rata.

Najvažnije vesti 0 Comments

Srbija najveći izvoznik malina na svetu

Deseta svetska konferencija proizvođača i prerađivača maline biće održana u Šapcu 9. do 11. maja, a učesnici, kojih se očekuje oko 300 iz 17 zemalja, razmeniće iskustva i dati doprinos

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply