Moody’s: Srbija okrenuta izvozu, Hrvatska privreda jača

Moody’s: Srbija okrenuta izvozu, Hrvatska privreda jača

Hrvatska ima konkurentniju i za trećinu veću ekonomiju od Srbije, ocenjuje rejting agencija “Moody’s”.

Ova agencija procenjuje da će privreda Srbije u predstojećim godinama biti podstaknuta strukturnim reformama i snažnim okretanjem izvozu.

“Moody’s” je državnim obveznicama Hrvatske dodelio ocenu “Ba2”, uz stabilnu prognozu, dok je ocena državnih obveznica Srbije niža za jedan nivo i iznosi “Ba3”, takođe, uz stabilnu prognozu.

Time agencija ulagačima signalizuje da kupovina obveznica dve zemlje ima karakter špekulacija i da ne ulazi u kategoriju investicija, napominju stručnjaci.

U komparativnoj analizi “Vlade Hrvatske i Srbije – razvijenija ekonomija i institucije u Hrvatskoj opravdavaju snažniji kreditni profil” agencija ukazuje na velike dugove obe zemlje.

Tako je u Hrvatskoj udeo duga u bruto domaćem proizvodu u 2016. godini iznosio 84,2 odsto, a u Srbiji 74 odsto, u poređenju sa prosečnih 47,6 odsto za slične zemlje sa rejtingom “Ba”.

“Moody’s” primećuje i da su stope nezaposlenosti u obe zemlje smanjene, pri čemu su u Srbiji reforme zakonodavstva, sprovedene 2014. godine, dovele do većeg udela aktivnog stanovništva i snažnijeg rasta zaposlenosti zahvaljujući privatnom sektoru.

Izvor: GdeInvestirati/Srna
Previous Vantiv preuzima Worldpay
Next Rusija produžila sankcije Crnoj Gori do kraja 2018.

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Putin produžio embargo na hranu sa zapada

Ruski predsednik Vladimir Putin produžio je zabranu uvoza hrane sa zapada za još 18 meseci, posle odluke Evropske unije da produži sankcije Rusiji zbog Ukrajine.

Najvažnije vesti 1Comments

Investiranje u robe: Da li razlikujete kukuruz od nafte?

Iako je pristup sličan kao tržištu akcija i obveznica, roba se ključno razlikuje od ostalih investicija, što ulagači moraju uzeti u obzir. U ostatku teksta o robama pročitajte detaljno objašnjenje direktora sektora strategije

Štednja 0 Comments

Kamate na keš kredite niže za trećinu

U poslednjih nekoliko meseci banke su snižavale kamatne stope na keš kredite. Ovo znači i jeftinije zaduživanje za građane.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply