Evropska komisija odobrila preuzimanje Opela od PSA grupe

Evropska komisija odobrila preuzimanje Opela od PSA grupe

Francuski proizvođač automobila, PSA grupa, obezbedio je bezuslovno odobrenje evropske antimonopolske komisije za preuzimanje General Motors-ove nemačke poslovne jedinice, Opela.

Ovo preuzimanje pomoći će francuskom konglomerata da se približi evropskom tržišnom lideru, Volkswagen-u, s obzirom da će nakon preuzimanja imati tržišni udeo od 17%.

Proizvođač brendova “peugeot” i “citroen” obećao je da će Opel i njegov britanski brend “vauxhall” vratiti na staze profitabilnosti.

Još ranije je objavljeno da je vrednost transakcije oko 2,2 milijarde EUR, uključujući i 900 miliona EUR za GM-ovu evropsku jedinicu za finansijsko poslovanje.

PSA grupa je prilikom objave preuzimanja najavila da planira da ostvari sinergiju u ovom poslu, štedeći godišnje 1,7 milijardi EUR, sve do 2026. godine.

Izvor: GdeInvestirati/Reuters, Wisebroker
Previous Wall Street: Tehnološki sektor u porastu, energetski u padu
Next Azijske berze pale, dolar stabilan

You might also like

Kompanije

U EPS-u, Resavici i Železnicama 6.500 radnika tehnološki višak, otpremnine 190-460 evra

U tri javna preduzeća, Elektroprivredi Srbije (EPS), Resavici i Železnicama Srbije, oko 6.500 radnika biće tehnološki višak kojima je ponuđen socijalni program u iznosu od 190 do 460 evra po

IT

Huawei tokom prošle godine isporučio 139 miliona telefona

Huawei je u 2016. godini isporučio ukupno 139 miliona telefona širom sveta, što je povećanje od 29 posto u odnosu na godinu pre, navela je kompanija.

Kompanije

Konkurencija koja sarađuje: Samsung pravi 70 miliona OLED displeja za novi iPhone

Kompanija Apple je od Samsunga naručila 70 miliona savitljivih OLED displeja koje će koristiti za izradu novog iPhonea, a Samsung je navodno spreman da proizvede čak 95 miliona displeja samo