Tržišna kapitalizacija 100 najvećih svetskih kompanija na rekordnom nivou

Tržišna kapitalizacija 100 najvećih svetskih kompanija na rekordnom nivou

Tržišna kapitalizacija 100 najvećih svetskih kompanija ove je godine, najviše zahvaljujući američkim preduzećima, porasla za 1.861 milijardu dolara ili 12 odsto u odnosu na kraj mart 2016., te je dostigla rekordnu vrednost od 17.400 milijardi dolara, objavila je konsultantska kuća PricewaterhouseCoopers (PwC).

Pritom su za gotovo 70 odsto rasta zaslužne američke kompanije zbog dobrih ekonomskih uslova pre i posle predsedničkih izbora u SAD-u. S druge strane, Evropa je uspela da zaustavi dve godine pada vrednosti, ali se njen udeo i dalje razmerno smanjuje.

foto: Business Insider

foto: Business Insider

Treću godinu zaredom, navodi se u istraživanju, SAD je zastupljen s više od polovine 100 najvećih svetskih preduzeća, tačnije 55 kompanija sa 63 odstoukupne tržišne kapitalizacije.

Apple je i ove godine, šeste zaredom, najuspešnije preduzeće budući da su povećali vrednost za 149 milijardi američkih dolara ili za više od 25 odsto u poređenju s 2016. Sledi Amazon koji je povećao svoju tržišnu kapitalizaciju za više od 50 odsto u 2017. godini. Facebook, Bank of America i JP Morgan Chase takođe su snažno uticali na rast SAD-a.

Tehnološki sektor drugu godinu zaredom prednjači nad finansijskim sektorom, potvrđujući trajnu privlačnost tehnoloških preduzeća. Tri najveća svetska preduzeća i dalje su iz tehnološkog sektora: Apple, Alphabet i Microsoft.

Evropska se preduzeća, s druge strane, još nisu u potpunosti oporavila od finansijske krize te su tokom prošle decenije iskusila nagle poraste, ali i nestabilnosti.

Evropa je stoga zastupljena sa samo 22 preduzeća, devet manje nego 2009. godine, odnosno 19 manje nego 2008., a na nju otpada samo 17 odsto sveukupne tržišne kapitalizacije, u odnosu na 36 odsto 2008. godine.

foto:  The Next Web

foto: The Next Web

Ukupna tržišna kapitalizacija Kine i Hong Konga porasla je za 14 odsto u odnosu na prošlu godinu te, kao i lani, imaju 11 preduzeća na popisu 100 najvećih. Pritom su Tencent i Alibaba trenutno na 11. i 12. mestu te su na granici ulaska u 10 najvećih svetskih kompanija.

Rukovodilac Centra za IPO u PwC-u Clifford Tompsett rekao je da se razlika između najvećih američkih preduzeća i ostatka sveta nastavlja povećavati.

“Američka preduzeća iskorištavaju globalni doseg, finansijsku snagu i sposobnost stvaranja inovacija, što je velika razlika u odnosu na društva u Evropi, koja nastavljaju da zaostaju na lestvici. Nakon razdoblja stagnacije, kineska društva su ponovo uspešna, a dva među njima, Tencent i Alibaba, na putu su da sledeće godine uđu na popis 10 najvećih preduzeća”, naveo je Tompsett.

Izvor: GdeInvestirati/HR Portfolio
Previous Evropske berze pod pritiskom pada cena nafte
Next Tesla: Podbacila prodaja, akcije pale 2,5 odsto

You might also like

Evropske berze u zelenom, jeftiniji evro, nafta i zlato

Cene akcija na evropskim tržištima kapitala i u ponedeljak su porasle podržane monetarnim merama Evropske centralne banke.

Kompanije 0 Comments

CVC Capital Markets zainteresovan za preuzimanje Mercatora

Fond CVC Capital Partners zainteresovan je za preuzimanje Mercatora, procurilo je prethodnih dana iz više izvora.

Kompanije 0 Comments

Matijević se protivi Kostićevoj kupovini šećerane Senta

Direktor agrara u kompaniji “Industrija mesa Matijević” Zoran Matijević izjavio je, povodom Kostićeve moguće kupovine šećerane Senta, da ta transakcija ne bi bila dobra iz više razloga.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply