Tesla: Podbacila prodaja, akcije pale 2,5 odsto

Tesla: Podbacila prodaja, akcije pale 2,5 odsto

Američki proizvođač električnih automobila, Tesla Inc, saopštio je da je u prvih šest meseci ove godine isporučio 47.100 električnih sedana i SUV-ova, što je na donjem kraju raspona koji je sama kompanije ranije prognozirala.

Ova vest oborila je akcije Tesle 2,5% na 352,6 USD, nakon što su na početku trgovanja skočile skoro 3% na najavu da će proizvodnja Modela 3, namenjenog masovnom tržištu, otpočeti ovog meseca.

Tesla je saopštio da je proizvodnja Modela S sedan i Modela X SUV u prvoj polovini godine bila ograničena isporukom novih baterija, ali da će u drugih šest meseci proizvodnja premašiti prvu polovinu godine.

Tesla je ranije prognozirao isporuku u periodu januar-jun u rasponu 47.000-50.000 vozila. Ranije, u nedelju uveče, predsednik Tesle, Elon Musk, najavio je da će proizvodnja Modela 3, namenjenog masovnom tržištu, otpočeti u julu, dve sedmice pre plana, te da je planirano da se u decembru dostigne proizvodnja od 20.000 komada. Ovaj model bi mogao da predstavlja prekretnicu za kompaniju u tranziciji sa proizvodnje ograničenog broja vozila za uzak krug potrošača ka proizvodnji za masovno tržište.

Tesla planira da sledeće godine proizvede 500.000 vozila što je skoro šest puta više u odnosu na proizvodnju postignutu prošle godine.

Izvor: GdeInvestirati/Reuters, Wisebroker
Previous Tržišna kapitalizacija 100 najvećih svetskih kompanija na rekordnom nivou
Next Tri ponuđača zainteresovana za kupovinu Hellenic-ovih šećerana u Srbiji

You might also like

Transport 0 Comments

Fiat Chrysler i Samsung ulaze u strateško partnerstvo

Na osnovu izveštaja koji su se pojavili pre mesec dana, očekuje se da Samsung kupi odeljenje kompanije Fiat Chrysler Automobili koje nosi naziv Magneti Marelli.

Industrija 0 Comments

El Salvador zabranio iskopavanje zlata i drugih metala

El Salvador, najmanja država u Centralnoj Americi, donela je zakon kojim se zabranjuje iskopavanje zlata i drugih metala, što ovu zemlju čini prvom u svetu koja je uvela tako opširnu

Kompanije 0 Comments

Štrajkovi izazvali pad kvartalne dobiti kompanije Hyundai

Najveća južnokorejska automobilska kompanija Hyundai prijavila je 30-odstotni pad profita u četvrtom prošlogodišnjem kvartalu, koji je, kako je saopšteno, posledica dugotrajnih štrajkova i pada prodaje na ključnim tržištima u razvoju.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply