Samsung investira u čipove, skok cena 53 odsto

Samsung investira u čipove, skok cena 53 odsto

Samsung Elektronics će uložiti oko 18 milijardi dolara u svoj posao sa čipovima.

Cilj je da se ojača lidersku poziciju na svetskim tržištima memorijskih čipova i pametnih telefona, saopštila je ta južnokorejska firma.

Najveći svetski proizvođač pametnih telefona i memorijskih čipova investiraće 20,4 hiljade milijardi vona (17,7 milijardi dolara) do 2021. godine u proširenje i modernizaciju svoje fabrike čipova u južnokorejskim gradovima Pjeongtek i Hvaseong, navodi se u saopštenju kompanije, a prenosi agencija France presse.

Fabrika u Pjongteku, 70 kilometara južno od Seula, najveća je u svetu i nedavno je počela sa proizvodnjom, nakon što je Samsung Elektronics uložio 15,6 hiljada milijardi vona u njenu izgradnju u poslednje dve godine.

Kompanija takođe planira da proširi svoju fabriku NAND čipova u kineskom gradu Ksian, kako bi zadovoljila rastuću tražnju za čipovima koji se koriste u proizvodima najnovije generacije. Samsung nije precizirao kada i koliko novca planira tamo da investira.

Analitičari kažu da bi nedostatak ponude čipova na globalnom tržištu mogao da se nastavi tokom 2017. godine, što će dovesti do rasta cena, od čega će korist imati veliki dobavljači kao što su Samsung i drugi južnokorejski proizvođač SK Hinik.

Očekuje se da će prosečne cene čipova DRAM, koji se koriste za računare i servere, i NAND fleš čipova koji se koriste u mobilnim uređajima, ove godine skočiti za 53 i 28 odsto, respektivno, prema podacima kompanije za istraživanje tržišta IC Insights.

Iz Samsunga su naveli da će njihova investicija na kraju dovesti do otvaranja čak 440.000 radnih mesta do 2021., uključujući i indirektna radna mesta, što će podstaći jačanje četvrte najveće ekonomije Azije, prenosi francuska agencija.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Tri ponuđača zainteresovana za kupovinu Hellenic-ovih šećerana u Srbiji
Next Microsoft otpušta na hiljade zaposlenih širom sveta

You might also like

Transport 0 Comments

Saša Vlaisavljević: Aerodrom dobija ulaganja od dve milijarde dinara do kraja 2016. godine

Vršilac dužnosti generalnog direktora Aerodroma Saša Vlaisavljević rekao je da će do kraja godine ulaganja u Aerodrom “Nikola Tesla” biti oko dve milijarde dinara, a svi projekti finansirani su iz sopstvernih

Kompanije 0 Comments

Finansijski rezultati kompanije Nvidia prevazišli očekivanja

Finansijski rezultati za treće tromesečje 2016. potvrđuju da je Nvidia imala veoma uspešnu godinu koji su prevazišli očekivanja analitičara.

Transport 0 Comments

Uspostavlja se direktan let između Podgorice i Barselone?

Španska low cost kompanija Vueling planira da uspostavi direktnu sezonsku avio liniju između Barselone i Podgorice, saznaje CdM.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply