Kina otvorila za strance tržište obveznica

Kina otvorila za strance tržište obveznica

Kina je otvorila za strane investitore tržište obveznica vredno 10 hiljada milijardi dolara.

To je najnoviji potez u okviru liberalizacije tržišta koju Peking sprovodi u nastojanju da privuče veći priliv sredstava budući da se bori sa usporavanjem ekonomskog rasta, prenosi agencija AFP.

Novi kanal za priliv svežeg kapitala ide preko Hong Konga, trećeg najvećeg svetskog tržišta obveznica posle Sedinjenih Država i Japana, na kome će “kvalifikovani investitori” moći da kupuju dužničke hartije u Kini. 

Kvalifikovani ulagači uključuju centralne banke, suverene investicione fondove i druge velike finansijske institucije, prema saopštenju Narodne banke Kine i monetarnih vlasti Hong Konga, koje su u nedelju zajednički najavile tu platformu.

U zajedničkom saopštenju je navedeno da je sporazum o “konektovanju tržišta obveznica” između Hong Konga i kopnenih kineskih berzi od ponedeljka “eksperimentalno operativan”.

Saopštenje je došlo za vreme vikenda, tokom kojeg su Hong Kong i Kina obeležili 20. godišnjicu od britanskog vraćanja južnog kineskog finansijskog centra u nadležnost Pekinga 1997. godine.

“Povezivanje tržišta obveznica je važan potez za centralnu vladu da podrži razvoj Hong Konga i unapredi saradnju između kontinentalnog dela (Kine) i Hong Konga”, poručili su danas iz Narodne banke Kine.

To će “unaprediti dugoročni prosperitet i stabilnost Hong Konga i obezbediti povoljniji investicioni kanal za inostrane ulagače. To će takođe omogućiti kontinuirani napredak u otvaranju kineskog finansijskog tržišta”, dodaje se u saopštenju.

Rastuće kinesko tržište obveznica je bilo gotovo nedostižno za strane ulagače, koji trenutno drže manje od 1,5 odsto obveznica emitovanih u Kini, prema procenama agencije “Bloomberg”.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Cena nafte na tronedeljnom maksimumu
Next NKBM traži kupca za bivši tržni centar Merkur na Bežanijskoj kosi

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Španija konačno bliže cilju Evropske centralne banke

Potrošačke cene u Španiji su ovog meseca porasle najsporijim tempom od decembra, zbog čega se inflacija prvi put u pet meseci uskladila sa ciljem ECB.

Makroekonomija 0 Comments

Industrijska proizvodnja skočila 4,2 odsto

Industrijska proizvodnja u Srbiji u julu 2017. veća je za 4,2 odsto nego u istom mesecu prošle godine, a u odnosu na prosek 2016. veća je za dva odsto.

Najvažnije vesti 0 Comments

Aleksandar Vučić: Javni dug Srbije do kraja godine manji od 52 odsto BDP

Srbija je najveći napredak ostvarila u oblasti ekonomije, što je konstatovano i u izveštaju EK, i to mora da pohvali svako, rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i istakao da će

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply