Japan: Poslovno poverenje skače na maksimum

Japan: Poslovno poverenje skače na maksimum

Poverenje među najvećim japanskim proizvođačima poraslo je treći kvartal uzastopno na najviši nivo u poslednje tri godine na temelju daljeg rasta izvoza, pokazala je ključna anketa centralne banke Japana objavljena danas.

Prema Tankan izveštaju Banke Japana – kvartalnom istraživanju za više od 10.000 preduzeća – optimizam među vodećim domaćim proizvođačima je skočio u periodu april-jun na 17 poena, na najviši nivo od prvog tromesečja 2014, prenosi agencija France presse.

Ovaj ključni indeks, koji je porastao sa nivoa od 12 poena iz prethodnog istraživanja, takođe je nadmašio tržišna očekivanja u kojima je tipovan rezultat od 15 poena.

U normalnim okolnostima bolji rezultat Tankan izveštaja nego što je očekivano bio bi dobra vest za premijera Šinza Abea, koji je pokušavao da revitalizuje ekonomiju Japana.

Međutim, kako napominje France presse, Tankan rezultati dolaze dan nakon što je njegova Liberalna Demokratska partija pretrpela težak poraz na izborima za skupštinu opštine Tokija.

Ishod glasanja se posmatra kao barometar trenutnog javnog raspoloženja prema njegovoj vladi, suočenom sa serijom skandala koji su uticali na gubljenje podrške.

“Skok glavnog Tankan indeksa kod velikih proizvodjača sugeriše da je ekonomska aktivnost ubrzala u poslednjem tromesečju”, izjavio je Marsel Tielijant, viši ekonomista specijalizovan za japansku privredu u kompaniji Kapital Ekonomiks.

“Manjak kapaciteta se intenzivirao a proizvođači prijavljuju najmanji pad proizvođačkih cena od 2008. godine”, napisao je on u komentaru.

Najnovija anketa je takođe pokazala da prosečni devizni kurs koji očekuju veliki proizvođači iznosi 108,31 jena prema dolaru za fiskalnu godinu do marta 2018, što je znatno jače od aktuelnog kursa. 

Budući da aktuelni kurs trenutno iznosi oko 112 jena za dolar, “čini se da postoji prostor za dalje poboljšanje raspoloženja, posebno u proizvodnom sektoru, u narednom izveštaju koji će biti objavljen u septembru”, ocenili su u komentaru ekonomisti Juićiro Nagai i Jukito Funakubo iz Barkliz banke, prenosi francuska agencija.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous NKBM traži kupca za bivši tržni centar Merkur na Bežanijskoj kosi
Next Wall Street: Energetski i bankarski sektor podstakli indekse

You might also like

Kompanije 0 Comments

Prodaju logo dužnika da naplate svoj dug

Da bi realizovali potraživanje, preduzeće “Kelekom” iz Zrenjanina, do svog novca pokušava da dođe prodajom reklamnog logotipa dužnika, brodogradilišta u Perlezu, pišu Večernje novosti.

Industrija 0 Comments

Magna seating otvara pogon u Odžacima

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić obići će danas u podne, fabriku kompanije “Magna seating” u Odžacima.

Kompanije 0 Comments

Volkswagen uvećao procenu rasta prihoda do 2020. godine

Volkswagen je uvećao srednjoročnu prognozu prihoda do 2020. godine, na osnovu povećane tražnje za novim sportskim terencima na tržištima u nastajanju.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply