Iran: Potpisan ugovor vredan 5 mlrd dolara sa Totalom i China National Petroleumom

Iran: Potpisan ugovor vredan 5 mlrd dolara sa Totalom i China National Petroleumom

Iran je potpisao pet milijardi dolara vrijedan ugovor sa francuskim Totalom i China National Petroleumom o razvoju podvodnog nalazišta prirodnog gasa Južni Pars.

Sporazum je potpisan u Teheranu, a njime se predviđa razvoj ogromnog nalazišta Južni Pars, koje Iran deli sa Katarom, javlja agencija AP.

To je i prvi dogovor takve vrste sa stranim kompanijama otkako je zvanični Teheran 2015. godine postigao istorijski sporazum sa šest velikih sila, kojim se ograničava iranski nuklearni program u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija toj zemlji.

Udeo Totala u ovom projektu je 50,1 odsto, kineske kompanije 30 odsto, a iranskog Petroparsa 19,9 odsto, navodi američka agencija.

Iranski zvaničnici očekuju da će ovim sporazumom proizvodnja gasa porasti na gotovo 600 miliona kubnih metara sa aktuelnih 540 miliona kubnih metara.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Microsoft otpušta na hiljade zaposlenih širom sveta
Next Ana Brnabić: Ako bude primorana, Srbija će birati EU, a ne Rusiju

You might also like

Kompanije 0 Comments

Tigar smanjio gubitak u prvih šest meseci

Pirotski Tigar je zabeležio rast prihoda i bolji krajnji rezultat u prvih šest meseci tekuće godine, pokazuje finansijski izveštaj ove kompanije.

Banke i finansije 0 Comments

Evropske banke povukle iz Britanije 350 milijardi evra

Evropske banke povukle su iz aktiva Velike Britanije sumu od 350 milijardi evra od juna 2016. godine, nakon odluke o Brexitu, piše Financial Times pozivajući se na zvaničnu statistiku Evropske

Transport 0 Comments

Štrajk Croatia Airlinesa u špicu turističke sezone

Piloti, kabinsko osoblje, aviomehaničari i radnici koji se brinu o putnicima Croatia Airlines idu u štrajk, odlučeno je na skupštini sindikata Organizacije radnika Croatia Airlinesa (ORCA) održanoj pre tri dana.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply