Iran: Potpisan ugovor vredan 5 mlrd dolara sa Totalom i China National Petroleumom

Iran: Potpisan ugovor vredan 5 mlrd dolara sa Totalom i China National Petroleumom

Iran je potpisao pet milijardi dolara vrijedan ugovor sa francuskim Totalom i China National Petroleumom o razvoju podvodnog nalazišta prirodnog gasa Južni Pars.

Sporazum je potpisan u Teheranu, a njime se predviđa razvoj ogromnog nalazišta Južni Pars, koje Iran deli sa Katarom, javlja agencija AP.

To je i prvi dogovor takve vrste sa stranim kompanijama otkako je zvanični Teheran 2015. godine postigao istorijski sporazum sa šest velikih sila, kojim se ograničava iranski nuklearni program u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija toj zemlji.

Udeo Totala u ovom projektu je 50,1 odsto, kineske kompanije 30 odsto, a iranskog Petroparsa 19,9 odsto, navodi američka agencija.

Iranski zvaničnici očekuju da će ovim sporazumom proizvodnja gasa porasti na gotovo 600 miliona kubnih metara sa aktuelnih 540 miliona kubnih metara.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Microsoft otpušta na hiljade zaposlenih širom sveta
Next Ana Brnabić: Ako bude primorana, Srbija će birati EU, a ne Rusiju

You might also like

Kompanije 0 Comments

Mediji: Moguće preuzimanje Agrokora od strane Miškovića

Nakon Kurira, koji je u subotu pisao o mogućem preuzimanju Agrokora od strane Delta Holdinga, Večernje novosti objavljuju sličnu informaciju.

Kompanije 1Comments

Grčka ustupila 14 regionalnih aerodroma nemačkom Fraportu

Grčka je ustupila 14 regionalnih aerodroma nemačkom konzorcijumu Fraport na period od 40 godina, saopšteno je iz grčke Agencije za privatizaciju.

Kompanije 0 Comments

Planinka kupuje sopstvene akcije na 30.000 dinara

Kuršumlijsko hotelijersko preduzeće Planinka, poznato i po punionici „prolom“ vode, objavilo je ponudu za sticanje sopstvenih akcija, po prvi put na nivou od 30.000 dinara po komadu.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply