SAD: Snažan rast primanja, ali ne i potrošnje

SAD: Snažan rast primanja, ali ne i potrošnje

Lična potrošnja u SAD je u maju porasla za slabašnih 0,1 odsto, uprkos snažnijem rastu ličnih primanja, pokazali su objavljeni zvanični podaci.

Lična primanja su u maju porasla za 0,4 odsto, što je ubrzanje u odnosu na rast od 0,3 odsto iz aprila, dok je lična potrošnja porasla za tek 0,1 odsto posle rasta od po 0,4 odsto iz marta i aprila, saopštilo je američko Ministarstvo trgovine.

Ekonomisti pomno prate situaciju sa ličnom potrošnjom, jer ona čini čak 70 odsto ekonomske aktivnosti SAD.

Od januara do marta, lična potrošnja je porasla za slabašnih 1,1 odsto na godišnjem nivou, što je najsporiji tempo rasta od drugog kvartala 2013. godine i jedan je od razloga zašto je ekonomija SAD porasla po godišnjoj stopi od tek 1,4 odsto u prva tri meseca 2017. godine.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Poljske banke dužnicima traže posao
Next Velika Britanija napustila sporazum o ribarstvu

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Dušan Vujović: Nema elemenata recesije

Ministar finansija Dušan Vujović je izjavio da u srpskoj privredi nema elemenata recesije, kako prenose pojedini mediji, ističući da će privredni rast naredne godine biti između 3,5 i 4 odsto.

Makroekonomija 0 Comments

Ekonomski rast BiH usporio na 2 odsto u 2016.

Ekonomski rast u Bosni i Hercegovini usporio je na 2,0% u 2016. godini nakon 3,0% prethodne godine, procene su Agencije za statistiku BiH.  

Makroekonomija 0 Comments

Fitch Ratings: Potvrda ocene kreditnog rejtinga Srbije

Agencija za ocenu kreditnog rejtinga Fitch zadržala je ocenu kreditnog rejtinga Republike Srbije na nivou BB- uz stabilne izglede za unapređenje kreditnog rejtinga, saopštilo je Ministarstvo finansija Srbije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply