Beogradska berza: Pad Belexa u junu, promet iznad proseka

Beogradska berza: Pad Belexa u junu, promet iznad proseka

Jun je doneo pad domaćeg tržišta akcija za 2%, mereno indeksom Belex15, dok je ukupan promet bio iznad proseka u tekućoj godini, pre svega zahvaljujući državnim obveznicama.

Ukupna realizacija iznosila je 5,2 milijarde RSD (42,5 miliona EUR), ali je na trgovanje akcijama otpalo svega 4,5 miliona EUR.

Energoprojekt holding (ENHL) bio je u centru pažnje investitora, kao uostalom i od početka godine, a u junu je održana skupština akcionara na kojoj je uprava zadržala pozicije, dok je Napred objavio nameru za preuzimanje kompanije. Ukupan promet ove hartije iznosio je 183 miliona RSD, dok je cena na kraju meseca iznosila 1.450 RSD. Aerodrom “Nikola Tesla” (AERO) je ojačao 1,8% na 1.286 RSD uz promet od 94,2 miliona RSD, dok se Komercijalna banka (KMBN) spustila 1,3% na 1.800 RSD uz trgovanje od 65,3 miliona RSD. Zahvaljujući samo jednoj transakciji, Halkbank (CCNB) se našao među prometnijim papirima sa realizacijom od 53 miliona RSD. Naftna industrija Srbije (NIIS) je bila vodeći gubitnik, s obzirom da se, usled pada cene sirove nafte na svetskom tržištu, stropoštala 8,3% na 676 RSD uz promet od 33,6 miliona RSD. Najveći dobitnik među prometnijim akcijama bio je Messer Tehnogas (TGAS), koji je skočio 7,6% na 11.301 RSD uz promet od 10,7 miliona RSD, nakon velikog pada u periodu mart-april.

Izvor: GdeInvestirati/Belex, Wisebroker
Previous Velika Britanija napustila sporazum o ribarstvu
Next Planinka i zvanično napušta berzansko tržište

You might also like

Blagi oporavak dolara, rast funte

Na svetskim valutnim tržištima vrednost dolara prema prošle sedmice odmakla je od najnižih nivoa u dve i po godine, ali najveći dobitnik je bila britanska funta jer se očekuje povećanje

Najvažnije vesti 0 Comments

U Srbiji sve razvijeniji novi vid zdravstvenog biznisa

Sve rasprostranjeniji medicinski turizam u svetu iznosi više od 100 milijardi dolara, dok u Srbiji u ova oblast nije dovoljno iskorišćena.

Dinar ojačao, danas 123,10 dinara za jedan evro

Dinar je ojačao 0,2 odsto prema evru i zvanični srednji kurs za danas iznosi 123,1015 dinara za jedan evro.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply