Beogradska berza: Pad Belexa u junu, promet iznad proseka

Beogradska berza: Pad Belexa u junu, promet iznad proseka

Jun je doneo pad domaćeg tržišta akcija za 2%, mereno indeksom Belex15, dok je ukupan promet bio iznad proseka u tekućoj godini, pre svega zahvaljujući državnim obveznicama.

Ukupna realizacija iznosila je 5,2 milijarde RSD (42,5 miliona EUR), ali je na trgovanje akcijama otpalo svega 4,5 miliona EUR.

Energoprojekt holding (ENHL) bio je u centru pažnje investitora, kao uostalom i od početka godine, a u junu je održana skupština akcionara na kojoj je uprava zadržala pozicije, dok je Napred objavio nameru za preuzimanje kompanije. Ukupan promet ove hartije iznosio je 183 miliona RSD, dok je cena na kraju meseca iznosila 1.450 RSD. Aerodrom “Nikola Tesla” (AERO) je ojačao 1,8% na 1.286 RSD uz promet od 94,2 miliona RSD, dok se Komercijalna banka (KMBN) spustila 1,3% na 1.800 RSD uz trgovanje od 65,3 miliona RSD. Zahvaljujući samo jednoj transakciji, Halkbank (CCNB) se našao među prometnijim papirima sa realizacijom od 53 miliona RSD. Naftna industrija Srbije (NIIS) je bila vodeći gubitnik, s obzirom da se, usled pada cene sirove nafte na svetskom tržištu, stropoštala 8,3% na 676 RSD uz promet od 33,6 miliona RSD. Najveći dobitnik među prometnijim akcijama bio je Messer Tehnogas (TGAS), koji je skočio 7,6% na 11.301 RSD uz promet od 10,7 miliona RSD, nakon velikog pada u periodu mart-april.

Izvor: GdeInvestirati/Belex, Wisebroker
Previous Velika Britanija napustila sporazum o ribarstvu
Next Planinka i zvanično napušta berzansko tržište

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Veroljub Dugalić: Kreditna aktivnost banaka stagnirala u januaru

Kreditna aktivnost banaka u Srbiji stagnirala je u januaru, izjavio je generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Veroljub Dugalić.

Evropske berze prate pad indeksa na Wall Streetu

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro cene akcija su pale, prateći klizanje indeksa na Wall Streetu i azijskim tržištima, a pod najvećim su pritiskom energetski i rudarski sektor.

Banke i finansije 0 Comments

Akcije najveće kiparske banke na londonskoj berzi

Na berzi u Londonu danas je počelo trgovanje akcijama “Bank of Cyprus”, saopštila je najveća kiparska banka.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply