Beogradska berza: Pad Belexa u junu, promet iznad proseka

Beogradska berza: Pad Belexa u junu, promet iznad proseka

Jun je doneo pad domaćeg tržišta akcija za 2%, mereno indeksom Belex15, dok je ukupan promet bio iznad proseka u tekućoj godini, pre svega zahvaljujući državnim obveznicama.

Ukupna realizacija iznosila je 5,2 milijarde RSD (42,5 miliona EUR), ali je na trgovanje akcijama otpalo svega 4,5 miliona EUR.

Energoprojekt holding (ENHL) bio je u centru pažnje investitora, kao uostalom i od početka godine, a u junu je održana skupština akcionara na kojoj je uprava zadržala pozicije, dok je Napred objavio nameru za preuzimanje kompanije. Ukupan promet ove hartije iznosio je 183 miliona RSD, dok je cena na kraju meseca iznosila 1.450 RSD. Aerodrom “Nikola Tesla” (AERO) je ojačao 1,8% na 1.286 RSD uz promet od 94,2 miliona RSD, dok se Komercijalna banka (KMBN) spustila 1,3% na 1.800 RSD uz trgovanje od 65,3 miliona RSD. Zahvaljujući samo jednoj transakciji, Halkbank (CCNB) se našao među prometnijim papirima sa realizacijom od 53 miliona RSD. Naftna industrija Srbije (NIIS) je bila vodeći gubitnik, s obzirom da se, usled pada cene sirove nafte na svetskom tržištu, stropoštala 8,3% na 676 RSD uz promet od 33,6 miliona RSD. Najveći dobitnik među prometnijim akcijama bio je Messer Tehnogas (TGAS), koji je skočio 7,6% na 11.301 RSD uz promet od 10,7 miliona RSD, nakon velikog pada u periodu mart-april.

Izvor: GdeInvestirati/Belex, Wisebroker
Previous Velika Britanija napustila sporazum o ribarstvu
Next Planinka i zvanično napušta berzansko tržište

You might also like

Nastavljen pad rublje nakon američkih sankcija

Rublja je danas nastavila da gubi vrednost, drugi dan zaredom, posle novih sankcija SAD Rusiji.

Svetske berze 0 Comments

Svetske breze: Na svetskim berzama vlada oprez

Oprezno trgovanje posledica je poruka iz Feda da je već na leto moguće povećanje kamata.

Najvažnije vesti 0 Comments

Produktna berza: Cena pšenice porasla, kukuruz pojeftinio

Ukupni promet robe na Produktnoj berzi u Novom Sadu u periodu od 04.01. do 13.01.2017. godine iznosio je 1.079 tona, finansijske vrednosti 19.443.400 dinara.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply