Pokrenuta velika poreska reforma u Indiji

Pokrenuta velika poreska reforma u Indiji

Indija je pokrenula danas najveću fiskalnu reformu u istoriji ove zemlje.

Vlada je obećala da će nove mere ojačati ekonomiju i smanjiti korupciju, dok poslovni krugovi sumnjaju u njihovu efikasnost.

Novi porez na robu i usluge (GST) zameniće desetine odvojenih poreza u 29 indijskih država. Cilj je da se zemlja od 1,2 milijarde stanovnika i njena ekonomija vrijedna dva biliona dolara pretvore u jedinstveno tržište.

Premijer Narendra Modi rekao je na specijalnoj sednici parlamenta u ponoć po lokalnom vremenu da je GST “dobar i jednostavan porez”, prenio je AFP.

“Sa GST-om, ostvaruje se san o jednoj i velikoj Indiji. GST je jednostavan, transparentan sistem koji onemogućava generacijske tokove crnog novca i iskorenjuje korupciju“, rekao je Modi.

Premijer je prošle godine naredio povlačenje iz opticaja više od 85 odsto papirnog novca u okviru akcije protiv korupcije.

Novom reformom uvedene su četiri različite poreske stope u vrednosti od 5 do 28 odsto. Dokument o GST-u ima više od 200 stranica, a poslednje izmene pravljene su kasno sinoć.

Novi poreski zakon omogućava lokalnim vlastima da uvode određene poreze. Prvi rezultat video se već danas, kada je južna država Tamil Nadu uvela porez od 30 odsto na cene bioskopskih ulaznica, pored standardnog GST poreza od 28 odsto.

Izvor: GdeInvestirati/Srna
Previous Pale akcije Bayera
Next Aleksandar Vučić: Najveći suficit Srbije od 1945.

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Veće plate, manji porez u 2017. godini

Od sledeće godine Vlada Srbije najavljuje manje poreze i doprinose, pa će umesto oko 65 od svake plate u svoje fondove prelivati najviše do 50 odsto.

Makroekonomija 1Comments

TTIP: Neizvesna sudbina trgovinskih pregovora EU-SAD

Nemački ministar ekonomije Zigmar Gabrijel (Sigmar Gabriel) rekao je danas da misli da su pregovori o slobodnoj trgovini Evropske unije i SAD propali.

Makroekonomija 0 Comments

Trgovinski sporazum sa EU diže BDP Japana za 1 odsto

Sporazum o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom povećaće bruto domaći proizvod (BDP) Japana za 1 odsto godišnje.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply