Gorivo u Egiptu poskupelo 55 odsto

Gorivo u Egiptu poskupelo 55 odsto

Egipatska vlada je podigla cene goriva za čak 55 odsto i udvostručila cenu gasa za domaćinstva. 

Tako su nastavljene reforme kreirane s ciljem oživljavanja privrede, ali i produbljujući osiromašenje koje je uzelo maha u zemlji.

Cene litra benzina od 80 oktana i dizela povećane su na 3,65 egipatskih funti (20 američkih centi) sa prethodnih 2,35 funti, navela je vlada, a prenosi agencija “Bloomberg”.

Gorivo od 92 oktana poskupilo je na 5 funti sa 3,5 funti. Cena boce butana, uobičajenog goriva za domaćinstva, udvostručena je na 30 funti.

Ova mera treba da stupi na snagu danas, 1. jula, kada počinje nova fiskalna godina u Egiptu.

Vlada u Kairu je u vrlo delikatnoj situaciji, jer nastoji da snizi budžetski deficit, koji se za prošlu fiskalnu godinu procenjuje na 10,5 odsto bruto domaćeg proizvoda, ali istovremeno brine zbog činjenice da bi podizanje cena moglo da izazove nemire među 93 miliona stanovnika, od kojih polovina živi blizu ili ispod granice siromaštva, navodi “Bloomberg”.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Kromberg & Schubert će zapošljavati 4.000 radnika u Kruševcu?
Next Pale akcije Bayera

You might also like

Društvo 0 Comments

Personalizovane senior kartice za penzionere: Popusti od kulture do sahrane

Od 1. novembra Grad Beograd uvodi personalizovane senior kartice na osnovu kojih će najstariji sugrađani prilikom kupovine moći da ostvare brojne popuste.

Društvo 0 Comments

Najveća plata u Srbiji preko 100.000 evra mesečno

Prema podacima Poreske uprave, najveći prijavljeni prihod građanina u 2016. godini bio je 220 miliona dinara bruto, ili 18,3 miliona mesečno, što je blizu 150.000 evra mesečno.

Najvažnije vesti 0 Comments

Poslodavci dužni da plate rad za praznike, inspektori u pojačanoj kontroli

Inspektorat za rad će pojačano kontrolisati da li su zaposlenima koji su radili na dan državnog praznika Sretenje − Dan državnosti Srbije, poslodavci isplatili uvećanu zaradu, saopštilo je danas Ministarstva

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply