Wall Street: Indeksi uzdrmani padom tehnološkog sektora

Wall Street: Indeksi uzdrmani padom tehnološkog sektora

Na Wall Streetu su u četvrtak Dow Jones i S&P 500 indeks zabeležili najveći dnevni pad u poslednjih šest nedelja, što je ponajviše posledica nastavka pritiska na tehnološki sektor.

Dow Jones skliznuo je 0,78 odsto, na 21.287 bodova, dok je S&P 500 potonuo 0,86 odsto, na 2.419 bodova, a Nasdaq indeks 1,44 odsto, na 6.144 boda.

Najveći dnevni pad Dow Jones i S&P 500 indeksa u poslednjih šest nedelja najviše je posledica pada cena u tehnološkom sektoru za 1,8 odsto, pri čemu su pojeftinile i akcije velikih kompanija, kao što su Apple i Microsoft.

Taj je sektor pod pritiskom već tri nedelje, što analitičari pripisuju dobitonosnoj prodaji, s obzirom da je od početka godine taj sektor predvodio po rastu.

Analitičari kažu da se verovatno radi i o rotaciji ulagača iz tog u druge sektore koji su ove godine zaostajali rastom. Tako su juče porasle cene akcijeu bankarskom i energetskom sektoru.

“Cene američkih akcija kreću se oko rekordnih nivoa već duže vreme, ali bez velikog uverenja na tržištu. Bez snažnog podsticaja koji bi podržao cene, akcije bi se trebale resetovati i to se upravo događa”, kaže Peter Kenny, strateg u firmi Global Markets Advisory Group.

Cene akcija snažno su rasle krajem prošle i početkom ove godine, zahvaljujući obećanjima predsednika Donalda Trumpa o smanjenju poreza, povećanju državne potrošnje i ublažavanju regulacija u pojedinim sektorima.

No, od toga zasad ništa, a pritom se i rast američke ekonomije usporava, što ne ide u prilog tržištu kapitala.

Isto tako, Fed najavljuje još jedno povećanje kamatnih stopa do kraja godine, a i druge centralne banke u najvećim svetskim ekonomijama signalizuju da se bliži kraj eri jeftinog novca.

I na evropskim berzama cene akcija juče su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,51 odsto, na 7.350 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 1,83 odsto, na 12.416 bodova, a pariski CAC 1,88 odsto, na 5.154 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Jedinstvo Sevojno: Skupština odobrila isplatu dividende
Next Azijske berze u padu, dolar pod pritiskom

You might also like

Wall street: Berzanski indeksi bez promene

Na Wall Streetu su u sredu berzanski indeksi ostali gotovo nepromenjeni, pri čemu su cene akcija u defanzivnim sektorima porasle, a u finansijskom i energetskom pale.

Wall Street: Manji skok indeksa nakon dvodnevnog pada

Na Wall Streetu su u sredu cene akcija blago porasle, nakon dva dana pada, jer su ulagači odahnuli nakon pisanog svedočenja bivšeg direktora FBI-a Jamesa Comeya o njegovim razgovorima s predsednikom

Svetske berze 0 Comments

Na svetskim berzama tonu dolar i evro

Svetske berze završavaju trgovačku nedelju pretežno u padu, a u tome ih prate i dolar i evro.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply