Evropske berze: Oprezna trgovina zbog pada Wall Streeta

Evropske berze: Oprezna trgovina zbog pada Wall Streeta

Na evropskim berzama u petak ujutro cene akcija su pale, drugi dan zaredom, jer su ulagači oprezni zbog jučerašnjih oštrih gubitaka na Wall Streetu.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 9,45 sati u minusu 0,1 odsto, nakon što je juče potonuo više od 1 odsto.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati na gubitku 0,25 odsto, na 7.330 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,10 odsto, na 12.426 bodova, a pariski CAC 0,15 odsto, na 5.161 bod.

Ulagači su oprezni nakon što su juče cene akcija na Wall Streetuoštro pale, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 indeks zabeležili najveći dnevni pad u poslednjih šest nedelja.

Bila je to posledica pritiska na tehnološki sektor, koji traje već tri nedelje. Taj je sektor predvodio po rastu od početka godine, a sada se ulagači povlače iz njega i usmeravaju u druge sektore koji su zaostajali, kao što je bankarski.

Bankarski sektor sve je više privlačan zbog toga što, osim američkog Feda, sada i druge centralne banke u svetu, na primer evropska, kanadska i britanska, poručuju da bi uskoro mogle početi zatezati monetarnu politiku.

Podršku tržištima pruža oporavak crna nafte nakon velikih gubitaka prethodnih nedelja. Na londonskom je tržištu crna barela jutros porasla 0,6 odsto, na 47,67 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupeo 0,7 odsto, na 45,15 dolara.

Zadrže li se na ovim nivoima do kraja dana, cene će nafte zabeležiti prvi nedeljni rast nakon pet nedelja neprestanog pada.

I na azijskim berzama cene akcija jutros su pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija oko 9,45 sati bio u minusu 0,7 odto, skliznuvši s najvišeg nivoa u dve godine.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks jutros skliznuo 0,9 odsto, na 20.033 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Hrvatska berza nudi malim kompanija zaobilaženje kredita i banaka
Next Skupština Srbije izabrala novu vladu

You might also like

Skupština Aerodroma 27. juna, akcionarima još 750 miliona dinara dividende

Nadzorni odbor Aerodroma „Nikola Tesla“ sazvao je redovnu skupštinu akcionara za 27. jun tekuće godine, a kao dan akcionara je utvrđen 17. jun.

Wall Street: Dow Jones u padu osmi dan zaredom

Na Wall Streetu su u ponedeljak cene akcija pale, pri čemu je Dow Jones indeks oslabio osmi dan zaredom, jer ulagači pokušavaju da saznaju kako će poraz predsednika SAD-a Donalda Trupma

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze prasle, dolar stabilan

Na azijskim berzama u ponedeljak su cene akcija porasle, dok se dolar stabilizirao iznad najnižih nivoa u 15 meseci jer su ulagače ohrabrili dobri pokazatelji s američkog tržišta rada.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply