Evropske berze: Oprezna trgovina zbog pada Wall Streeta

Evropske berze: Oprezna trgovina zbog pada Wall Streeta

Na evropskim berzama u petak ujutro cene akcija su pale, drugi dan zaredom, jer su ulagači oprezni zbog jučerašnjih oštrih gubitaka na Wall Streetu.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 9,45 sati u minusu 0,1 odsto, nakon što je juče potonuo više od 1 odsto.

Londonski FTSE indeks bio je oko 9,45 sati na gubitku 0,25 odsto, na 7.330 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,10 odsto, na 12.426 bodova, a pariski CAC 0,15 odsto, na 5.161 bod.

Ulagači su oprezni nakon što su juče cene akcija na Wall Streetuoštro pale, pri čemu su Dow Jones i S&P 500 indeks zabeležili najveći dnevni pad u poslednjih šest nedelja.

Bila je to posledica pritiska na tehnološki sektor, koji traje već tri nedelje. Taj je sektor predvodio po rastu od početka godine, a sada se ulagači povlače iz njega i usmeravaju u druge sektore koji su zaostajali, kao što je bankarski.

Bankarski sektor sve je više privlačan zbog toga što, osim američkog Feda, sada i druge centralne banke u svetu, na primer evropska, kanadska i britanska, poručuju da bi uskoro mogle početi zatezati monetarnu politiku.

Podršku tržištima pruža oporavak crna nafte nakon velikih gubitaka prethodnih nedelja. Na londonskom je tržištu crna barela jutros porasla 0,6 odsto, na 47,67 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupeo 0,7 odsto, na 45,15 dolara.

Zadrže li se na ovim nivoima do kraja dana, cene će nafte zabeležiti prvi nedeljni rast nakon pet nedelja neprestanog pada.

I na azijskim berzama cene akcija jutros su pale, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija oko 9,45 sati bio u minusu 0,7 odto, skliznuvši s najvišeg nivoa u dve godine.

Na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks jutros skliznuo 0,9 odsto, na 20.033 boda.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Hrvatska berza nudi malim kompanija zaobilaženje kredita i banaka
Next Skupština Srbije izabrala novu vladu

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze opet pale, južnokorejske najviše stradale

Na azijskim berzama cene akcija u četvrtak su ponovno pale, jer investitori i dalje strahuju zbog napetosti između SAD-a i Severne Koreje, a na najvećem gubitku bila je berza u Seulu, čiji

Antwerpen: Tržište dijamanata se zahuktava

Godina 2015. je bila izuzetno teška za globalno tržište dijamanata. Ekonomska kriza usporila je tražnju za dijamantima širom sveta. Ali, sudeći po prometu na berzi u Antwerpenu, čini se da je

Beogradska berza: NIS najprometniji, Aerodrom prekinuo uzlazni trend

Ukupan promet u trgovanju na Beogradskoj berzi u ponedeljak je iznosio 9,2 miliona RSD (74,1 hiljadu EUR), a indeks Belex15 je ojačao 0,2% na 746,1 poen.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply