Evro najjači u poslednjih 14 meseci

Evro najjači u poslednjih 14 meseci

Evro je danas prešao vrednost od 1,14 dolara i dostigao najviši nivo u poslednjih 14 meseci, pokazuju podaci sa tržišta valuta.

Jačanje evra u poslednja tri dana posle jednogodišnje stagnacije i slabljenja dovelo je do pada vrednosti dolara na najnižu vrednost od oktobra.

Analitičari smatraju da je ovakav razvoj posledica govora predsednika Evropske centralne banke Marija Dragija u utorak, 27. juna, kada je nagovestio da će Banka kasnije ove godine početi da povlači stimulaciona sredstva koja je ubacivala na tržište u prethodnom periodu.

Stručnjaci smatraju da će pravi test biti kurs od 1,15 dolara za jedan evro i da bi jačanje evropske valute tu moglo da se zaustavi.

Evro je danas ojačao za 0,4 odsto u odnosu na jučerašnju vrednost i u jutarnjim časovima dostigao kurs od 1,1425 dolara. Istovremeno je ojačao prema japanskom jenu za 0,4 odsto.

Ostali dobitnici iz grupe od deset vodećih svetskih valuta u poslednja 24 časa su kanadski dolar i britanska funta, na čije su jačanje takođe uticali komentari guvernera cenralnih banaka njihovih zemalja.

Izvor: GdeInvestirati/Srna
Previous Radnici Fiata iz Kragujevca nastavljaju štrajk
Next Angela Merkel: Potreban je trgovinski sistem u kome sve strane pobeđuju

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Turska: Inflacija porasla daleko više od cilja Centralne banke, lira oštro pala

Najnoviji loši ekonomski podaci, uključujući i negativan rast BDP-a u trećem kvartalu kao i novogodišnji teroristički napad u Istambulu. spustili su vrednost turske valute na novi rekordno nizak nivo prema

Beogradska berza: Državne hartije podigle promet

Odličan promet na berzi u Beogradu zahvaljuje se pre svega, trgovanju državnim dužničkim hartijama.

Kineske akcije pale od januara za 20 odsto

Zabrinutosti zbog trgovinskih napetosti s Amerikom i mogućeg usporavanja ekonomije rezultirale su padom kineskih akcija u “medveđe tržište”.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply