Wall Street: Indeksi pod pritiskom tehnološkog i zdravstvenog sektora

Wall Street: Indeksi pod pritiskom tehnološkog i zdravstvenog sektora

Na Wall Streetu su u utorak indeksi znatno pali, što je najviše posledica pada cena akcija u tehnološkom i zdravstvenom sektoru.

Dow Jones oslabio je 0,46 odsto, na 21.409 boda, dok je S&P 500 skliznuo 0,81 odsto, na 2.419 bodova, a Nasdaq indeks 1,61 odsto, na 6.146 bodova.

Najveći dnevni pad S&P 500 indeksa u poslednjih šest nedelja najviše je posledica pada cena akcija u tehnološkom sektoru za 1,7 odsto. Taj je sektor pod pritiskom već treću nedelju, što analitičari pripisuju dobitonoj prodaji, s obzirom da je od početka godine taj sektor predvodio po rastu.

Među najvećim je gubitnicama, s padom cene za 2,5 odsto, juče bila akcija Alphabeta, glavne kompanije Googlea, nakon što je Evropska komisija kaznila Google s rekordnih 2,4 milijarde evra zbog zlouporabe vladajućeg položaja na tržištu pretraživača.

Znatno su juče pale, za 0,9 odsto, i cene akcija u zdravstvenom sektoru jer je republikanska većina u američkom Senatu odložila glasanje o predlogu zdravstvenog zakona zbog velikih unutrašnjih podela, što je novi neuspeh u ukidanju tzv. ′Obamacarea′.

Pokazalo se da je to izborno obećanje predsednika Donalda Trumpa teško ispuniti, pa se na tržištima sve više sumnja da će uspeti sprovesti i druga obećanja o smanjenju poreza, povećanju državne potrošnje i ublažavanju regulacija u pojedinim sektorima.

“Tržište voli sigurnost, a sada vlada nesigurnost. A kada tržište dođe do određenih nivoa, svaka nesigurnost, posebno u vezi vlade, ima štetan uticaj na tržište. Mislim da su se zbog toga ulagači odlučili na predah”, kaže Pater Costa, predsednik u firmi Empire Executions.

Finansijski je sektor jedini juče zabeležio rast, za 0,5 odsto, što se zahvaljuje podatku o većem nego što se očekivalo rastu poverenja potrošača u junu, a to, kažu analitičari, otvara prostor američkoj centralnoj banci za dalje povećanje kamatnih stopa.

Patrick Harker, predsednik ogranka Feda u Philadelphiji, kazao je juče da scentralna banka planira još jedno povećanje kamata u ovoj godini jer je, smatra, slabost inflacije samo privremena.

Fed je od početka godine već u dva navrata povećao ključne kamate za po 0,25 postotnih bodova, a ulagači sumnjaju da je moguće još jedno povećanje kamata u ovoj godini, s obzirom da se rast inflacije i ekonomije usporio.

Predsednica Feda Janet Yellen kazala je juče da ne očekuje još jednu finansijsku krizu, barem dok je ona živa, zahvaljujući reformama bankarskog sastava nakon globalne finansijske krize od 2007. do 2009. godine.

I na evropskim berzama cene akcija juče su pale. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,17 odsto, na 7.434 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0,78 odsto, na 12.671 bod, a pariski CAC 0,70 odsto, na 5.258 bodova.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Royal Bank of Scotland seli stotine radnih mesta u Indiju
Next Harley Davidson preuzima Ducati

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Beogradska berza: Prvi nedeljni dobitak Belexa u 2017. godini

Nakon četiri vezane sedmice pada, beogradsko tržište akcija je zaustavilo silazni trend, istina, minornim oporavkom od 0,1%, mereno indeksom Belex15. Ova korpa najlikvidnijih akcija na tržištu, koja je prošle godine

NBS intervenisala, sredni kurs 118,0575

Narodna banka Srbije kupila je još 15 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu i zvanični srednji kurs iznosi 118,0575 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na prethodni dan,

Dolar oslabio treču sedmicu zaredom

Na svjetskim valutnim tržištima dolar je prema korpi valuta oslabio i prošlu sedmicu, treću zaredom, jer su slabiji nego što se očekivalo podaci s američkog tržišta rada doveli u pitanje

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply