Propao pokušaj preuzimanja Stade

Propao pokušaj preuzimanja Stade

Investicioni fondovi Bain Capital i Cinven nisu uspeli da prikupe dovoljan broj akcija u postupku preuzimanja nemačkog generičkog farmaceuta, Stada, saopštila je ova kompanija.

Akcije su pristali da prodaju akcionari koji poseduju 65,5% od ukupnog broja akcija, što je neznatno ispod praga od 67,5% koji je bio postavljen u ovoj uslovnoj ponudi. Ponuda je upućena svim akcionarima po ceni od 66 EUR po akciji što čitav posao vrednuje oko 5,3 milijarde EUR.

Nakon objave vesti akcije Stade su pale 6,5%, spustivši se na najniži nivo još od aprila kada su Bain i Cinven povećali ponudu kako bi nadmašili rivalski konzorcijum Advent and Permira, da bi do kraja dana minus smanjile na 3%.

Ponuda nije uspela iako je ocenjena kao veoma atraktivna, s obzirom da je akcionarima nudila premiju od 49% u odnosu na cenu koja je bila pre nego što su se prvi razgovori o preuzimanju obelodanjeni.

Stada je u saopštenju navela da je ishod ponude za preuzimanje izraz želje akcionara da Stada ostane nezavisna. Iz kompanije je poručeno i da neuspeh ponude neće uticati na planirane ciljeve u 2017.

Očekuje se prodaja na godišnjem nivou u rasponu 2,28-2,5 milijardi EUR, prilagođeni EBITDA od 430 do 450 miliona EUR i prilagođeni neto dobitak od 195 do 205 miliona EUR.

Na tržištu se špekuliše da će Bain i Cinven verovatno obnoviti ponudu, uz manji prag za uspeh ponude, za šta će im trebati saglasnost Stade u narednih godinu dana.

Izvor: GdeInvestirati/Reuters, Wisebroker
Previous Evropske berze: Tehnološki i naftni sektor pritisli berze
Next Telemach preuzeo Maxtel

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Siniša Mali: Otvaramo ‘Hilton’ 1. marta

Hotel Hilton biće otvoren 1. marta, najavio je gradonačelnik Beograda Siniša Mali, pošto se uverio u tok i dinamiku radova.

Nezvanično: Kinezi kupili slovenačku kompaniju Outfit7 za milijardu evra

Prema nezvaničnim informacijama Iza i Samo Login, vlasnici kompanije Outfit7, koja stoji iza aplikacije “Talking Friends” i “Talking Tom” prodali su svoju kompaniju za skoro milijardu evra.

Kompanije 0 Comments

Goldman Sachs razmatra selidbu iz Londona

Američka banka “Goldman Sachs” razmatra prebacivanje 1.000 radnih mesta iz Londona u Frankfurt, u okviru procesa reorganizovanja poslovanja poslije odluke Velike Britanije da istupi iz Evropske unije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply