Azijske berze: Oprezna trgovina, dolar u porastu

Azijske berze: Oprezna trgovina, dolar u porastu

Na azijskim berzama u utorak se trguje oprezno, kao i na Wall Streetu dan pre, a dolar je ojačao dok ulagači čekaju nove signale iz američkog Feda o kamatnim stopama.

Na Tokijskoj je beurzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u plusu 0,3 odsto, dok su cene akcija u Singapuru, Južnoj Koreji i Hong Kongu porasle između 0,1 i 0,3 odsto.

U Australiji i Šangaju su oslabile oko 0,1 odsto, dok je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija, bez japanskih, oko 7,30 sati bio gotovo nepromenjen u odnosu na jučerašnje zatvaranje.

Na azijskim se berzama trguje suzdržano, kao i juče na Wall Streetu, gde su Dow Jones i S&P 500 indeks blago porasli, dok je Nasdaq indeks pao.

Svi poslednji podaci ukazuju na usporavanje rasta američke ekonomije, no većina zvaničnika američke centralne banke poručuje kako ostaju pri svom planu o još jednom povećanju kamata do kraja godine.

Fed je od početka godine u dva navrata povećao kamate za 0,25 postotnih bodova, no ulagači nisu sigurni da je ekonomija dovoljno snažna za još jedno povećanje cene novca.

Zbog usporavanja rasta inflacije i ekonomije, trgovci na tržištu novca procenjuju da postoji samo 50 odsto izgleda da će do kraja godine Fed još jednom povećati kamate.

Kako je monetarna politika u centru pažnje, ulagači će danas pažljivo pratiti govor predsednice Feda Janet Yellen koja će u Londonu učestvovati u raspravi o globalnim ekonomskim pitanjima.

Među najvećim je dobitnicima jutros tokijski Nikkei indeks, koji se primakao najvišem nivou u dve godine. No, to se uglavnom zahvaljuje slabljenju jena jer zbog toga proizvodi japanskih izvoznika postaju cenovno konkurentniji na inostranim tržištima.

“Raspoloženje i fundamenti nisu loši, no ulagačima je teško pronaći smer u danu kada nema drugih pokretača tržišta osim slabijeg jena”, kaže Hikaru Sato, analitičar u firmi Daiwa Securities.

S oprezom se prate i kretanja cena na tržištu nafte, nakon što su prošle nedelje zaronile na najniži nivo u 10 meseci.

Poslednjih se dana cene oporavljaju, no i dalje su na putu gubitaka u ovom mesecu od oko 10 odsto.

Jutros je cena barela na američkom tržištu porasla 0,1 odsto, na 43,43 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar blago ojačao dok se čekaju poruke predsednice Feda Janet Yellen.

U odnosu na japansku valutu, kurs dolara jutros je dostigao 111,95 jena, dok je juče u ovo doba iznosio 111,30 jena.

Američka je valuta malo ojačala i u odnosu na evropsku, pa je cena evra skliznula na 1,1190 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1198 dolara.

Evro je pod pritiskom od juče poslepodne kada je predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi branio izuzetno labavu monetarnu politiku ECB-a i poručio da bi prerano stezanje monetarne politike vodilo u novu recesiju i povećanje nejednakosti.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Wall Street: Dow Jones i S&P 500 u blagom porastu
Next Evropske berze pod pritiskom automobilskog sektora

You might also like

Beogradska berza: Komercijalna banka u fokusu investitora

Dominacija Komercijalne banke i male promene indeksa juče na Beogradskoj berzi.

Produktna berza: Bez značajnije promene cena pšenice i soje

Tržište je ove nedelje bilo izrazito uzdržano. Procene prinosa, kao i kvaliteta novog roda kukurza, stvaraju dodatan problem na domaćem tržištu.

Uncategorized 0 Comments

Blaga stabilizacija cena nafte nakon šest dana pada

Cene nafte na međunarodnim tržištima u utorak su se donekle stabilizovale nakon šest dana uzastopnog pada, no na tržišta se vratio strah jer trgovci gube veru da će OPEC smanjenjem

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply