Glencore povećao ponudu za rudnik uglja Rio Tinta u Australiji

Glencore povećao ponudu za rudnik uglja Rio Tinta u Australiji

Britansko-švajcarska kompanija Glencore dostavila je rudarskom divu Rio Tintu novu ponudu za kupovinu rudnika uglja u australijskom Novom Južnom Walesu, nastavljajući time nadmetanje s kineskim Yancoalom za tu imovinu, objavljeno je danas.

Britansko-australijski Rio Tinto druga je rudarska kompanija u svetu a u januaru su objavili da su odlučili da prodaju podružnicu Coal & Allied tvrtki Yancoal Australia, u većinskom vlasništvu kineskog Yanzhou Coala, za 2,45 milijardi dolara.

Glencore je specijalizovan za trgovanje energentima a ovog su meseca ponudili 100 miliona dolara više za Rio Tintove rudnike u australijskoj državi Novi Južni Wales.

Iz Rio Tinta su prošle nedelje poručili da Yancoal i dalje ima prednost s obzirom na veću sigurnost finansiranja i manju neizvesnost u pogledu regulatornih zahteva, što bi trebalo značiti i brže zaključivanje transakcije.

To je podstaklo Glencore da Riju dostavi novu ponudu, vrednu 2,67 milijardi dolara.

“Verujemo da ponuda Glencorea zadovoljava kriterijum bolje ponude jer donosi znatno veću vrednost akcionarima Rio Tinta i manji rizik po pitanju zaključenja posla”, stoji u izjavi švicarske trgovinske kuće.

Iz Rija su poručili da ako odluče da je nova Glencoreova ponuda bolja, Yancoal će imati rok od dva radna dana za odgovor. To znači odlaganje Rijove skupštine akcionara, zakazane u utorak u Londonu.

“Ako uprava Rio Tinta odluči da odbiej novu ponudu Glencorea, očekuje se da će se glavna skupština održati prema sadašnjem rasporedu, a akcionari će glasati o ponudi Yancoala”.

U poboljšanoj verziji Glencore najavljuje isplatu punog iznosa nakon zaključenja posla. Prethodna je ponuda, kao i ona Yancoala, predviđala isplatu u delovima u periodu od pet godina.

Yancoal je već dobio odobrenje australijskog regulatora za strana ulaganja, dok bi ponuda Glencorea tek bila uvrštena na njihov dnevni red.

Rio je u februaru izvestio o snažnom rastu godišnje dobiti zahvaljujući rastu cena roba. Odlučili su prodati podružnicu Coal & Allied u sklopu programa prodaje imovine koji po proceni analitičara vodi prema potpunom izlasku iz sektora uglja.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Galenika Fitofarmacija odobrila dividendu od 86 dinara po akciji
Next Kuda vodi kreditni bum u Turskoj?

You might also like

Kompanije 0 Comments

Dragan Stevanović: Konkurišite za grantove i povoljne kredite

Državni sekretar u Ministarstvu privrede Srbije Dragan Stevanović pozvao je zainteresovane firme da apliciraju za grantove i povoljne kredite.

Kompanije 0 Comments

Hugo Barra odlazi iz kompanije Xiaomi, sledi povratak u Silikonsku dolinu

Dosadašnji potpredsednik Xiaomi Globala, Hugo Barra, objavio je da će u februaru napustiti kompaniju, nakon kineske Nove Godine, a njega će zameniti aktuelni IP & Partnerships direktor Xiang Vang.

Kompanije 0 Comments

Suspendovan kineski internet trgovac Alibaba

Grupa za borbu protiv falsifikovanja saopštila je u petak da je suspendovala iz članstva kinesku kompaniju Alibaba, giganta internet prodaje.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply