Glencore povećao ponudu za rudnik uglja Rio Tinta u Australiji

Glencore povećao ponudu za rudnik uglja Rio Tinta u Australiji

Britansko-švajcarska kompanija Glencore dostavila je rudarskom divu Rio Tintu novu ponudu za kupovinu rudnika uglja u australijskom Novom Južnom Walesu, nastavljajući time nadmetanje s kineskim Yancoalom za tu imovinu, objavljeno je danas.

Britansko-australijski Rio Tinto druga je rudarska kompanija u svetu a u januaru su objavili da su odlučili da prodaju podružnicu Coal & Allied tvrtki Yancoal Australia, u većinskom vlasništvu kineskog Yanzhou Coala, za 2,45 milijardi dolara.

Glencore je specijalizovan za trgovanje energentima a ovog su meseca ponudili 100 miliona dolara više za Rio Tintove rudnike u australijskoj državi Novi Južni Wales.

Iz Rio Tinta su prošle nedelje poručili da Yancoal i dalje ima prednost s obzirom na veću sigurnost finansiranja i manju neizvesnost u pogledu regulatornih zahteva, što bi trebalo značiti i brže zaključivanje transakcije.

To je podstaklo Glencore da Riju dostavi novu ponudu, vrednu 2,67 milijardi dolara.

“Verujemo da ponuda Glencorea zadovoljava kriterijum bolje ponude jer donosi znatno veću vrednost akcionarima Rio Tinta i manji rizik po pitanju zaključenja posla”, stoji u izjavi švicarske trgovinske kuće.

Iz Rija su poručili da ako odluče da je nova Glencoreova ponuda bolja, Yancoal će imati rok od dva radna dana za odgovor. To znači odlaganje Rijove skupštine akcionara, zakazane u utorak u Londonu.

“Ako uprava Rio Tinta odluči da odbiej novu ponudu Glencorea, očekuje se da će se glavna skupština održati prema sadašnjem rasporedu, a akcionari će glasati o ponudi Yancoala”.

U poboljšanoj verziji Glencore najavljuje isplatu punog iznosa nakon zaključenja posla. Prethodna je ponuda, kao i ona Yancoala, predviđala isplatu u delovima u periodu od pet godina.

Yancoal je već dobio odobrenje australijskog regulatora za strana ulaganja, dok bi ponuda Glencorea tek bila uvrštena na njihov dnevni red.

Rio je u februaru izvestio o snažnom rastu godišnje dobiti zahvaljujući rastu cena roba. Odlučili su prodati podružnicu Coal & Allied u sklopu programa prodaje imovine koji po proceni analitičara vodi prema potpunom izlasku iz sektora uglja.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Galenika Fitofarmacija odobrila dividendu od 86 dinara po akciji
Next Kuda vodi kreditni bum u Turskoj?

You might also like

Kompanije 0 Comments

Lockheed Martin Danskoj isporučuje avione vredne 3 milijardi dolara

Nova će flota biti u potpunosti spremna do 2027., a finansiranje će biti dovršeno 2026. godine. Ukupni će se troškovi kupovine i održavanja popeti na otprilike 8 milijardi dolara.

Najvažnije vesti 0 Comments

Fiat 500L sve manje interesantan strancima

Proizvodne linije i montažne trake u kompaniji Fiat Chrysler automobili Srbija ponovo su zaustavljene.

Kompanije 0 Comments

Imovina Agrokora manja za skoro 3 mlrd evra

Revidirani konsolidovani izveštaj Agrokor Grupe za 2016. i prethodne dve godine pokazao je da je imovina Agrokora manja za 21,7 milijardi kuna (oko 2,9 milijardi EUR) nego što su pokazivale

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply