ECB traži veća ovlašćenja za nadzor kliringa

ECB traži veća ovlašćenja za nadzor kliringa

Evropska centralna banka (ECB) objavila je u petak da je zatražila veća ovlašćenja za nadzor poslova kliringa, čime bi se ojačao njen autoritet u odnosu na London u segmentu transakcija u evrima nakon što Britanija izađe iz Evropske unije.

U ECB-u procenjuju da se u Londonu dnevno klirinški obrade transakcije u evrima u iznosu 101 milijardu evra. Ukupnu vrednost otvorenih pozicija procenjuju na oko 33 hiljade milijardi evra odnosno više od 90 posto ukupnih globalnih transakcija evrskim izvedenicama.

U Frankfurtu pritom strahuju da bi njihova nadležnost u tom segmentu finansijskih usluga mogla biti oslabljena nakon Brexita i oslabiti njihov nadzor nad tim sistemski važnim aktivnostima.

Član ECB-a Benoit Coeure kazao je ove nedelje da će aktivnosti kliringa možda morati biti preseljene iz Londona u Evropsku uniju u slučaju da se okvirom za razdoblje nakon Brexita smanje ovlašćenje centralne monetarne institucije evrozone.

Trenutno ECB nadzire te usluge najpre kroz učestvovanje u kolegijumima koje čine međunarodni i supervizori zemlje domaćina.

Tražena ovlašćenja mora odobriti Evropski parlament a osigurale bi ECB-u značajniju ulogu u identifikovanju i nadzoru sistemski važnih klirinških kuća izvan Evropske unije u slučaju da obrađuju “značajne iznose” transakcija u evrima, pojašnjava se u saopštenju ECB-a.

“Dopune će omogućiti Eurosistemu da prati i neutralizuje rizike povezane s aktivnostima centralnog kliringa koji bi mogli uticati na sprovođenje monetarne politike, upravljanje platnim sistemima i stabilnost evra”, dodaje se.

Predložene dopune uvrštene su u EU-ovu analizu regulative infrastrukture evropskog tržišta i sastavni su dio nastojanja Evropske komisije da pojača svoje vlasti u nadzoru kliringa. U sklopu tih nastojanja Bruxelles razmatra i nove propise koji bi po potrebi ovlastili EU da nametne selidbu poslova kliringa na teritoriju Unije ako se oceni da pojačana supervizija nije dovoljna.

Izvor: GdeInvestirati/Bankar
Previous Crna Gora: Prodaja stanova pala, cene iste
Next Evropske agencije prelaze u Frankfurt i Lil posle Brexita

You might also like

Kompanije 0 Comments

Metalac zaradio 100 miliona evra u 2016. godini

Veoma uspešna godina je iza kompanije “Metalac grupa” u kojoj je ostvarila rast od čak 20 odsto, te zadržala stara i osvojila nova tržišta, dok su plate zaposlenima povećane za 12

Prehrambena industrija 0 Comments

Unilever za 6 milijardi funti prodaje deo svojih prehrambenih brendova

Britansko-holandski proizvođač robe široke potrošnje Unilever priprema prodaju nekih svojih prehrambenih brendova, vrednu 6 milijardi funti (7,44 milijarde dolara), izvestili su britanski mediji u subotu.

Prehrambena industrija 0 Comments

Bambi ostvario pad prihoda i dobiti u 2015.

Najveći domaći konditor, Bambi, nakon rekordnih poslovnih rezultata u 2014, registrovao je pad ključnih parametara u prošloj godini.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply