Ekonomija evrozone u drugom kvartalu porasla najsnažnije u šest godina

Ekonomija evrozone u drugom kvartalu porasla najsnažnije u šest godina

Ekonomija evrozone porasla je u drugom tromesečju najsnažnijim tempom u nešto više od šest godina, iako su aktivnosti u junu blago posustale, odražavajući slabiji rast uslužnog sektora, izvestila je u petak londonska kompanija Markit.

Indeks menadžera nabavke (PMI) za privatni sektor evrozone kliznuo je u junu na 55,7 bodova, s 56,8 bodova koliko je iznosio u maju, procenili su u Markitu.

Vrednost junskog indeksa najniža je u pet meseci ali i dalje signalizuje solidan rast aktivnosti, “zaokruživši najsnažnije tromesečje ekonomskog rasta u više od šest godina”, ističu iz londonske kompanije.

“Iako podaci za PMI naznačuju blago popuštanje tempa rasta u junu, vrednost (indeksa) treba posmatrati u kontekstu povišenih nivoa u prethodnom razdoblju”, ističe glavni ekonomista Markita Chris Williams.

Tako je prosečna vrednost indeksa u drugom tromesečju iznosila 56,4 boda i najviša je od prvog tromesečja 2011. godine, navodi se u izveštaju.

“Uprkos blagom padu u junu, prosečna je stopa rasta u drugom tromesečju najviša u više od šest godina i sudeći prema podacima iz ranijih razdoblja odgovara ubrzanju rasta BDP-a s 0,6 u prvom tromesečju na 0,7 %”, precizira Williams.

Junsko posustajanje odražava najslabiji tempo rasta aktivnosti u uslužnom sektoru u pet meseci, dok je proizvodni sektor zabeležio najsnažniji rast od aprila 2011. godine, utvrdili su u Markitu.

Slabiji junski tempo prati i posustajanje aktivnosti u dve vodeće ekonomije, nemačkoj i francuskoj, koje su u junu porasle najslabijim tempom u četiri meseca odnosno pet meseci. Rast je – drugi mesec zaredom – oslabio i u ostalim članicama evrozone, ali uz najviši nivo poslovnih aktivnosti i zapošljavanja u 10 godina, napominje se u izveštaju.

Izvor: GdeInvestirati/hina
Previous Francuska zabranjuje eksploataciju nafte i gasa
Next FED: Velike američke banke bi izdržale još goru recesiju

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Philip Hammond: Britanija će platiti obaveze prema EU

Britanski ministar finansija Philip Hammond izjavio je da će njegova zemlja isplatiti dugove Evropskoj uniji i priznao da u britanskoj vladi ima podela oko istupanja iz Unije.

Makroekonomija 0 Comments

John Hardy: Globalna tržišta bi trebalo da pripaze šta žele

Postoji rizik da dođe do topljenja apetita zbog loših ekonomskih pokazatelja, a centralne banke bi mogle biti nespremne saznavši da se igraju šibicama i benzinom, piše u nedeljnom komentaru za Gdeinvestirati direktor

Makroekonomija 0 Comments

SAD: Snažan rast primanja, ali ne i potrošnje

Lična potrošnja u SAD je u maju porasla za slabašnih 0,1 odsto, uprkos snažnijem rastu ličnih primanja, pokazali su objavljeni zvanični podaci.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply