Ekonomija evrozone u drugom kvartalu porasla najsnažnije u šest godina

Ekonomija evrozone u drugom kvartalu porasla najsnažnije u šest godina

Ekonomija evrozone porasla je u drugom tromesečju najsnažnijim tempom u nešto više od šest godina, iako su aktivnosti u junu blago posustale, odražavajući slabiji rast uslužnog sektora, izvestila je u petak londonska kompanija Markit.

Indeks menadžera nabavke (PMI) za privatni sektor evrozone kliznuo je u junu na 55,7 bodova, s 56,8 bodova koliko je iznosio u maju, procenili su u Markitu.

Vrednost junskog indeksa najniža je u pet meseci ali i dalje signalizuje solidan rast aktivnosti, “zaokruživši najsnažnije tromesečje ekonomskog rasta u više od šest godina”, ističu iz londonske kompanije.

“Iako podaci za PMI naznačuju blago popuštanje tempa rasta u junu, vrednost (indeksa) treba posmatrati u kontekstu povišenih nivoa u prethodnom razdoblju”, ističe glavni ekonomista Markita Chris Williams.

Tako je prosečna vrednost indeksa u drugom tromesečju iznosila 56,4 boda i najviša je od prvog tromesečja 2011. godine, navodi se u izveštaju.

“Uprkos blagom padu u junu, prosečna je stopa rasta u drugom tromesečju najviša u više od šest godina i sudeći prema podacima iz ranijih razdoblja odgovara ubrzanju rasta BDP-a s 0,6 u prvom tromesečju na 0,7 %”, precizira Williams.

Junsko posustajanje odražava najslabiji tempo rasta aktivnosti u uslužnom sektoru u pet meseci, dok je proizvodni sektor zabeležio najsnažniji rast od aprila 2011. godine, utvrdili su u Markitu.

Slabiji junski tempo prati i posustajanje aktivnosti u dve vodeće ekonomije, nemačkoj i francuskoj, koje su u junu porasle najslabijim tempom u četiri meseca odnosno pet meseci. Rast je – drugi mesec zaredom – oslabio i u ostalim članicama evrozone, ali uz najviši nivo poslovnih aktivnosti i zapošljavanja u 10 godina, napominje se u izveštaju.

Izvor: GdeInvestirati/hina
Previous Francuska zabranjuje eksploataciju nafte i gasa
Next FED: Velike američke banke bi izdržale još goru recesiju

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Gujaničić: Kretanje Euribora zavisiće od posledica Brexita

Izlazak Britanije iz Evropske unije doneo je velike promene na globalnom finansijskom tržištu, a rast euribora zavisiće od dubine posledica, smatraju stručnjaci.

Makroekonomija 0 Comments

Razmena Francuske i Srbije 750 miliona evra, cilj milijarda

Saradnja Francuske i Srbije je sve bolja, robna razmena je u 2015. dostigla 750,4 miliona evra, a cilj je da vrlo brzo dostigne milijardu evra.

Makroekonomija 0 Comments

Christopher Dembik: Prognoza za prvi kvartal 2017.

Početak 2017. godine začinili su politički rizici uključujući nemačke predsedničke izbore i parlamentarne izbore u Holandiji. Međutim Velika Britanija nam je predočila najveću pretnju – Brexit.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply