Slovenačke banke za četiri meseca smanjile dobit 11,4%

Slovenačke banke za četiri meseca smanjile dobit 11,4%

Bankarski sektor u Sloveniji u prva je četiri meseca ove godine ostvario 152 miliona evra dobiti, što je 11,4 % manje nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuju podaci slovenačke centralne banke.

Ukupni bruto prihod banaka iznosio je u tom razdoblju 364,8 miliona evra, 4,5 % manje nego prošle godine što se tumači trendom smanjivanjem prihoda od kamata, ali sporijim tempom nego prošle godine.

Ukupni bilans svih banaka smanjio se u prva četiri meseca ove godine za 278 miliona evra i iznosio je 37,3 milijarde evra.

Depoziti u bankama povećani su za 5,8 %, pri čemu su depoziti domaćinstava porasli za 6.1 %.

Rast kredita nebankarskom sektoru se nastavlja i u aprilu je povećan za 3,5 % na godišnjem nivou, pri čemu je najviši bio kod odobrenih kredita domaćinstvima.

Godišnja stopa porasta stambenih kredita u aaprilu je iznosila 5,2 %, dok je potrošačkih kredita odobreno za 11 % više, što svedoči o rastu domaće potražnje i potrošnje, pokazuje izveštaj.

Izvor: GdeInvestirati/Bankar
Previous Wall Street: Indeksi u padu drugi dan zaredom
Next Američki investicioni fond HPS kupuje slovenački Merkur

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Siniša Krneta: IPO mnogo bolji način finansiranja od kredita

Postoji mnogo povoljniji način dolaska do kapitala za finansiranje poslovanja od uzimanja kredita, čak i onih sa nultim kamatnim stopama, kaže za Novosti direktor Beogradske berze Siniša Krneta.

Energetika i naftna industrija 0 Comments

Rusija i Saudijska Arabija proširuju saradnju u energetskom sektoru

Saudijska Arabija i Rusija saglasile su se da prošire saradnju u energetskom sektoru, pogotovu na polju nafte i gasa, saopštili su ruski ministar za energetiku Aleksander Novak i saudijski ministar

Transport 0 Comments

Volvo u 2016. godini ostvario rast neto profita od 90 odsto

Proizvođač automobila Volvo Cars u prethodnoj godini je prodao preko 534.000 vozila, ili šest procenata više od rekorda ostvarenog u 2015.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply