Slovenačke banke za četiri meseca smanjile dobit 11,4%

Slovenačke banke za četiri meseca smanjile dobit 11,4%

Bankarski sektor u Sloveniji u prva je četiri meseca ove godine ostvario 152 miliona evra dobiti, što je 11,4 % manje nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuju podaci slovenačke centralne banke.

Ukupni bruto prihod banaka iznosio je u tom razdoblju 364,8 miliona evra, 4,5 % manje nego prošle godine što se tumači trendom smanjivanjem prihoda od kamata, ali sporijim tempom nego prošle godine.

Ukupni bilans svih banaka smanjio se u prva četiri meseca ove godine za 278 miliona evra i iznosio je 37,3 milijarde evra.

Depoziti u bankama povećani su za 5,8 %, pri čemu su depoziti domaćinstava porasli za 6.1 %.

Rast kredita nebankarskom sektoru se nastavlja i u aprilu je povećan za 3,5 % na godišnjem nivou, pri čemu je najviši bio kod odobrenih kredita domaćinstvima.

Godišnja stopa porasta stambenih kredita u aaprilu je iznosila 5,2 %, dok je potrošačkih kredita odobreno za 11 % više, što svedoči o rastu domaće potražnje i potrošnje, pokazuje izveštaj.

Izvor: GdeInvestirati/Bankar
Previous Wall Street: Indeksi u padu drugi dan zaredom
Next Američki investicioni fond HPS kupuje slovenački Merkur

You might also like

Transport 0 Comments

Ryanair: Neto dobit porasla 43 odsto

Irski niskotarifni vazduhoplovni prevoznik Ryanair objavio je u ponedeljak da će cena njegovih karata ove godine u proseku biti niža 7 odsto u sklopu nastojanja da poveća tržišni udeo i parira

Kompanije 0 Comments

Ponude za Galeniku biće otvorene sledeće nedelje

Finansijske ponude za kupovinu Galenike biće otvorene sledeće nedelje, najavio je državni sekretar u Ministarstvu privrede Dragan Stevanović.

Saobraćaj 0 Comments

Turska se uključuje u izgradnju puta Beograd-Sarajevo

Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je da se Turska uključuje u izgradnju projekta izgradnje auto-puta Beograd-Sarajevo, saopšteno je iz kabineta ministarke.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply