Slovenačke banke za četiri meseca smanjile dobit 11,4%

Slovenačke banke za četiri meseca smanjile dobit 11,4%

Bankarski sektor u Sloveniji u prva je četiri meseca ove godine ostvario 152 miliona evra dobiti, što je 11,4 % manje nego u istom razdoblju prošle godine, pokazuju podaci slovenačke centralne banke.

Ukupni bruto prihod banaka iznosio je u tom razdoblju 364,8 miliona evra, 4,5 % manje nego prošle godine što se tumači trendom smanjivanjem prihoda od kamata, ali sporijim tempom nego prošle godine.

Ukupni bilans svih banaka smanjio se u prva četiri meseca ove godine za 278 miliona evra i iznosio je 37,3 milijarde evra.

Depoziti u bankama povećani su za 5,8 %, pri čemu su depoziti domaćinstava porasli za 6.1 %.

Rast kredita nebankarskom sektoru se nastavlja i u aprilu je povećan za 3,5 % na godišnjem nivou, pri čemu je najviši bio kod odobrenih kredita domaćinstvima.

Godišnja stopa porasta stambenih kredita u aaprilu je iznosila 5,2 %, dok je potrošačkih kredita odobreno za 11 % više, što svedoči o rastu domaće potražnje i potrošnje, pokazuje izveštaj.

Izvor: GdeInvestirati/Bankar
Previous Wall Street: Indeksi u padu drugi dan zaredom
Next Američki investicioni fond HPS kupuje slovenački Merkur

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Najveći rast nemačkog privatnog sektora u poslednjih šest godina

Privatni sektor u Nemačkoj zabeležio je najbržu stopu rasta u martu u poslednjih šest godina, pokazuju podaci iz Markitovog kompozitnog indeksa (PMI).

Kompanije 0 Comments

Skok profita Samsunga i LG-ja

Solidna prodaja smartfona i agresivno rezanje troškova su doprineli boljem neto profitu južnokorejske elektronske kompanije Samsung elektroniks u drugom kvartalu, nego što je očekivano.

Kompanije 0 Comments

Mercedesov električni kamion na putevima do kraja godine

Urban eTruck ima nostivost do 12,8 tona, a sa punim baterijama prelazi do 200 km.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply