Dolar na najvišim nivoima u tri nedelje nakon poruka iz Feda

Dolar na najvišim nivoima u tri nedelje nakon poruka iz Feda

Na svetskim valutnim tržištima vrednost dolara prema korpi valuta dostigla je u utorak najviši nivo u tri nedelje, nakon poruka iz Feda da bi inflacija u SAD-u mogla ojačati, što bi centralnoj banci ostvorilo prostor za dalje povećanje kamata.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, dostigao je jutros 97,62 boda, najviši nivo od kraja maja.

Pritom je kurs dolara prema japanskoj valuti porastao 0,1 %, na 111,70 jena, a u jednom je trenutku dostigao i 111,90 jena, najviši nivo od 26. maja.

Američka valuta ojačala je i u odnosu na evropsku, pa je cena evra skliznula na 1,1150 dolara, dok je juče u ovo doba iznosila 1,1185 dolara.

Uspon dolara zahvaljuje se jučerašnjim komentarima Williama Dudleya, predsednika Fedovog odeljenja u New Yorku, koji je rekao da se inflacija u SAD-u malo usporila, ali da očekuje njen rast.

Situacija na tržištu rada i dalje se poboljšava, što će podstaći rast plata, a to bi trebalo uticati na jačanje inflacijskih pritisaka, poručio je Dudley.

Iz tih su poruka ulagači zaključili da će jačanje inflacije centralnoj američkoj banci otvoriti prostor za dalje postupno povećanje kamatnih stopa.

Prošle nedelje je Fed povećao ključne kamatne stope za 0,25 postotnih bodova, u raspon od 1,0 do 1,25 %, već drugi put ove godine. No, na tržištu je prevladalo mišljenje da je to poslednje povećanje cene novca u ovoj godini jer niz poslednjih podataka ukazuje na usporavanje rasta američke ekonomije.

Predsednik Fedovog odeljenja u Chicagu Charles Evans je rekao juče da bi centralna banka trebala pričekati kraj godine i tada odlučivati o eventualnom povećanju kamata.

“Bill Dudley predstavlja većinsko stajalište u Fedovom savetu za otvoreno tržište (FOMC) i to je glavni razlog zašto je dolar ojačao. Evans je oprezniji i to je poznato”, kaže Thu Lan Nguyen, strateg u Commerzbank.

Prema pokazateljima CME FedWatcha, trenutno investitori procenjuju da postoji 50 % verovatnoće da će Fed do kraja godine još jednom povećati kamatne stope. No, ostaje za videti hoće li se rast najveće svetske ekonomije ubrzati.

Jačanje dolara prema korpi valuta zahvaljuje se i slabljenju britanske funte prema američkoj valuti za otprilike pola procenata, nakon što je jutros guverner britanske centralne banke Mark Carney poručio da sada nije vreme za povećanje kamata u Britaniji.

Izvor: GdeInvestirati / Hina
Previous Članice BRIKS-a se trude nakon povlačenja SAD
Next Sporazum o Brexitu biće najsloženiji u istoriji

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Facebook zarađuje na vama! Zaradite i vi na njemu

Tokom prošle godine Facebook je na nama zaradio neverovatnih 1.56 milijardi dolara dok je cena njegovih akcija porasla čak 36%. Prema Financial Times-u, do kraja ove godine cena akcija Facebooka

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze: MSCI Asia Pacific Index na putu najjačeg godišnjeg rasta od 2009.

Na azijskim berzama u četvrtak su cene akcija dostigle najviše nivoe u mesec dana, a MSCI azijsko pacifički indeks na putu je najvećeg godišnjeg dobitka od 2009.

Nedeljni pregled: Skok svetskih berzi

Na svetskim su berzama prošle nedelje cene akcija porasle jer su slabiji nego što se očekivalo podaci o zapošljavanju u SAD-u podstakli nadu da Fed ipak neće podići kamatne stope

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply