Oživelo tržište nekretnina u Srbiji: Prodaja stanova u ekspanziji

Oživelo tržište nekretnina u Srbiji: Prodaja stanova u ekspanziji

Na odluku o kupovini stanova uticali su povoljni bankarski krediti, rekordno niske cene stanova i kuća, kao i sve veći broj zgrada koji se zida.

Posle pet godina konstantnog pada, ova 2017. godina, a na osnovu prvih šeset meseci, biće prelomna godina za one koji zidaju i trguju kvadratnim metrima. Ako bi se nastavilo tempom od januara do maja, ove godine na nivou Srbije biće prometovano oko 140.000 nekretnina, što je za oko 25.000 više nego lani.

Za razliku od 2010. godine, kada je cvetala sitna stanogradnja (bili su motivisani oslobađanjem PDV), sada su kupci više zainteresovani za stanove koji su već korišćeni. Oni su znatno povoljniji.

Foto: bigblue.rs

Foto: bigblue.rs

Građani Srbije se, prema registrovanim podacima Republičkog geodetskog zavoda, samo u sedam odsto slučajeva odlučuju na kupovinu stanova od investitora. Jasno je i zašto: na Novom Beogradu i Paliluli potrebno je izdvojiti od 55 do 60 odsto više novca za kupovinu stana u novogradnji u odnosu na prosečnu cenu korišćenog stana. Na Vračaru je ta razlika 30 odsto viša, a u Starom gradu i Savskom vencu oko deset do 15 odsto.

“I dalje je kupovna moć mala, pa se u najvećem broju slučajeva prodaju stanovi od 40.000 do 50.000 evra. Uglavnom se kupci za novac snalaze tako što uzimaju kredite. Kamate su tu oko tri odsto”, priča Miloš Simić iz agencije “Evroinvest”.

Budućim gazdama stanova i država pomaže. I dalje su aktuelne poreske olakšice za PDV u slučaju da se kupuje prvi stan u novogradnji ili se kupac oslobađa poreza na prenos apsolutnih prava ako je reč o stanu koji je korišćen.

Prema Simićevim rečima, tržište ove godine postalo je aktivnije. Tradicionalno, očekuje se veliki promet od maja do jeseni. Manje stanove kupuju roditelji deci koja studiraju, a preko leta glavni kupci nekretnina su gastarbajteri, koji za vreme godišnjih odmora dolaze u Srbiju.

Luksuzni kvartovi

Na pozitivan trend u prometu nekretnina uticala je izgradnja nekoliko luksuznijih stambenih komleksa. Pored Beograda na vodi, na tržištu vlada veliko interesovanje za kvadrate u Central gardenu, Voždovim kapijama, Bloku A, Skajlajn u Kneza Miloša, za Dunavske terase…

Rastu i cene kvadrata

Prema podacima Republičkog geodetskog zavoda u beogradskim opštinama Zvezdara i Voždovac kvadratni metar stana 2016. godine bio je 1.150 evra, dok je 2014. ta cena bila 1.200 evra. Ove godine prosečna cena kvadrata je 1.250 evra. Na Novom Beogradu u 2016. godini kvadrat je koštao 1.150 evra, a u 2014. trebalo je izdvojiti 1.200 evra po metru kvadratnom. Ako se u 2017. godini nastavi trend, koji je bio u prvih pet meseci, cena će biti oko 1.250.

Izvor: GdeInvestirati/Novosti
Previous Rekordna zaposlenost u evrozoni i EU
Next Japanski proizvođač autodelova pred bankrotom

You might also like

Društvo 1Comments

Hladna dobrodošlica za Camerona na EU samitu

David Cameron je pristigao na njegov konačni EU samit u utorak, gde je hladno dočekan uprkos obećanju da Velika Britanija neće okrenuti leđa evropskim saveznicima nakon prošlonedeljnog referenduma, kada je

Kompanije 0 Comments

Srbija: Fiat Chrysler automobili najveći izvoznik u 2016. godini

Ministarstvo finansija Srbije je objavilo da je vrednost izvoza 15 najvećih izvoznika u Srbiji za 11 meseci 2016. godine iznosila 3,6 milijarde evra, a najveći izvoznik je i dalje kompanija

Nekretnine 0 Comments

Cena poljoprivrednog zemljišta u Rusiji u 2016. porasla za 30% u proseku

Cene poljoprivrednog zemljišta u Rusiji prošle su godine zabeležile snažan rast, podstaknute tražnjom od strane domaćihi i inostranih kupaca.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply