Cene nafte pale četvrtu nedelju zaredom

Cene nafte pale četvrtu nedelju zaredom

Na svetskim tržištima cene nafte su pale i prošle nedelje, već četvrtu zaredom, jer su zalihe u SAD-u i svetu i dalje velike, uprkos početku letne sezone i OPEC-ovom smanjenju proizvodnje.

Na londonskom tržištu cena barela prošle nedelje je pala 1,6 posto, na 47,37 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 2,4 posto, na 44,74 dolara.

Foto:www.cdn.iraqinews.com

Foto:www.cdn.iraqinews.com

U četvrtak su cene nafte pale na najniže nivoe u šest meseci jer su ulagače pokolebali podaci o neočekivanom skoku zaliha benzina u SAD-u u prethodnoj nedelji, za 2,1 milion barela, i to usred letne sezone, kada potražnja dostiže vrhunac zbog povećanih putovanja.

To pokazuje da potražnja i dalje nije toliko snažno koliko su se ulagači nadali, pa ih nije ohrabrio ni podatak da su zalihe sirove nafte u SAD-u prethodne nedelje pale za 1,7 miliona barela.

“Počinje se nazirati kapitulacija ulagača jer podaci nisu onakvi kakvima su se nadali. Cene stoga klize prema donjem delu raspona”, kaže Rob Haworth, strateg u U.S. Bank Wealth Management.

Podaci o zalihama pokazuju da je jaz između velike ponude i nedovoljno snažne potražnje i dalje velik, iako je Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) smanjila proizvodnju.

OPEC i neke nečlanice tog kartela odlučile su 25. maja na sastanku u Beču da produže sporazum o smanjenju proizvodnje nafte do kraja maja iduće godine, i to u istom obimu kao i u prvom polugodištu ove godine – za 1,8 miliona barela dnevno.

Uprkos toj odluci, cene nafte su od tada pale više od 12 odsto.

Jer, dok OPEC smanjuje proizvodnju, u SAD-u proizvodnja raste, pa je ovih nedelja dostigla 9,34 miliona barela, što je oko 10 odsto više u odnosu na isto razdoblje prošle godine i blizu nivoa najvećih proizvođača Rusije i Saudijske Arabije.

I poslednji podaci kompanije Baker Hughes ukazuju na nastavak tog trenda. Prošle nedelje je broj bušotina u SAD-u povećan za šest, što je već 22. nedelju zaredom kako taj broj raste.

Pritom je broj tih postrojenja dostigao 747, najviši nivo od aprila 2015. godine, dok je u istom lanjskom razdoblju bilo 337 postrojenja.

“Male su šanse za izrazitiji rast cena ako ne dođe do nekog poremećaja u snabdevanju ili ne stignu neke vesti iz OPEC-a”, kaže Olivier Jakob, analitičar u kompaniji PetroMatrix.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Rosneft otkrio naftu na Arktiku
Next Marfin Banka promenila ime u Expobank Beograd

You might also like

Japan ozakonio plaćanje digitalnim valutama

U Japanu je od ovog meseca na snazi novi zakon kojim se digitalne valute legalizuju kao zakonito sredstvo plaćanja.

Azijske berze: Oprezna trgovina, dolar bez promene

Na azijskim berzama u utorak se trguje oprezno jer ulagači ne žele znatnije menjati pozicije uoči izveštaja predsednice Feda Janet Yellen o monetarnoj politici koji bi mogli objasniti hoće li

Beogradska berza: Energoprojekt dobitnik dana uz skok cene od 2,1 posto

Poslednji dan u trgovačkoj sedmici protekao je u dominaciji Energoprojekt holdinga (ENHL), dok je tržište akcija mereno indeksom Belex15 skočilo 0,4% na 598,4 poena. Ukupan promet u trgovanju iznosio je

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply