Prvi stečaj dobavljača Agrokora

Prvi stečaj dobavljača Agrokora

Prema rešenju od 14. juna, Trgovacki sud u Zagrebu otvorio je predstečajni postupak nad dužnikom firmom AWT International, sa sedištem u Zagrebu. 

Reč je o jednom od većih dobavljača Agrokora.

AWT je vodeći distributer robe široke potrošnje, a na hrvatskom tržištu distribuiraju Barillu, BIC, Henkel, Fructal, Viledu, prenosi Jutarnji list.

Kad je izbila kriza u Agrokoru, bili su među onima čiji su računi dospeli u blokadu.

“AWT je izuzetno snažno izložen Agrokoru, pa im je otvaranje predstečajne nagodbe u sklopu koje će se dogovoriti s poveriocima, bio jedini izlaz”, komentarisao je jedan dobar poznavalac poslovne scene i položaja Agrokorovih dobavljača.

O celoj situaciji saopštenjem se oglasila i sama firma AWT International.

“Razlog zbog kojeg je Uprava firme odlučila pokrenuti ovaj postupak je nemogućnost podmirenja dospelih regresnih obaveza prema finansijskim institucijama po osnovu neisplaćenih menica Konzuma d.d. kao glavnog dužnika. S obzirom na to da Zakon o vanrednoj upravi nad društvom Agrokor d.d. i povezanim društvima predviđa namirenje poverilaca u roku od 12 do 15 meseci, isplata regresnog duga pre tog roka umesto glavnog dužnika predstavlja AWT-u neispunjivu obavezu”, navodi se u saopštenju kompanije.

Ovaj postupak omogućava AWT-u redovno funkcionisanje i uređenje odnosa sa poveriocima kao i zaštitu poslovnih partnera, kupaca, dobavljača i zaposlenih. AWT radi punim kapacitetom i nastavlja sa poslovanjem s kupcima i dobavljačima kao i pre novonastale situacije, navodi se u saopštenju firme.

Izvor: GdeInvestirati/ Jutarnji list/Tanjug
Previous Dolar u petak pod pritiskom očekivanja o suzdržanom zaoštravanju monetarne politike
Next Kazahstan predložio uvođenje nove svetske valute kako bi se spasila svetska ekonomija

You might also like

Amazon korisnicima vraća 70 miliona dolara

U skladu sa odlukom američkog suda, tokom 2016. godine Amazon je dužan da vrati novac korisnicima čija su deca, zahvaljujući nejasno definisanom procesu kupovine unutar aplikacija, izazvala nepredviđene troškove svojim roditeljima.

Trgovina 0 Comments

Sberbanka tužila Agrokor

Ruska Sberbanka je od Trgovačkog suda u Zagrebu zatražila je da zabrani privremenoj upravi Agrokora uzimanje novih kredita po roll up modelu jer dovodi u neravnopravan položaj deo poverilaca, prenosi

Najvažnije vesti 0 Comments

Rok za privatizaciju Galenike produžen za 3 meseca

Ministar privrede Srbije Goran Knežević je rekao danas da je rok za pregovore o strateškom partneru za farmaceutsku kompaniju Galenika iz Beograda produžen za još tri meseca.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply