Prvi stečaj dobavljača Agrokora

Prvi stečaj dobavljača Agrokora

Prema rešenju od 14. juna, Trgovacki sud u Zagrebu otvorio je predstečajni postupak nad dužnikom firmom AWT International, sa sedištem u Zagrebu. 

Reč je o jednom od većih dobavljača Agrokora.

AWT je vodeći distributer robe široke potrošnje, a na hrvatskom tržištu distribuiraju Barillu, BIC, Henkel, Fructal, Viledu, prenosi Jutarnji list.

Kad je izbila kriza u Agrokoru, bili su među onima čiji su računi dospeli u blokadu.

“AWT je izuzetno snažno izložen Agrokoru, pa im je otvaranje predstečajne nagodbe u sklopu koje će se dogovoriti s poveriocima, bio jedini izlaz”, komentarisao je jedan dobar poznavalac poslovne scene i položaja Agrokorovih dobavljača.

O celoj situaciji saopštenjem se oglasila i sama firma AWT International.

“Razlog zbog kojeg je Uprava firme odlučila pokrenuti ovaj postupak je nemogućnost podmirenja dospelih regresnih obaveza prema finansijskim institucijama po osnovu neisplaćenih menica Konzuma d.d. kao glavnog dužnika. S obzirom na to da Zakon o vanrednoj upravi nad društvom Agrokor d.d. i povezanim društvima predviđa namirenje poverilaca u roku od 12 do 15 meseci, isplata regresnog duga pre tog roka umesto glavnog dužnika predstavlja AWT-u neispunjivu obavezu”, navodi se u saopštenju kompanije.

Ovaj postupak omogućava AWT-u redovno funkcionisanje i uređenje odnosa sa poveriocima kao i zaštitu poslovnih partnera, kupaca, dobavljača i zaposlenih. AWT radi punim kapacitetom i nastavlja sa poslovanjem s kupcima i dobavljačima kao i pre novonastale situacije, navodi se u saopštenju firme.

Izvor: GdeInvestirati/ Jutarnji list/Tanjug
Previous Dolar u petak pod pritiskom očekivanja o suzdržanom zaoštravanju monetarne politike
Next Kazahstan predložio uvođenje nove svetske valute kako bi se spasila svetska ekonomija

You might also like

Kompanije 0 Comments

Amazon počinje sa prodajom vozila u Evropi

Kompanija Amazon će pokušati da pokrene revoluciju na tržištu novih automobila u Evropi tako što će lansirati digitalni servis za prodaju istih. Ta informacija dolazi od nezvaničnih izvora. 

Kompanije 0 Comments

Nestle: Manje šećera u čokoladama, isti ukus

Švajcarska prehrambena kompanija Nestle saopštila je da je otkrila način kako da smanji količinu šećera u čokoladicama, a da to ne naškodi ukusu.

Kompanije 0 Comments

Alibaba: Počela prodaja prvog pametnog automobila

Kompanija Alibaba je nakon više od godinu dana razvoja pustila u pretprodaju u Kini, prvi “internet automobil” koji nosi naziv Car’OS RX5, sa cenom od 22.230 dolara, dok se prve isporuke kupcima

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply