Cene nafte u petak porasle iznad 47 dolara

Cene nafte u petak porasle iznad 47 dolara

Cene nafte ponovo su u petak na međunarodnim tržištima prekoračile nivo od 47 dolara, poduprte dogovorom vodećih proizvođača o smanjenju proizvodnje koji je ublažio uticaj naznaka o slabijoj letnoj potražnji u SAD-u.

Na londonskom tržištu cena barela je porasla za 43 centa u odnosu na na prethodno zatvaranje i iznosila je 47,35 dolara. U četvrtak je zaključila trgovanje bez većih promena u odnosu na zatvaranje prethodnog dana kada je potonula 1,72 dolara pod uticajem neočekivanog skoka zaliha benzina u SAD-u.

Na američkom tržištu nije bilo značajnijih promena u ceni i barelom trgovalo po 44,70 dolara. U četvrtak je takođe zaključio trgovanje bez većih promena u odnosu na prethodno zatvaranje kada je njegova cena pala 1,73 dolara.

“Na tržištu nije bilo većih promena a u petak ujutru se pokušavalo oporaviti. U svakom slučaju, niko ne spekuliše s rastom cena”, opisuje raspoloženje na tržištu Tamas Varga iz PVM Oil Associates.

Sredinom nedelje tržišta je uzdrmao neočekivani skok zaliha benzina u prošloj nedelji, za 2,1 milion barela, usred letne sezone vožnje. Taj je podatak u službenom izveštaju zasenio pad zaliha sirove nafte, za 1,7 miliona barela, budući da signalizuje slabiju potražnju u vodećem potrošaču nafte u svetu.

SAD inače ne učestvuje u dogovoru vodećih proizvođača o smanjenju snabdevanja za nekih 1,8 miliona barela dnevno do kraja marta iduće godine. Tako je američka proizvodnja u odnosu na sredinu prošle godine povećana više od 10 %, na 9,3 miliona barela.

“Male su šanse za izrazitiji rast cena ako ne dođe do nekog poremećaja (u snabdevanju) ili ne stignu neke vesti iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC)”, tumači Olivier Jakob iz PetroMatrixa.

Odvojeno je OPEC objavio da je cena barela referentne korpe njegove nafte u četvrtak iznosila 44,38 dolar, što znači da je pala 78 centi u odnosu na prethodni dan trgovanja.

Izvor: GdeInvestirati / Hina
Previous Cena kvadrata u Beogradu skočila 23 odsto, moraju i naknade
Next Dolar u petak pod pritiskom očekivanja o suzdržanom zaoštravanju monetarne politike

You might also like

Azijske berze: Oprezna trgovina, evro pao

Na azijskim se berzama u utorak trguje mirno jer ulagači čekaju nove vesti koje bi pokrenule tržišta, dok je evro oslabio nakon predsedničkih izbora u Francuskoj zbog dobitne prodaje.

Wall Street: Novi rekordi indeksa

Na Wall Streetu su u sredu najvažniji indeksi dostigli nove rekordne nivoe jer su ulagače ohrabrili bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati kompanija i poruka Feda da će monetarnu politiku zaoštravati sporo.

Svetske berze 0 Comments

Nepovoljne prognoze za zlato, dobri izgledi za industrijske metale

Cena zlata u petak je blago porasla, ali je na nedeljnom nivou zabeležila gubitak, četvrti uzastopno.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply