Sunovrat cena nafte, rast zaliha

Sunovrat cena nafte, rast zaliha

Cena nafte je nastavila da pada zbog skoka zaliha u SAD.

Cena je skočila i zbog predviđanja Međunarodne agencije za energetiku (IEA) da će rast proizvodnje nafte u nečlanicama Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEC) nadmašiti rast tražnje u 2018. godini.

Cena nafte na terminskom tržištu u Njujorku pala je danas za čak 1,6 odsto, nakon što je u prethodna tri trgovačka dana ojačala za 1,8 odsto, javlja njujorška agencija “Bloomberg”.

Foto:Trend

Foto:Trend

Američka “laka” nafta WTI za isporuku u julu pojeftinila je za 74 centa na 45,72 dolara za barel na Njujorškoj merkantilnoj berzi. Ukupan promet u trgovanju bio je 10 odsto iznad 100-dnevnog proseka. Cena WTI nafte se u utorak oporavila za 38 centi na 46,46 dolara.

Severnomorska nafta “brent” za avgustovske isporuke pojeftinila je za 70 centi na 48,02 dolara za barel na ICE evropskoj berzi fjučersa sa sedištem u Londonu, nakon što je u utorak porasla za 0,9 odsto.

Američki institut za naftu (API) saopštio je da su zalihe u SAD povećane za 2,75 miliona barela prošle nedelje, dok su zalihe benzina uvećane za 1,79 miliona barela.

SAD, Brazil, Kanada i drugi proizvođači nafte van OPEC-a će svoju proizvodnju u 2018. godini povećati po najvećoj stopi u protekle četiri godine, navodi se u prvim procenama IEA za 2018. godinu.

Kako navodi “Bloomberg”, nafta nastavlja da pada ispod 50 dolara za barel, usled spekulacija da će rastuće zalihe u SAD ugroziti napore OPEC-a za smanjenje proizvodnje.

Izvor: GdeInvestirati/Tanjug
Previous Značajno mesto Srbije na Novom putu svile
Next Ana Brnabić mandatarka za sastav nove Vlade

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Najveći nedeljni pad cene zlata od juna 2013. godine

Cena zlata u petak je pala dodatnih 2,5 odsto, na 1,227,64 dolara po unci, što je njezin najniži nivo u poslednje četiri sedmice.

Svetske berze 0 Comments

Azijske berze pale, skok dolara

Azijski su ulagači oprezni uoči novih makroekonomskih izveštaja koja će pokazati nastavlja li se usporavanje rasta u kineskoj ekonomiji ili se nazire preokret.

Beogradska berza: Obveznice podigle promet, NIS jedini preko 1 milion RSD

Jučerašnji trgovački dan doneo je odličan promet usled trgovanja državnim obveznicama, dok je indeks najlikvidnijih akcija, Belex15, oslabio pola procenta na 726,5 poena.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply