Ana Brnabić mandatarka za sastav nove Vlade

Ana Brnabić mandatarka za sastav nove Vlade

Dosadašnja ministarka državne uprave i lokalne samouprave Ana Brnabić biće mandatarka za sastav nove Vlade Srbije, saopštio je predsednik države i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić.


“Tu odluku nije bilo lako doneti, a doneo sam je u skladu sa interesima Republike Srbije i proklamovanim ciljevima… da radom i energijom nastavimo dobre rezultate za zemlju i građane”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare.

Predsednik Republike je rekao da je uveren da Brnabić poseduje kvalitetre da vodi Vladu i da će, zajedno sa ostalim ministrima, vredno raditi na boljitku i napretku za Srbiju pred kojom su teški izazovi.

Kostur Vlade ostaće isti, ali imaće jedno ili dva ministarstva više, najavio je Vučić i dodao da će za vikend biti završeni razgovori o tome. Naveo je i da ima puno poverenje u lidera socijalista Ivicu Dačića i da očekuje da će SPS imati značajniju ulogu u novoj vladi.

Predsednik je poručio da je neophodno da nova vlada sačuva punu discipinu u trošenju novca, ali i da građani Srbije, posle teških reformi, više osete napredak što će se, kako je rekao, na najbolji način osetiti povećamnjem i penzija.

Na pitanje novinara N1 o spekulacijama u javnosti da je Ana Brnabić samo privremeno rešenje i da će na proleće, zajedno sa izborima u Beogradu, biti održani i vanredni parlamentarni izbori, Vučić je rekao da se ređe nego što mnogi misle, bavi računicama i kalkulacijama.

Kako kaže, nema sumnje da bi SNS lakše pobedio na izborima u glavnom gradu uz vanredne parlamentarne izbore, ali da tako nešto ne planira.

Sastav celokupne Vlade trebalo bi da bude poznat 21. ili 22. juna, dok je za 23. jun predsednik Vučić zakazao svečanost povodom preuzimanja nove dužnosti.

Sve stranke vladajuće koalicije najavile su da će u Skupštini Srbije podržati Vučićev predlog.

Brnabić će biti prva žena i prva deklarisana LGBT osoba na čelu srpske vlade.

Brnabić je ministarka u Vladi Srbije posle parlamentarnih izbora 2016. i na mestu ministarke državne uprave i lokalne samuprave nasledila je Kori Udovički.

Rođena je 1975. godine u Beogradu, ima MBA diplomu iz marketinga s univerziteta Hul, u Engleskoj i više od devet godina iskustva na menadžerskim pozicijama na različitim projektima međunarodnog razvoja, kao i u Vladi Srbije.

Izvršni je direktor Peksim fondacije od njenog osnivanja 2010, a pored toga, angažovana je u kompaniji Kontinental vind Serbija gde je radila na realizaciji investicije vredne 300 miliona evra u vetropark u opštini Kovin.

Aktivno je učestvovala u osnivanju Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED) kao viši koordinator USAID-ovog programa za ekonomski razvoj opština i od tada sarađuje sa Izvršnom kancelarijom na jačanju kapaciteta.

Predsednica je Savetodavnog odbora Etno mreže nacionalnog proizvođača rukotvorina koje obuhvata više od 500 žena iz svih krajeva Srbije, organizovanih zadruge ili udruženja, koja doprinose negovanju tradicije i starih zanata.

U 2013. je dobila priznanje “Biznis dama godine” u kategoriji društveno odgovorno poslovanje.

Izvor: GdeInvestirati/N1
Previous Sunovrat cena nafte, rast zaliha
Next Beogradska berza: Odličan promet, Energoprojekt najprometniji

You might also like

Društvo 1Comments

Kombi prevoz nastavlja sa radom, uz dodatna preregistrovanja postojećih delatnosti

Udruženje kombi prevoznika postiglo je dogovor sa Ministarstvom saobraćaja da nastave sa radom po postojećim zakonskim propisima, uz dodatna preregistrovanja postojećih delatnosti.

Društvo 0 Comments

Sedam gradova koji nude novac samo da biste živeli u njima

Mnogi sanjaju o tome da pobegnu iz mesta u kome trenutno žive, a neka mesta daju novac kako bi privukle ljude da stanuju u njima.

Kompanije 0 Comments

Akcionarima od Aerodroma “Nikola Tesla” 41,29 dinara po akciji

Aerodrom “Nikola Tesla” Beograd izvršio je isplatu međudividende za 2016. godinu u bruto iznosu od 1.115.807.261,50 dinara, objavljeno je na sajtu Beogradske berze.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply