Priprema se povećanje kreditnog rejtinga Crne Gore

Priprema se povećanje kreditnog rejtinga Crne Gore

Kreditni rejting Crne Gore za ovu godinu biće povećan, nakon što je Vlada dva puta donela mere štednje i Fiskalnu strategiju, a država ušla u NATO, saznaje nezvanično Pobjeda.

To bi, kako se očekuje, trebalo da se odrazi i na jeftinije zaduživanje države na međunarodnom finansijskom tržištu, odnosno obori kamatnu stopu za najmanje jedan odsto.

Podsetimo da je kreditna agencija „Standard and Poor’s“ (S&P) za prošlu godinu dala ocenu ‘B + / B‘, uz izmenu izgleda ekonomije iz stabilnih u negativne. Moody’s je snizila dugoročni kreditni rejting Crne Gore sa Ba3 na B1 usled, kako je tada objašnjeno, povećanja fiskalnih rizika povezanih sa projektom izgradnje auto-puta Bar – Boljare.

Očekivanje

U Ministarstvu finansija Pobjedi su takođe kazali da očekuju da kreditne agencije povećaju kreditni rejting naše države, ali nisu pominjali konkretne detalje.

“Očekujemo da će pozitivni efekti mera koje Vlada sprovodi na planu fiskalne konsolidacije (na prihodnoj i rashodnoj strani budžeta), odnosno stabilizaciji javnih finansija, sa ciljem smanjenja deficita i javnog duga, odnosno kreiranja bolje dostupnosti međunarodnim finansijskim tržištima, dovesti do snaženja poverenja rejting agencija, odnosno do porasta ocene za našu zemlju. Očekujemo da će se pokrenuti investicioni ciklus, ubrzati ekonomski rast i razvoj, što će biti vidljivo i kroz buduće analize našeg kreditnog rejtinga. Agencije objavljuju izveštaje o ocenama kreditnog rejtinga nakon redovnih poseta, uobičajeno tokom oktobra ili novembra”, kazali su iz Ministarstva odgovarajući na pitanje od kojih agencija se očekuje povećanje rejtinga.

Iz ovog Vladinog resora pojašnjavaju da je veoma važan faktor za ocenu rejtinga, pored fiskalnih parametara i opšte ekonomske situacije, i politički kontekst, odnosno stabilnost i sigurnost zemlje.

“Poslednji uspešan spoljnopolitički korak Crne Gore, učlanjenje u NATO alijansu, doprineće u dugom roku povećanju ocene kreditnog rejtinga”, smatraju u Ministarstvu finansija.

Izvor: GdeInvestirati/Pobjeda
Previous Blizu dogovor o smanjenju duga Atine
Next Angela Merkel pozvala na veće investiranje u Africi

You might also like

Uncategorized 0 Comments

Christopher Dembik 2: Izraelski model šansa za Srbiju

  U nastavku intervjua sa Christoferom Dembikom, prvim čovekom Saxo Banke  za makroekonomska kretanja i analitiku, ovaj stručnjak se osvrće na situaciju u Srbiji. Gde Investirati:  Šta vas dovodi u Srbiju?

Najvažnije vesti 0 Comments

NBS: Referentna kamatna stopa zadržana na nepromenjenom nivou

Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na jučerašnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na nivou od 4,0%. Donoseći takvu odluku, Izvršni odbor je imao u vidu faktore i

Makroekonomija 0 Comments

Rusija očekuje slabljenje rublje i ekonomskog rasta

Nove američke sankcije pritisnuće kurs rublje i podstaći odliv stranog kapitala u idućih 12 meseci, rekao je u sredu ruski ministar ekonomije Maksim Oreškin, priznajući da će Moskva morati da snizi projekcije ekonomskog

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply