Blizu dogovor o smanjenju duga Atine

Blizu dogovor o smanjenju duga Atine

Dogovor o otpisivanju dela duga Grčke nije daleko, izjavio je novi francuski ministar finansija Bruno le Maire uoči ključnih razgovora o ovom pitanju u okviru evrozone u četvrtak, 15. juna.

On je uoči sastanka sa grčim premijerom Alexisom Tsiprasom rekao da je optimista kada je u pitanju dobro rešenje i da sporazum nije daleko.

Pitanje umanjenja duga Grčke podelilo je međunarodne kreditore, EU i Međunarodni monetarni fond u poslednjoj rundi pregovora koji traju nekoliko meseci.

Zastoj u pregovorima obustavio je i priliv novca za spasavanje, koji Grčkoj treba da bi u julu otplatila pozajmice, a iz Atine poručuju da je i osetljivi oporavak države time dodatno narušen.

U Evropi očekuju da će grčka ekonomija da ojača i da će doneti Grčkoj viškove u prihodima, koji će joj omogućiti da plati dugove.

Iz MMF su, međutim, manje optimistični i tvrde da se Atini moraju uvesti dodatne olakšice pre nego što se dug Grčke proglasi održivim i odobre nove pozajmice, prenosi AFP.

Francuski predsednik Emmanuel Macron je u telefonskom razgovoru sa Tsiprasom rekao da podržava pronalaženje rešenja koje će vremenom da olakša dug Grčke.

“U principu, ja podržavam restrukturiranje duga i zadržavanje Grčke u evrozoni, jer je trenutni sistem neodrživ”, rekao je Macron.

Izvor: GdeInvestirati/Srna
Previous Evropske berze nadoknađuju gubitke
Next Priprema se povećanje kreditnog rejtinga Crne Gore

You might also like

Najvažnije vesti 0 Comments

Siniša Mali: Suficit u prvoj polovini ove godine 30,9 milijardi dinara

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali rekao je da u mesecu junu suficit u budžetu iznosi 22,1 milijardu dinara.

Najvažnije vesti 0 Comments

Javni dug Srbije u oktobru veći za 460 miliona evra

Na kraju oktobra 2016. godine javni dug Srbije iznosio je 24,59 milijardi evra, što je za 460 miliona više nego u septembru, prema upravo objavljenom Izveštaju Ministarstva finansija o tekućim

Makroekonomija 0 Comments

Portugalski rejting više nije na nivou “smeća”

Portugalska berza beleži rast, a kamate na zaduživanje države pad nakon što je agencija “Standard & Poor’s” podigla kreditni rejting ove zemlje sa nivoa “smeće”.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply