Blizu dogovor o smanjenju duga Atine

Blizu dogovor o smanjenju duga Atine

Dogovor o otpisivanju dela duga Grčke nije daleko, izjavio je novi francuski ministar finansija Bruno le Maire uoči ključnih razgovora o ovom pitanju u okviru evrozone u četvrtak, 15. juna.

On je uoči sastanka sa grčim premijerom Alexisom Tsiprasom rekao da je optimista kada je u pitanju dobro rešenje i da sporazum nije daleko.

Pitanje umanjenja duga Grčke podelilo je međunarodne kreditore, EU i Međunarodni monetarni fond u poslednjoj rundi pregovora koji traju nekoliko meseci.

Zastoj u pregovorima obustavio je i priliv novca za spasavanje, koji Grčkoj treba da bi u julu otplatila pozajmice, a iz Atine poručuju da je i osetljivi oporavak države time dodatno narušen.

U Evropi očekuju da će grčka ekonomija da ojača i da će doneti Grčkoj viškove u prihodima, koji će joj omogućiti da plati dugove.

Iz MMF su, međutim, manje optimistični i tvrde da se Atini moraju uvesti dodatne olakšice pre nego što se dug Grčke proglasi održivim i odobre nove pozajmice, prenosi AFP.

Francuski predsednik Emmanuel Macron je u telefonskom razgovoru sa Tsiprasom rekao da podržava pronalaženje rešenja koje će vremenom da olakša dug Grčke.

“U principu, ja podržavam restrukturiranje duga i zadržavanje Grčke u evrozoni, jer je trenutni sistem neodrživ”, rekao je Macron.

Izvor: GdeInvestirati/Srna
Previous Evropske berze nadoknađuju gubitke
Next Priprema se povećanje kreditnog rejtinga Crne Gore

You might also like

Makroekonomija 2 Comments

George Soros se kladi na pad Wall Streeta

Milijarder George Soros, koji je slavu stekao kada se pre 25 godina kladio na pad britanske funte, i tako je oborio, sada se kladi na pad Wall Streeta.

Najvažnije vesti 0 Comments

Spoljnotrgovinska razmena Srbije porasla za 13 odsto

Ukupna spoljnotrgovinska robna razmena Srbije za devet meseci bila je 25,4 milijardi evra što je porast od 13,3 odsto u odnosu na isti period prošle godine, saopštio je Republički zavod

Makroekonomija 0 Comments

Pavle Petrović: Udeo javnog duga u BDP biće ograničen na ispod 50 odsto

Predsednik Fiskalnog saveta Srbije Pavle Petrović izjavio je danas da se pripremaju izmene Zakona o budžetskom sistemu kojima će biti regulisano da učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP)

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply