Blizu dogovor o smanjenju duga Atine

Blizu dogovor o smanjenju duga Atine

Dogovor o otpisivanju dela duga Grčke nije daleko, izjavio je novi francuski ministar finansija Bruno le Maire uoči ključnih razgovora o ovom pitanju u okviru evrozone u četvrtak, 15. juna.

On je uoči sastanka sa grčim premijerom Alexisom Tsiprasom rekao da je optimista kada je u pitanju dobro rešenje i da sporazum nije daleko.

Pitanje umanjenja duga Grčke podelilo je međunarodne kreditore, EU i Međunarodni monetarni fond u poslednjoj rundi pregovora koji traju nekoliko meseci.

Zastoj u pregovorima obustavio je i priliv novca za spasavanje, koji Grčkoj treba da bi u julu otplatila pozajmice, a iz Atine poručuju da je i osetljivi oporavak države time dodatno narušen.

U Evropi očekuju da će grčka ekonomija da ojača i da će doneti Grčkoj viškove u prihodima, koji će joj omogućiti da plati dugove.

Iz MMF su, međutim, manje optimistični i tvrde da se Atini moraju uvesti dodatne olakšice pre nego što se dug Grčke proglasi održivim i odobre nove pozajmice, prenosi AFP.

Francuski predsednik Emmanuel Macron je u telefonskom razgovoru sa Tsiprasom rekao da podržava pronalaženje rešenja koje će vremenom da olakša dug Grčke.

“U principu, ja podržavam restrukturiranje duga i zadržavanje Grčke u evrozoni, jer je trenutni sistem neodrživ”, rekao je Macron.

Izvor: GdeInvestirati/Srna
Previous Evropske berze nadoknađuju gubitke
Next Priprema se povećanje kreditnog rejtinga Crne Gore

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Ana Brnabić: Apsolutno realan rast plata i penzija

Imamo odlične pokazatelje i rast plata i penzija je apsolutno realan ove godine, izjavila je premijerka Srbije Ana Brnabić za RTS.

Makroekonomija 1Comments

Prosečna plata u Srbiji u februaru 46.990 dinara

Prosečna neto zarada u Srbiji u februaru ove godine iznosila je 46.990 dinara, što je u odnosu na januar nominalno više za 13,2 odsto, a realno za 12,4 odsto, saopštio

Tema dana 0 Comments

Završen samit G7 : Rast svetske ekonomije najveći prioritet

Lideri Grupe sedam industrijski najrazvijenih zemalja sveta (G7) istakli su na kraju dvodnevnog samita u Japanu rast svetske ekonomije kao prioritet i ukazali na rizike izlaska Velike Britanije iz Evropske

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply