Dolar skliznuo uoči ovonedeljne odluke Feda o povećanju kamatnih stopa

Dolar skliznuo uoči ovonedeljne odluke Feda o povećanju kamatnih stopa

Kurs dolara u ponedeljak na međunarodnim tržištima blago je oslabio prema evru, uoči ovonedeljne sednice američke centralne banke Fed na kojoj se očekuje povećanje kamatnih stopa s kojim tržišta u potpunosti sada računaju.

Dolar je prema evru oslabio oko 0,25 odsto, na 1,1222 dolara, čime se približio najnižim nivoima u sedam meseci od 1,1285 dolara, koje je zabeležio početkom juna.

Američka valuta je prema japanskoj ostala više-manje nepromenjena u odnosu na zatvaranje u petak, na 110,21 jena. Drži se tako ispod najvišihnivoa u nedelju dana od 110,815 jena.

Britanska valuta ponovo se našla pod pritiskom pod uticajem rezultata prošlonedeljnih vanrednih parlamentarnih izbora na kojima nijedna stranka nije osvojila jasnu većinu pa se strahuje da bi to moglo ugroziti službene pregovore o Brexitu koji bi trebali početi za nedelju dana.

Funtom se jutros trgovalo po 1,2726 dolara, što znači da je oslabila blagih 0,1 odsto u odnosu na zatvaranje u petak, kada se strmoglavila 1,7 odsto prema dolaru, najviše u jednom danu u proteklih oko osam meseci. Funta je jutros u istom procentu skliznula i prema evru, kojim se tako trgovalo po 87,94 penija.

Nakon izbora u Britaniji fokus ulagača se sve više usmerava ka sednicama vodećih centralnih banaka. Prvi na redu je američki Fed čija dvodnevna sednica završava u sredu, kad se očekuje odluka o kamatnim stopama, dok je za četvrtak zakazana sednica japanske centračne banke Bank of Japan (BOJ).

I dok se u potpunosti računa da će kamatne stope u SAD-u biti povećane četvrti put u poslednjih 18 meseci, analitičari banke Bank of America Merill Lynch ukazuju na mogućnost slabljenja dolara nakon sednice. Isto tako, upozoravaju i da će biti zanimljivo videti što će BOJ odlučiti na redovnoj sednici.

“Iako se s Fedovim povećanjem kamatnih stopa u potpunosti računa, iz izjave nakon sednice će se iščitati da su skloni držati ih još na niskim nivoima. A zanimljiva bi trebala biti sednica BOJ-a, posebno nakon napisa u medijima da razmatraju mogućnost izlaska iz ciklusa podsticajnih mera”, kazao je Athanasios Vamvakidis iz Bank of America Merril Lyncha.

Izvor: GdeInvestirati / Hina
Previous Saudijska Arabija: Cigarete i napici 50 odsto skuplji
Next Funta se stabilizovala nakon velikog sunovrata

You might also like

Wall Street: Bez promena na berzi

Oprez ulagača posledica je poraslih očekivanja da bi američka centraln banka već za koji mesec mogla povećati ključne kamatne stope.

NBS intervenisala, sredni kurs 118,0575

Narodna banka Srbije kupila je još 15 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu i zvanični srednji kurs iznosi 118,0575 dinara za evro, što je neznatna promena u odnosu na prethodni dan,

Svetske berze 0 Comments

Na Wall Streetu očekuju rast cene zlata i pad vrednosti bitcoina

Informacije o tome u što ulažu drugi učesnici na finansijskim tržištima mogu biti vrlo korisne i tražena su roba među investitorima.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply