Top 10 najvrednijih automobilskih brendova na svetu

Top 10 najvrednijih automobilskih brendova na svetu

Najnovija studija kompanije Millward Brown pokazuje da Toyota nastavlja višegodišnju dominaciju među velikim svetskim markama automobila, uz blagi pad vrednosti.

Ipak, najveći skok zabeležio je Tesla, koji je sa 10. mesta u 2016. dospeo na 8. poziciju na rang listi.

Vrednost brenda Toyota u 2017. procenjena je na 28,66 milijardi dolara, uz blagi pad od 3% u odnosu na prethodnu godinu.

U studiji koja se objavljuje svake godine, rangirano je 100 najvrednijih svetskih brendova iz svih industrijskih oblasti, a Toyota je u poslednjih 12 godina čak 10 puta dobila zvanje najvrednijeg automobilskog brenda na svetu.

Drugo mesto, kao i u 2016, zauzeo je BMW koji je takođe pretrpio pad vrednost i to za 8%, na 24,56 milijardi dolara.

Treći je još jedan luksuzni auto-brend iz Nemačke – Mercedes, čija vrednost je procenjena na 23,51 milijardu dolara, uz godišnji rast od 4%.

Po drugi put među 10 najvrednijih auto-marki plasirao se američki proizvođač električnih automobila, Tesla , čija vrednost kao brenda iznosi 5,88 milijardi dolara.

Kompanija iz Kalifornije zauzela je 8. mesto, što je za dve pozicije bolji rezultat u poređenju sa 2016. kada je bila deseta, uz rast vrednosti od čak 32%.

Ovakav uspeh Tesla je postigao pre svega zahvaljujući velikim očekivanjima od prodaje Modela 3, koji treba da počne da se proizvodi tokom leta, a za koji je kompanija već primila preko 400.000 narudžbina.

Pogledajte listu 10 najvrednijih automobilskih marki na svetu u 2017:

1. Toyota
2. BMW
3. Mercedes
4. Ford
5. Honda
6. Nissan
7. Audi
8. Tesla
9. Land Rover
10. Porsche

Izvor: GdeInvestirati/Bankar, Millward Brown
Previous Amazon odobrio milijardu dolara kredita
Next Dolar ojačao nakon tri sedmice slabljenja

You might also like

Kompanije 0 Comments

Izjave Buffetta podigle akcije Applea blizu rekorda

Akcije Applea skočile su u ponedeljak 2 odsto  i stigle na korak od rekorda nakon izjava legendarnog investitora Warrena Buffetta.

Agrobiznis 0 Comments

Krkobabić: Osnovane 182 nove zadruge

U prethodih pola godine, uz podršku Odbora za selo SANU i Zadružnih saveza Srbije i Vojvodine formirane su 182 nove zadruge, koliko je osnovano u prethodnih pet godina zajedno, rečeno

Prehrambena industrija 0 Comments

Bez povećanja PDV-a na pekarske proizvode

Prodaja pekarskih proizvoda „u tanjiru” ne smatra se posebnom uslugom na koju se obračunava PDV od 20 odsto, tako da nema razloga za poskupljenje, kažu u Ministarstvu finansija.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply