Sberbanka blokira prodaju Agrokorovih preduzeća u Srbiji

Sberbanka blokira prodaju Agrokorovih preduzeća u Srbiji

Ruska Sberbanka predala je nadležnim sudovima u Beogradu i Zrenjaninu zahteve za zabranu prodaje imovine Frikoma i Dijamanta koji posluju u sastavu Agrokora, tvrdi u petak beogradska štampa.

“U igri oko nove kreditne linije za Agrokor Rusi su, bar zasad, nadigrali hrvatsku državu. Ruska Sberbanka je Privrednom sudu u Beogradu i Privrednom sudu u Zrenjaninu podnela zahtev za zabranu raspolaganja imovinom Frikoma i Dijamanta”, piše list Politika, pozivajući se na “izvore upućene u pregovore”.

foto: Agrokor

foto: Agrokor

List navodi da je time vanredni poverenik za Agrokor Ante Ramljak sprečen da otuđi ili finansijski optereti ta dva preduzeća koja su deo Agrokorove imovine u Srbiji i da je onemogućeno njihovo stavljanje u zalog prilikom uzimanja novog kredita.

“Ante Ramljak ne samo da neće moći, bez srpske države i ruske banke, da založi te dve kompanije kao kolateral za krovni kredit Agrokora, već neće moći ni samostalno da odlučuje o njihovoj prodaji”, navodi Politika.

List piše da je Privredni sud u Beogradu 7. juna već doneo rešenje o privremenoj meri kojom se Ledu, kao delu Agrokora, zabranjuje “otuđenje i opterećenje 100 posto udela u Frikomu”.

“Sberbanka je na ovaj način osigurala da će joj hrvatski koncern vratiti kredit u iznosu od 100 miliona evra, uz kamatu od 1,32 miliona evra”, piše Politika, podsećajući da je Ledo bio solidarni dužnik za taj zajam, a ugovor o kreditu potpisan je 21. februara ove godine, pre stupanja na snagu “lexa Agrokor”.

Politika tvrdi da je Agencija za privredne registre u četvrtak već upisala meru privremenog opterećenja.

Navodeći da je ruska banka Agrokoru dosad već pozajmila više od milijardi evra, list piše i da je nova kreditna podrška ponuđena pod teškim uslovina te kako su Rusi insistirali da svakim novim dolarom kredita osiguraju da će im Agrokor vratiti dva dolara starog.

“Ramljak na to nije pristao”, navodi Politika i tvrdi, pozivajući se na neimenovane izvore, da je u jednom trenutku zapretio da će, ne odobre li pozajmicu, pod hipoteku staviti Frikom i Dijamant.

Agrokor je u Srbiji vlasnik Merkatora S, te preduzeća Dijamant, Frikom, MG Mivela, Kikindski mlin i Nova sloga, s ukupno oko 11.000 radnika.

Izvor: GdeInvestirati/Hina, Politika
Previous Air France KLM: Promotivne cene karata Mauricijus
Next Amazon odobrio milijardu dolara kredita

You might also like

Banke i finansije 0 Comments

Nemačka: Deutsche Bank i Commerzbank pregovaraju o spajanju

Više izvora nezvanično javlja da Deutsche Bank i Commerzbank, dve najveće nemačke banke, pregovaraju o spajanju.

Kompanije 0 Comments

Rast stambenih kredita u Vojvođanskoj banci 80 odsto

Na bankarskom tržištu Srbije povoljni su uslovi za podizanje stambenih kredita i te pozajmice su u Vojvođanskoj banci prošle godine uvećane 80 odsto u odnosu na 2015. godinu, izjavio je

Najvažnije vesti 0 Comments

Suficit budžeta Srbije na kraju jula 60,1 mlrd dinara

Suficit republičkog budžeta na kraju jula iznosio je 60,1 milijardi dinara, prihodi su bili 659,7 milijardi a rashodi 599,7 milijardi RSD, objavilo je Ministarstvo finansija Srbije.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply