Dolar ojačao nakon tri sedmice slabljenja

Dolar ojačao nakon tri sedmice slabljenja

Na svetskim valutnim tržištima dolar je prema korpi valuta prošle sedmice ojačao, nakon tri sedmice slabljenja, što se najviše zahvaljuje rastu njegovog kursa prema evru i britanskoj funti.

Kurs evra prema dolaru  pao je prošle sedmice 0,8 odsto, na 1,1195 dolara.

U odnosu na jen, cena dolara ostala je skoro nepromenjena, na 110,35 jena.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrednost američke u odnosu na šest najvažnijih svetskih valuta, prošle je sedmice porastao 0,5 odsto, na otprilike 97,35 bodova, što je njegov prvi rast u poslednje četiri sedmice.

Odmicanje tog indeksa sa najnižih nivoa u sedam meseci najviše se zahvaljuje jačanju dolara prema funti nakon vanrednih parlamentarnih izbora u Britaniji.

Samo u petak kurs funte potonuo je 1,6 odsto, na 1,2745 dolara, nakon što su rezultati izbora pokazali da je Konzervativna stranka premijerke Therese May izgubila apsolutnu većinu u parlamentu.

Konzervativci su izgubili 12 mesta u parlamentu u kojem su dosad imali apsolutnu većinu od 330 mesta, koju je May želela dodatno da ojača uoči početka pregovora o Brexitu 19. juna.

“Tržišta sada žele jasnije smernice o tome ko će biti novi britanski premijer, kakvu će vladu formirati i na kraju kakve će to posledice imati na predstojeće pregovore o Brexitu. Kratkoročno gledano, pojačana politička neizvesnost i rizik haotičnijih pregovora o Brexitu mogli bi izazivati slabljenje funte“, kazao je valutni analitičar MUFG-a Lee Hardmann.

Evro je, prema dolaru skliznuo s najviših nivoa u sedam meseci koje je dostigao pre sedmicu dana zahvaljujući poboljšanim privrednim prognozama u Evropi.

Uteg evru bilo je to što je Evropska centralna banka (ECB) na sednici u četvrtak smanjila procene inflacije i poručila da na sednici nije bilo razgovora o postepenom smanjenju izdašnog programa kupovine obveznica.

Fokus se sada preusmerava na američku centralnu banku Fed za koju se očekuje da će podići ključnu kamatnu stopu naredne sedmice po završetku dvodnevne redovne sednice.

Osim toga, u fokusu tržišta biće hoće li Fed signalizirati mogućnost daljeg zaoštravanja monetarne politike u mesecima koji slede.

“Ostale valute, poput dolara prema jenu, nisu previše reagovale na britanske izbore jer se ovaj put radi o domaćim pitanjima, za razliku od prošlogodišnjeg referenduma o Brexitu. Fokus tržišta sada će se lagano preusmeravati na sednicu Feda naredne sedmice”, kaže Koji Fukaya, predsednik kompanije FPG Securities.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Top 10 najvrednijih automobilskih brendova na svetu
Next Murad Al-Katib - Svetski preduzetnik za 2017. godinu

You might also like

Dinar miruje, srednji kurs 118,72

Dinar je danas zadržao istu vrednost prema evru kao juče i zvanični srednji kurs iznosi 118,7200 dinara za evro, objavila je Narodna banka Srbije.

Evropske berze zabeležile manji skok na početku trgovanja

Na evropskim berzama u četvrtak ujutro cene akcija blago su porasle, a očekuje se mirno trgovanje jer nema značajnijih vesti i jer se danas zbog praznika u SAD-u ne radi.

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze pritisnute rudarskim i naftnim sektorom

Na evropskim berzama u utorak ujutro indeksi su blago pali, što je najviše posledica pritiska na akcije rudarskih i naftnih kompanija.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply