Mario Draghi: Kraj ciklusa sniženja kamatnih stopa

Mario Draghi: Kraj ciklusa sniženja kamatnih stopa

Evropska centralna banka (ECB) signalizovala je u četvrtak da ne planira dodatno da snižava kamatne stope s obzirom na poboljšane prognoze za ekonomiju ali su produžili primenu podsticajnih mera zbog prigušene inflacije.

Predsednik ECB-a Mario Draghi poručio je s uobičajeno budno praćene konferencije za novinare da su rizici za ekonomske prognoze sada uopšteno izbalansirani, čime je odbacio dugo primenjivanu rečenicu o “riziku potencijalnog pogoršanja izgleda”.

“Smatramo da su rizici za prognoze za ekonomski rast sada u potpunosti izbalansirani”, poručio je Draghi u glavnom gradu Estonije, u skladu s praksom ECB-a da s vremena na vreme održava sednice izvan sedišta u Frankfurtu.

Foto:www.s3.eu-central-1.amazonaws.com

Foto:www.s3.eu-central-1.amazonaws.com

Tako je upravno veće ECB na sednici u Tallinu zadržalo važeće ključne kamatne stope, uključujući onu negativnu za depozite. Ništa nije menjano ni u pogledu programa kupovine obveznica, koje se odvijaju u skladu s utvrđenim iznosima i rokovima, u visini 60 milijardi evra mesečno i do kraja decembra 2017. godine, objavili su u saopštenju.

“Upravno veće i dalje očekuje da će ključne kamatne stope ostati na sadašnjim nivoima tokom dužeg razdoblja a zasigurno duže od razdoblja naših neto kupovina vrednosnih papira”, navodi se u ECB-ovu saopštenju.

Time je iz teksta saopštenja izbačena već uvrežena formulacija da bi kamatne stope mogle biti i niže no što su sada.

U uobičajenom osvrtu na kretanja inflacije, Draghi je upozorio da je inflacija u evrozoni i dalje prigušena. “Ništa se suštinski nije dogodilo u kretanju inflacije osim kod cena nafte i hrane … temeljna inflacija (koja isključuje uticaj tih cena) ostala je nepromenjena u poređenju s godinom ranije”, istaknuo je.

U ECB-u sada procenjuju da će godišnja inflacija u 2017. godini iznositi 1,5 posto, a u idućoj dodatno usporiti na 1,3 posto, da bi tek u 2019. ponovo blago ojačala, na 1,6 posto. U projekcijama iz marta prognozirana je inflacija od 1,7 posto u ovoj, 1,6 posto u idućoj godini, te 1,7 posto u 2019. godini.

Prema novim sniženim procenama, godišnja sotpa inflacije bi se trebala zadržati prilično ispod u ECB-u zacrtanih nešto ispod dva posto.

Procene rasta ekonomije poboljšane su za 0,1 postotni bod za sve tri posmatrane godine. U 2017. u ECB-u za evrozonu predviđaju rast od 1,9 posto, koji bi potom blago usporio, na 1,8 posto u 2018. i na 1,7 posto u 2019. godini.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Verizon nakon preuzimanja Yahooa planira da ukine 2.000 radnih mesta
Next Air France KLM: Promotivne cene karata Mauricijus

You might also like

Makroekonomija 0 Comments

Argentina dobija zajam od 50 milijardi dolara od MMF-a

Argentina i Međunarodni monetarni fond rekli su u četvrtak kako su postigli dogovor o trogodišnjem 50 milijarda dolara teškom standby aranžmanu, koji bi kako kaže vlada trebao pružiti sigurnost i

Makroekonomija 1Comments

Michel Saint-Lot: Budućnost domaće ekonomije zavisi od ulaganja u najmlađe generacije

Nejednakost nije neizbežna. Nejednakost je izbor. Promovisanje pravičnosti – jednake šanse za svako dete – je izbor.

Makroekonomija 0 Comments

Venecuelu spašava Južna Amerika

Centralne banke Rezervnog fonda Latinske Amerike odobrile su zajam centralnoj banci Venecuele u iznosu od 482,5 miliona dolara.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply