Evropske berze porasle nakon britanskih izbora

Evropske berze porasle nakon britanskih izbora

Na evropskim berzama u petak ujutro su cene akcija porasle, a najviše u defanzivnim sektorima jer ulagači traže sigurnost nakon šokantnih rezultata izbora u Britaniji koji bi mogli izazvati dodatna previranja na tamošnjoj političkoj sceni.

STOXX 600 indeks vodećih evropskih akcija bio je oko 10,00 sati u plusu 0,3 odsto.

Londonski FTSE indeks bio je oko 10,00 sati na dobitku 0,90 odsto, na 7.515 bodova, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,75 odsto, na 12.808 bodova, a pariski CAC 0,85 odsto, na 5.310 bodova.

Rezultati izvanrednih izbora pokazuju da je Konzervativna stranka premijerke Therese May izgubila apsolutnu većinu u parlamentu. May bi trebala dobiti 316 od ukupno 650 mesta, a Laburisti 265.

Tako su konzervativci izgubili petnaestak mesta u parlamentu, dok su ih laburisti dobili tridesetak, pa May nije uspela dobiti 326 mesta koliko je konzervativcima trebalo za apsolutnu većinu.

Oslabljena May najavljuje borbu, dok njen suparnik, vođa laburista Jeremy Corbyn, poručuje da May treba odstupiti.

Za 10 dana trebali bi početi složeni pregovori o izlasku Britanije iz Evropske unije, a neizvjsno je ko će formirati vladu i odrediti smer kojim bi se Brexit trebao odvijati.

“Ovo nije dobro za britansku ekonomiju i pregovore o Brexitu, a stoga je negativno za funtu”, kaže Shane Oliver, ekonomist u firmi AMP.

Britanska je funta od objave prvih rezultata izlaznih anketa pod pritiskom, pa je njen kurs prema američkoj valuti pao više od 2 odsto, na 1,2695 dolara, blizu najniže nivoe u dva meseca. Prema evru je funta oslabila 1,8 odsto.

No, to je pozitivno uticalo na Londonsku berzu jer zbog slabije funte jača cenovna konkurentnost britanskih izvoznih proizvoda na inostranim tržištima.

Na ostalim evropskim berzama u fokusu su akcije u defanzivnim sektorima, koji su manje zavisni o ekonomskim ciklusima.

Tako su cene akcija u prehrambenom sektoru u proseku porasle 0,8, a u zdravstvenom 0,5 odsto.

Porasle su i cene akcija u rudarskom sektoru, posebno proizvođača plemenitih metala, zahvaljujući rastu cene zlata jer ulagači traže sigurnije utočište za svoj kapital u nesigurnim vremena.

Podršku tržištima pruža i stabilnost cene nafte, nakon što je na londonskom tržištu juče skliznula na najniži nivo od kraja novembra prošle godine.

Jutros se cena barela na londonskom tržištu stabilno kreće oko 47,85 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio dva centa, na 46,62 dolar.

Na azijskim se berzama jutros trguje oprezno, pa je MSCI indeks azijsko-pacifičkih akcija oko 10,00 sati bio gotovo nepromenjen u odnosu na jučerašnje zatvaranje tržišta.

No, na Tokijskoj je berzi Nikkei indeks ojačao 0,5 odsto, na 20.013 bodova. Uprkos današnjem rastu, u celoj ovoj nedelji izgubio je 0,8 odsto.

Izvor: GdeInvestirati/Hina
Previous Budžet Vojvodine 66,1 milijardi dinara
Next Pet država bez centa spoljnjeg duga

You might also like

Svetske berze 0 Comments

Evropske berze: Oprezna trgovina, indeksi bez promene

Na evropskim berzama u sredu ujutro trguje se suzdržano jer nema vesti koje bi dodatno podstakle tržište, nakon što su juče cene akcija dostigle najviše nivoe u 21 mesec.

Svetske berze 0 Comments

Svetske berze: Oprezna trgovina, investitori se pitaju koja će Trampova predizborna obećanja proći u Kongresu

Cene akcija na svetskim berzama rasle su i protekle nedelje, međutim investitori su bili oprezni dok je obim trgovanja, zbog božičnih praznika bio za skoro trećinu manji.

Beogradska berza: Akcije Halkbank ponovo na 9.000 RSD, oštar pad Tehnogasa

Ukupna realizacija u trgovanju na Beogradskoj berzi u utorak je iznosila 188,9 miliona RSD (1,5 miliona EUR) a gro prometa su zauzele državne hartije od vrednosti, dok je indeks Belex15

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply