Vinarija Kovačević izabrana za preduzetnika godine

Vinarija Kovačević izabrana za preduzetnika godine

Vinarija Kovačević pobednik je ovogodišnjeg takmičenja “Blic preduzetnik 2016”, koji su organizovali dnevni list Blic i Societe Generale banka.

Vinarija Kovačević pobedila je u konkurenciji 440 prijavljenih privrednika i kao nagradu dobila 20.000 evra.

Još početkom prošlog veka, porodica Kovačević počela je da gaji vinovu lozu i od grožđa iz porodičnih vinograda pravi prva vina. Novu vinariju, s modernom vinskom opremom i tehnologijom, otvorili su 2001. godine, a 16 godina kasnije Miroslav Kovačević proglašen je za najboljeg preduzetnika za proteklu godinu u Srbiji.

“Uložićemo jedan deo novca u razvoj preduzeća, u nove tehnologije, a drugi deo ćemo verovatno uložiti u da kažemo u obrazovanje mladih stručnjaka u tehnologiji vina”, kaže Miroslav Kovačević.

Od malog biznisa, do ozbiljne proizvodnje u ovoj zemlji, kaže Kovačević, nije bilo lako. Vinarija danas proizvodi oko 500.000 boca godišnje. Izvoze najviše na tržišta zemalja u regionu i Evropi, ali se probijaju i na tržište Rusije, Kine. Zapošljava oko 100 radnika.

“Već sada mi izvozimo jedan deo naše proizvodnje, jedno 20 odsto smo izvozno orjentisani. Ali sigurno da nam je u budućnosti cilj da izvozimo sve više i kako budemo menjali sliku u svetuo našim vinimai o Srbiji, tako ćemo i povećavati izvoz i mislim da je to budućnost u stvari vina“, kaže Kovačević.

Kakva je zaista budućnost malog biznisa u Srbiji? Država je od 2017. godine proglasila početak “decenije preduzetništva”. Iako je ista ta država upoznata da decenijama problemi, poput visokih i brojnih parafiskalnih nameta, guše mali i srednji biznis, ministar finasija najavljuje podsticaje.

“I da iskoristimo ovaj konkurs da bi banke ulagale i u rizične, male projekte. Kolege u bankama, obično imaju standardne kriterijume koje podržavaju, biznise koji već imaju dve tri ili pet godina uspešnog poslovanja iza sebe, moramo da prepoznamo male biznise u povoju, da prepoznamo ideje pre nego što su postale uspešne i da na taj način podržimo još hiljade drugih”, navodi Dušan Vujović, ministar finansija.

U Srbiji, trenutno, oko dve trećine radnika zapošljavaju mala i srednja preduzeća. U 2016. otvoreno je 17.000 malih firmi, a preduzetnici koji su pokrenuli sopstveni biznis uspeli su da zaposle još 30.000 radnika.

Izvor: GdeInvestirati/N1
Previous Azijske berze: Ulagači na oprezu, dolar stabilan
Next Evropske berze zabeležile rast posle višednevnog pada

You might also like

Preduzetništvo 0 Comments

Žene i muškarci u biznisu – kome je teže?

Jedan je od neiskorišćenih resursa privrednog razvoja je žensko preduzetništvo koje ima ogromne potencijale za razvoj, zaključak je današnjem panelu održanom danas u Ušće šoping centru u Beogradu.

Preduzetništvo 1Comments

Aleksandar Gračanac: Mikro, male i srednje firme najvažniji uslov za rast privrede

Mikro, mala i srednja preduzeća i preduzetnici (MSPP) postali su najvažnije pitanje za svaku privredu i uslov za održiv privredni rast i socijalnu koheziju, ocenio je koordinator foruma MSPP u

Kompanije 0 Comments

EIB: Zajam od 110 miliona evra za podršku malim i srednjim preduzećima

Evropska investiciona banka (EIB) potpisala je ugovore o četiri zajma od ukupno 110 miliona evra sa dvema bankama u Srbiji za podršku projektima malih i srednjih preduzeća (MSP) i infrastrukturnim

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply