Vinarija Kovačević izabrana za preduzetnika godine

Vinarija Kovačević izabrana za preduzetnika godine

Vinarija Kovačević pobednik je ovogodišnjeg takmičenja “Blic preduzetnik 2016”, koji su organizovali dnevni list Blic i Societe Generale banka.

Vinarija Kovačević pobedila je u konkurenciji 440 prijavljenih privrednika i kao nagradu dobila 20.000 evra.

Još početkom prošlog veka, porodica Kovačević počela je da gaji vinovu lozu i od grožđa iz porodičnih vinograda pravi prva vina. Novu vinariju, s modernom vinskom opremom i tehnologijom, otvorili su 2001. godine, a 16 godina kasnije Miroslav Kovačević proglašen je za najboljeg preduzetnika za proteklu godinu u Srbiji.

“Uložićemo jedan deo novca u razvoj preduzeća, u nove tehnologije, a drugi deo ćemo verovatno uložiti u da kažemo u obrazovanje mladih stručnjaka u tehnologiji vina”, kaže Miroslav Kovačević.

Od malog biznisa, do ozbiljne proizvodnje u ovoj zemlji, kaže Kovačević, nije bilo lako. Vinarija danas proizvodi oko 500.000 boca godišnje. Izvoze najviše na tržišta zemalja u regionu i Evropi, ali se probijaju i na tržište Rusije, Kine. Zapošljava oko 100 radnika.

“Već sada mi izvozimo jedan deo naše proizvodnje, jedno 20 odsto smo izvozno orjentisani. Ali sigurno da nam je u budućnosti cilj da izvozimo sve više i kako budemo menjali sliku u svetuo našim vinimai o Srbiji, tako ćemo i povećavati izvoz i mislim da je to budućnost u stvari vina“, kaže Kovačević.

Kakva je zaista budućnost malog biznisa u Srbiji? Država je od 2017. godine proglasila početak “decenije preduzetništva”. Iako je ista ta država upoznata da decenijama problemi, poput visokih i brojnih parafiskalnih nameta, guše mali i srednji biznis, ministar finasija najavljuje podsticaje.

“I da iskoristimo ovaj konkurs da bi banke ulagale i u rizične, male projekte. Kolege u bankama, obično imaju standardne kriterijume koje podržavaju, biznise koji već imaju dve tri ili pet godina uspešnog poslovanja iza sebe, moramo da prepoznamo male biznise u povoju, da prepoznamo ideje pre nego što su postale uspešne i da na taj način podržimo još hiljade drugih”, navodi Dušan Vujović, ministar finansija.

U Srbiji, trenutno, oko dve trećine radnika zapošljavaju mala i srednja preduzeća. U 2016. otvoreno je 17.000 malih firmi, a preduzetnici koji su pokrenuli sopstveni biznis uspeli su da zaposle još 30.000 radnika.

Izvor: GdeInvestirati/N1
Previous Azijske berze: Ulagači na oprezu, dolar stabilan
Next Evropske berze zabeležile rast posle višednevnog pada

You might also like

Preduzetništvo 1Comments

Konfuzija oko poreskih rešenja za paušalce

Poreska uprava je sa zakašnjenjem od skoro dve godine počela da šalje rešenja preduzetnicima koji su se opredelili za paušalno oporezivanje. Međutim i dalje nisu u stanju da obračunaju iznos

Preduzetništvo 0 Comments

Neiskorišteni potencijali Srbije u oblasti biotehnologije

Srbija u oblasti biotehnologije ima veliki broj izuzetnih stručnjaka i to je veliki potencijal koji zemlja mora da iskoristi u narednim godinama, poručili su organizatori konferencije “Fabelgrade 2016” koja je

Preduzetništvo 0 Comments

Naučio da pravi torbe i pokrenuo biznis

Imao je ideju da sebi šije garderobu. Na Internetu je naučio neophodno,  jer je kurs šivenja bio prevelik izdatak.

0 Comments

No Comments Yet!

You can be first to comment this post!

Leave a Reply